Κύριε Δ/ντα,

Μ’ αφορμή το σημερινό σας σχόλιο, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας, θα ήθελα να διευκρινίσω πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης διαφωνώντας εξαρχής με δυο κωδικούς του Οικονομικού Απολογισμού , δεν είχα πρόθεση να καταψηφίσω τον συνολικό Οικονομικό Απολογισμό 2017 της ΚΔΒΚ, της οποίας το έργο γενικά στηρίζω.

Συγκεκριμένα, εξέφρασα την αντίθεση μου για τους κωδικούς 02.10.7425.0003 των εξόδων και 06.00.1314.0006 των εσόδων που συνδέονται μεταξύ τους και αναφέρονται και οι δυο στη διαχείριση χρημάτων από τον ΕΑΠ (Τοπικό Πόρο), υπό τον τίτλο «Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος Δήμου Κοζάνης». Ο μεν πρώτος κωδικός των εξόδων αφορούσε σε δράσεις (παραστάσεις Καραγκιόζη, δυο θεατρικές παραστάσεις (Μαζώχτρα και Ναστρεντίν Χότζας), προβολή φιλμ, JazzFestival ) ύψους 19.500 €, επιχορηγούμενες όλες από τον ΕΑΠ 2012-16, οι οποίες υλοποιήθηκαν από την Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο των Λασσανείων 2017, μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ «Κρατήρας» . O δεύτερος κωδικός, των εσόδων, ύψους 2.406 €, αφορούσε στα συγκεντρωθέντα από τις ως άνω δράσεις έσοδα (Jazz Festival 2165 €, Καραγκιόζης 226 €, ταινία 15.00 €).

Για τις εν λόγω δράσεις της ΚΔΒΚ , είχα τοποθετηθεί αρνητικά δημόσια σε άρθρο μου στις 11 /9/2017, καθώς θεώρησα

α) την ΚΔΚΒ αναρμόδια να τις υλοποιήσει όταν, λόγω ΦΕΚ, οι εν λόγω αρμοδιότητες-δραστηριότητες ανήκουν στην σφαίρα δραστηριοτήτων άλλων πολιτιστικών δομών του Δήμου Κοζάνης, του ΔΗΠΕΘΕ και του ΟΑΠΝ και

β) ότι η χρηματοδότηση πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων από τον ΕΑΠ (Τοπικό Πόρο) αντιβαίνει στις αρχές της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη, Τόπος να ζεις», με την οποία εξελέγην στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης και της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, τις πολιτικές αρχές της οποίας υπηρετώ και στην οποία δραστηριοποιούμαι εδώ και 30 χρόνια.

Δυστυχώς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Α. Κύρινας δεν μου επέτρεψε την καταψήφιση αυτών των δυο μόνο κωδικών, δηλώνοντας ότι αυτό «δεν επιτρέπεται» και ότι έπρεπε να τοποθετηθώ συνολικά μ’ ένα γενικό «Ναι» ή ένα «ΟΧΙ». Έτσι καταψήφισα τον συνολικό Οικονομικό Απολογισμό 2017 της ΚΔΒΚ , γιατί θα φαινόμουνα ανακόλουθη με όσα πρεσβεύω σχετικά με τον Τοπικό Πόρο.

Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά, ανάλογη στάση έχω επιδείξει για τους ίδιους λόγους και κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2018 του Δήμου Κοζάνης, όπως και του Τεχνικού Προγράμματος 2018 αυτού, και έχουν καταγραφεί οι ενστάσεις –διαφωνίες μου αυτές στις αντίστοιχες σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Φανή Φτάκα-Τσικριτζή

Δημοτική Σύμβουλος