Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχα,

Η Φλώρινα, περιοχή όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, στερείται της ύπαρξης ενός Μουσείου με σχετική αναφορά.

Στον Αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την ενσωμάτωση της στην μητέρα Ελλάδα έδωσαν το παρών πολλοί Φλωρινιώτες, προφέροντας ακόμα και την ίδια τους την ύπαρξη για τον ιερό αυτόν σκοπό.

Σήμερα, μετά την υπογραφείσα συμφωνία για την ονομασία του γειτονικού κράτους των Σκοπίων, προβάλλει επιτακτικά η αναγκαιότητα της ίδρυσης ενός Μουσείου όπου θα συγκεντρωθεί και θα εκτεθεί σχετικό υλικό και θα διατηρηθούν ζωντανές οι ιστορικές μνήμες για τις επόμενες γενιές.

Η ίδρυση του Μουσείου ταυτόχρονα θα αποτελεί και απόδοση τιμής στους πολυάριθμους Φλωρινιώτες Μακεδονομάχους, προβεβλημένους και μη, καθώς και στους εθελοντές από άλλες περιοχές της χώρας μας που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση από τον Τούρκο κατακτητή αλλά και εναντιώθηκαν στα σχέδια όσων επιβουλεύονταν την Μακεδονία μας.

Ο Σύλλογος των Μακεδονομάχων Φλώρινας «Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ», οι απόγονοι των Φλωρινιωτών αγωνιστών, έχει από ετών τονίσει την αναγκαιότητα της ίδρυσης Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στην Φλώρινα και έχει δηλώσει την πρόθεση να συνεισφέρει σε αυτή στην κατεύθυνση. Προ ετών, εξ όσων γνωρίζω, είχε υποβληθεί αίτημα για την παραχώρηση χώρου για την στέγαση του Μουσείου όμως δεν ήταν εφικτή λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου.

Κατόπιν των ανωτέρω σας παρακαλώ να μας γνωρίσετε αν προτίθεστε να συμβάλλει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην ίδρυση Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στην Φλώρινα με κάθε πρόσφορο μέσο.

Με εκτίμηση,

Σωτήρης Θ. Βόσδου
Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας