Στα 56-57 εκατ εκτιμάται η ωφέλεια της ΔΕΗ σε ετήσια βάση από την μεταφορά 1120 εργαζομένων που απασχολούνται στις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης στον εν δυνάμει αγοραστή. Την μονάδα 5 θα επανδρώσουν 120 εργαζόμενοι, αυξημένοι σε σχέση με τους 35 που είναι σήμερα, καθώς θα απαιτηθούν 120 συνολικά για καλύπτεται η συντήρηση. Κατά τον τρόπο αυτό η επιχείρηση ξεκινά το cost cutting και μειώνει σε ετήσια βάση το κόστος της.

H επιχείρηση επιστροφής στις αγορές

Έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές εντός του 2018 προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τη σύναψη νέου ομολογιακού δανείου ύψους 350 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί παλαιότερο που λήγει το Μάιο του 2019.
Τα ομόλογα λήξης 2019 σήμερα έκλεισαν στο 97-98.
Όπως όλα δείχνουν η ΔΕΗ θα επιδιώξει να αντλήσει το ποσό αυτό από την αγορά μόλις λήξουν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του μεγάλου κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 1, 3 δισ. ευρώ που λήγει τον Απρίλιο του  2019.
Οι επαφές με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότησή του έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και όπως είπε πρόσφατα ο κ. Παναγιωτάκης, το κλείσιμο της συμφωνίας είναι κοντά και θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της επιχείρησης από τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης ανοίγοντας το δρόμο προς τις αγορές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα 350 εκατ. ευρώ που θα αναζητήσει η ΔΕΗ αφορούν διεθνές ομολογιακό δάνειο, αρχικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Αυτό το συνολικό δάνειο η ΔΕΗ έχει προπληρώσει τα 150 εκατ. ευρώ τον  περασμένο Φεβρουάριο,  σε μια προσπάθεια βελτίωσης της διαχείρισης του χρέους της.

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Μάλιστα στο ίδιο πλαίσιο, όπως έχει ανακοινώσει η ίδια η επιχείρηση, το τελευταίο χρονικό διάστημα προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων προς ελληνικές τράπεζες ύψους 25 εκατ. ευρώ και στην αναχρηματοδότηση δανείου 50 εκατ. ευρώ από ελληνική τράπεζα, ενώ από 1/1/18 ως τις 25/2/18 κατέβαλε  χρεολύσια ύψους 37 εκατ. ευρώ.
Πάντως σε ότι αφορά την αναχρηματοδότηση του δανείου των 1,3 δισ. ευρώ η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά και την εκχώρηση στις τράπεζες μεριδίου από τα έσοδα που θα έχει η ΔΕΗ από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ πάντως θεωρεί αν υπάρξει τέτοιος όρος στη συμφωνία της αναχρηματοδότησης, το ποσό θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το ποσοστό που είχαν διαρρεύσει τραπεζικοί κύκλοι, περί είσπραξης των 2/3 των εσόδων από την πώληση.

www.worldenergynews.gr