Ο πρώην Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κι επίτιμος δημότης του Μεσοβούνου Εορδαίας, Αλεξέι Ποπόφ, είναι ο δεύτερος Ρώσος διπλωμάτης που απελάθηκε απ’ την Ελλάδα. Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της «Real News», ο Ποπόφ ήταν ο άνθρωπος – κλειδί, πίσω από την προσπάθεια των Ρώσων να αυξήσουν την επιρροή τους στο Άγιο Όρος και να αποκτήσουν ισχυρά ερείσματα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Στην περιοχή μας ο Αλεξέι Ποπόφ έγινε γνωστός από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, στις 14/9/2016, που διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου της Τ.Κ. Μεσοβούνου, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο Δημότη Μεσοβούνου του Δήμου Εορδαίας (δείτε το παρακάτω βίντεο του kozan.gr).  Στη συγκεκριμένη εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης – Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητοςε ξήρε το ήθος , τη φιλοπατρία  και την αγάπη στην Ορθοδοξία του κ. Ποπόφ συγχαίροντας το Δήμαρχο ,το Δημοτικό Συμβούλιο και την Τοπική Κοινότητα για την ομόφωνη απόφασή τους να τιμήσουν έναν ένθερμο υποστηρικτή και  φίλο της περιοχής.

Επίσης ο δήμαρχος Σερβίων Βελβεντού, Α. Κοσματόπουλος είχε φωτογραφηθεί μαζί του στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διοργάνωσε το Ρωσικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 70η επέτειο της νίκης κατά του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μάιο του 2015.