Υπέρ της λειτουργίας του ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη της Κέρκυρας τάχθηκε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης τονίζοντας ότι συμφέροντα κερδοσκοπούν θέλοντας το κράτος να επιδοτεί για να στέλνονται τα σκουπίδια της τουριστικής Κέρκυρας (100.000 κάτοικοι και 5 εκατ. τουρίστες) στην… Κοζάνη. Ο Π. Σκουρλέτης ευθέως κατήγγειλε «κερδοσκοπικό παιχνίδι» και ξεκαθάρισε ότι «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία δικαιολογία να μην προχωράει το έργο. Πρέπει να προχωρήσει» και υπογράμμισε ότι μιλά για ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), καταργούνται οι 8 ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ της Κέρκυρας (μάλιστα οι 7 έχουν αποκατασταθεί και μένει ένας στους Παξούς). Για τη μεταβατική περίοδο προβλέπεται η λειτουργία ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη (με δεματοποιητές κ.λπ.). Ωστόσο αυτό προκαλεί αντιδράσεις. Η εναλλακτική πρόταση είναι να μεταφερθούν στην Κοζάνη τα απορρίμματα των εκατό χιλιάδων κατοίκων της Κέρκυρας, των πέντε εκατομμυρίων τουριστών.

ΚΚΕ: Να μην πάνε στην Κοζάνη

Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε το ΚΚΕ και τον βουλευτή του Νίκο Μωραΐτη να ξεκαθαρίσουν αν υιοθετούν αυτή την πρόταση. Ο Ν. Μωραΐτης είπε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί, χωρίς βέβαια να πει ποια λύσει προτείνει.

«Πρέπει να ενώσετε τη φωνή σας με αυτούς που πράγματι δεν θέλουν να καταστρέψουν τα πάντα σήμερα στην Κέρκυρα. Εκτός κι αν θέλετε να σιγοντάρετε τα ‘μαγαζάκια’, τους διάφορους μηχανισμούς οι οποίοι θέλουν να κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών, ζητώντας από το κράτος να επιδοτήσει τη μεταφορά των απορριμμάτων από την Κέρκυρα στην Κοζάνη», είπε εμφατικά ο υπουργός Εσωτερικών.

“Δεν θέλουμε τα ΜΑΤ”

«Δεν έχουμε καμία διάθεση ούτε τα ΜΑΤ να στέλνουμε ούτε να συγκρουόμαστε. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου, αλλά αυτό που πρέπει να εφαρμοστεί είναι ο ΠΕΣΔΑ, ο οποίος προβλέπει μια μεταβατική λειτουργία της Λευκίμμης ως ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ. Δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη κατάσταση» τόνισε ο Π. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν επιδιώκει οι λύσεις αυτές να δίνονται με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Αλλά κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε αυτήν την υγειονομική βόμβα, σε αυτήν την κατάσταση σήμερα της Κέρκυρας, η οποία κάνει τον γύρο του κόσμου και υπονομεύει όχι μόνο την οικονομία του νησιού, αλλά συνολικά την εικόνα της Ελλάδας. Και σε αυτό μπροστά εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι».

ΠΗΓΗ http://www.avgi.gr