Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις σε σιτηρά και κεράσια των χωριών της Π.Ε. Γρεβενών

17 Ιουλίου 2018
14:45
Κανένα σχόλιο

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έπληξαν την ποιότητα των σιτηρών σχεδόν σε όλα τα χωριά της Π.Ε. Γρεβενών οδηγώντας στους αγρότες σε απόγνωση, μιας και βλέπουν τον κόπο και την παραγωγή τους να γίνονται έρμαια των καιρικών φαινομένων και μάλιστα για τους περισσότερους από αυτούς για συνεχόμενες χρονιές.

Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν οι κερασοπαραγωγοί της περιοχής των Γρεβενών, που είδαν μείωση της παραγωγής εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του Απρίλη και καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους της κερασοπαραγωγής τους από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Έρχονται οι ζημιές αυτές για τους μικρομεσαίους καλλιεργητές των χωριών της περιοχής, να προστεθούν στις μεγάλες μειώσεις του αγροτικού τους εισοδήματος τα τελευταία χρόνια από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές από μεριάς ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων, που στοχεύουν στη δημιουργία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων ξεκληρίζοντας χιλιάδες μικρά αγροτικά νοικοκυριά.

Αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της περιοχής, όπως και οι μικρομεσαίοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, μια σειρά από μέτρα σε βάρος τους (φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, υπέρογκα ασφάλιστρα για τους ίδιους, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα δάνεια”, κλπ)

Υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή και την επιδείνωση των προβλημάτων τους, είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η πολιτική διαχρονικά όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που επιβάλλουν την εξασφάλιση φθηνής πρώτης ύλης για τα μονοπώλια και τις βιομηχανίες τροφίμων, προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές από βροχοπτώσεις στα χωριά των Γρεβενών, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου γεωτεχνικού προσωπικού.

  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.

  • Να παγώσουν οι οφειλές, προσαυξήσεις, τόκοι υπερημερίας, και να μην γίνει καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων αγροτών, ώσπου να αποζημιωθεί η απώλεια παραγωγής τους από τον ΕΛΓΑ .

  • Να πληρωθούν επιτέλους και για το υπόλοιπο 30% των ζημιών του 2017.

Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.