Νέες και πολλά υποσχόμενες δικτυώσεις στον Πολιτισμό-Αθλητισμό (της Φανής Φτάκα Τσικριτζή)

5 Ιουλίου 2018
10:40

Την περασμένη Κυριακή στο καταπράσινο αυτή την εποχή δάσος των Αγίων Αποστόλων Μεταμόρφωσης, μ’ αφορμή τη γιορτή της ομώνυμης εκκλησίας, οργανώθηκε ένα καλοκαιρινό αντάμωμα όλων των χορευτικών του Τσιαρτσιαμπά. Στη συνάντηση αυτή, εκτός του χορευτικού της Μεταμόρφωσης, συμμετείχαν και άλλα πέντε χορευτικά (Αιανής, Ανω-Κώμης, Κρόκου, Λευκοπηγής και Ροδιανής).

Αυτό το καλοκαιρινό αντάμωμα μας έφερε στη μνήμη παλιά ανταμώματα των χορευτικών του Τσιαρτσιαμπά, οργανωμένα επί σειρά ετών από το “Σύλλογο Εντοπίων Επαρχίας Κοζάνης Αλιάκμων”, στη Λαριού, αρχικά, την εβδομάδα της Διακαινησίμου, και αργότερα στον Άγιο Δημήτρη Αιανής. Δυστυχώς αυτές οι όμορφες πρωτοβουλίες λόγω οικονομικής κρίσης σταμάτησαν 6 χρόνια πριν.

Να όμως που φέτος τη σκυτάλη πήρε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης, και με πρωτοβουλία του χοροδιδασκάλου Ζάμκου Γιώργου, ενός νέου παλληκαριού με γνώση και όραμα για τον τόπο του, κατάφεραν και αναβίωσαν και πάλι το αντάμωμα των χορευτικών του Τσιαρτσιαμπά σε διαφορετικό τόπο και χρόνο.

Όσοι παρευρεθήκαμε στο μαγευτικό τοπίο, απολαύσαμε για μια ακόμη φορά τα χορευτικά του Τσιαρτσιαμπά με τις πλουμιστές στολές τους και τις αργές κινήσεις του χορού με τα επί τόπου βήματα, υπό τους ήχους μιας καλοδεμένης ντόπιας ορχήστρας, μέσα σ’ ένα καταπράσινο φόντο. Καλοδεχούμενη παράλληλα ήταν και η ζεστή φιλοξενία των οικοδεσποτών προς όλα τα μέλη των χορευτικών με σάντουιτς, αναψυκτικά, χειροποίητες πίτες και κιχιά, προσφορά του Συλλόγου και των γυναικών της Μεταμόρφωσης, οι οποίοι χωρίς καμία απολύτως επιχορήγηση από κανένα δημόσιο φορέα ανέλαβαν την ευθύνη της διοργάνωσης και οικονομικής κάλυψης της όλης εκδήλωσης , φέρνοντας την σε πέρας με επιτυχία.

Αυτά τα χορευτικά ανταμώματα ή καλύτερα οι πολιτιστικές δικτυώσεις αυτού του είδους μόνο θετικό πρόσημο μπορούν να προσδώσουν στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες καθώς προβάλλουν ξεχασμένους τόπους και οικισμούς, συντελούν στο σμίξιμο ανθρώπων, τονώνουν το αίσθημα της ενότητας ανθρώπων μιας ευρύτερης χωροταξικής περιοχής, στην προκειμένη του Τσιαρτσιαμπά, με κοινές πολιτιστικές ρίζες και καταβολές , καλλιεργούν σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωριών, εξομαλύνουν αντιπαλότητες και αντιζηλίες. Σφυρηλατούν τέλος μια σύγχρονη κοινή πολιτισμική ταυτότητα, παρακαταθήκη για τις νέες γενιές καταγράφοντας και ένα δυναμικό “παρών” στον χάρτη της πολυπολιτισμικότητας των Καλλικρατικών δομών Αυτοδιοίκησης.

Αυτό το Σαββατόκυριακο, στις 6, 7 και 8 Ιουλίου, το αντάμωμα του Τσιαρτσιαμπά επαναλαμβάνεται για 2η φορά σε διαφορετική βάση. Οργανώνεται το 1ο Φεστιβάλ Βουνού Μπούρινος. Ειδικότερα, τα χωριά του Τσιαρτσιαμπά που συνορεύουν με τον ορεινό όγκο του Μπούρινου ξανασμίγουν στο Χρώμιο, στο χώρο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα προκειμένου να οργανώσουν από κοινού μια μεγάλη ποικιλία πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων έχοντας ως βασικούς στόχους μια βαθύτερη γνωριμία με τον τόπο τους και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους. Μια πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Λευκοπηγής (ΕΟΛ–Συνείδηση) που αγκαλιάστηκε από όλα τα παρακείμενα με το Μπούρινο χωριά.

Αξιέπαινες πρωτοβουλίες και οι δυο , που χρειάζονται τη στήριξη όλων για να επιτύχουν αλλά και να θέσουν τα θεμέλια για μια σοβαρή συνέχεια τα επόμενα χρόνια!

 

5 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.