Ένωσαν τη φωνή τους μεγάλοι Πολιτιστικοί Σύλλογοι στο Πρωτοχώρι Κοζάνης

21 Μαΐου 2018
14:16

Ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Πρωτοχωρίου τιμώντας τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τέλεσε μνημόσυνο και οργάνωσε εκδήλωση μνήμης την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στην νέα κεντρική πλατεία του Τοπικού Διαμερίσματος.

Κεντρικοί ομιλητές , ήταν μεγάλοι μη Ποντιακοί Σύλλογοι της περιοχής , οι οποίοι έκαναν σημαντικές τοποθετήσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Κοζάνης «Η Κόζιανη», Ο Σύλλογος Σαμαριναίων Κοζάνης «Η Αγία Παρασκευή», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρόκου «Ιωακείμ Λούλιας» , ο Σύλλογος Μικρασιατών Π.Ε Κοζάνης και ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Πρωτοχωρίου ένωσαν την φωνή τους στέλνοντας το μήνυμα πως «Η Γενοκτονία είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας . Αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα της θηριωδίας των Νεότουρκων και των Κεμαλικών και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα για την ανάδειξη και διεκδίκηση της αλήθειας.»

Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία των Ποντιακών Σωματείων Κοζάνης (Ευξείνιος Κύκλος) με χοράρχη τον Στάθη Παρχαρίδη, στη λύρα τον Κώστα Παρχαρίδη και Σοφία Τρικελίδου, στο νταούλι τον Κώστα Σαββίδη και στο ούτι την Έφη Μαυρίδου. Μία ευχάριστη έκπληξη ήταν η Αναστασία Κεχαγιά, η οποία με την συγκλονιστική ερμηνεία της κατάφερε να συγκινήσει όλους τους παρευρισκομένους . Επίσης ακούστηκε ένα ξεχωριστό ποίημα για τη Γενοκτονία από την Μελισσία Δεληγιαννίδου . Η εκδήλωση έκλεισε με το χορό των χορών Σέρρα,από τον Γιώργο Πατουλίδη και την χορευτική του ομάδα.

Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν έργα από την Έκθεση Ζωγραφικής για τη Γενοκτονία, του καταξιωμένου Ζωγράφου – Αγιογράφου κύριου ΕλευθερίουΦουλίδη. Ο Ελ. Φουλίδης είναι ένας Έλληνας που διαπρέπει στο εξωτερικό, το 2015 έκανε τη μεγάλη Έκθεση Ζωγραφικής στην Κοζάνη, την οποία επισκέφθηκαν τρεις χιλιάδες άτομα. Κάθε έργο του είναι ένας τόμος Ιστορίας και αυτό φάνηκε στην ξενάγηση που ακολούθησε καθώς όσοι είδαν τα έργα του έφυγαν με δάκρυα στα μάτια.

Οι γυναίκες του χωριού δουλεύοντας εθελοντικά, φρόντισαν να περιποιηθούν το χώρο της πλατείας αλλά και να ετοιμάσουν εδέσματα για να κεράσουν τους φίλους που παραβρέθηκαν στην Τοπική Κοινότητα.

Κατάθεση στεφάνων έγινε από την Βουλή των Ελλήνων με εκπρόσωπο τον Βουλευτή κ. Γεώργιο Ντζιμάνη, από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας με εκπρόσωπο τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Φώτη Κεχαγιά και από τον Δήμο Κοζάνης και Φορείς Τ.Κ Πρωτοχωρίου, εκπρόσωποι ήταν οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου που πήραν μέρος με παραδοσιακές φορεσιές τιμώντας την εκδήλωση. Χαιρετισμοί έγιναν από τον Βουλευτή κ.Γεώργιο Ντζιμάνη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλία Κάτανα, τον Πρόεδρο του ΟΑΠΝ κ.Γιάννη Ιωαννίδη, τον πρώην Δήμαρχο Κοζάνης και πρώην Υφυπουργό κύριο Πάρι Κουκουλόπουλο και τον εκπρόσωπο των Ποντιακών Σωματείων Κοζάνης κ.Ιωάννη Τσιπλίδη. Χαιρετισμό για την εκδήλωση καθώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν κοντά μας, έστειλαν ο βουλευτής κύριος Γιάννης Θεοφύλακτος και ο πρώην Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κύριος Γεώργιος Παρχαρίδης. Επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους από τον πολιτικό χώρο ο πρώην Υφυπουργός κύριος Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο πολιτευτής κύριος Γεώργιος Τοπαλίδης.

Ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Πρωτοχωρίου ευχαριστεί θερμά όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η Εκδήλωση Μνήμης , ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους Συλλόγους που ήταν οι κεντρικοί ομιλητές, την Οργανωτική Επιτροπή του Ευξεινίου Κύκλου και τους εκπροσώπους των Ποντιακών Σωματείων ,την εκπομπή «Εύξεινος Πόντος» του Κώστα Περτσινίδη, την Τοπική Κοινότητα Πρωτοχωρίου και τις γυναίκες του χωριού που αποτελούν πρότυπο εθελοντισμού. Εμείς συνεχίζουμε!

Με τιμή

Εκ του Δ.Σ Πολιτιστικού & Λαογρφικού Συλλόγου Πρωτοχωρίου

Η πρόεδρος Κατσόγιαννου Τριανταφύλλου Ευθυμία

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.