Αποφράξεις δικτύων: Η… φιλολογική διάσταση μιας απαραίτητης εργασίας

1 Φεβρουαρίου 2017
11:42
Κανένα σχόλιο

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι οι αποφράξεις, πόσο σημαντικές είναι για την καθημερινή μας ζωή, αλλά και πόσο γρήγορα πρέπει να γίνουν. Και αν κάποιος διαφωνεί ως προς αυτά, απλά ας σκεφτεί πόση ώρα μπορεί να μείνει μέσα σε ένα δύσοσμο δωμάτιο λόγω κάποιου προβλήματος στην αποχέτευση ή αν αντέχει να μείνει χαλασμένη η τουαλέτα του έστω και για μία ώρα.
Ωστόσο εκείνο που πρέπει να ορίσουμε εξαρχής είναι τι εννοούμε όταν λέμε «αποφράξεις». Αν και πολλοί με αυτόν τον όρο εννοούν το βούλωμα, το φράξιμο ενός σωλήνα, στην πραγματικότητα η λέξη σημαίνει ακριβώς το αντίθετο, την εργασία που γίνεται για να ξεβουλώσει, να αποσυμφορηθεί ένας σωλήνας, ώστε να αποκατασταθεί η ροή του νερού. Το πρόβλημα λοιπόν λέγεται «βούλωμα» ή «φραγή» και όχι «απόφραξη».
Όσον αφορά τώρα την εργασία της απόφραξης αυτή καθαυτήν, δεν είναι παρά μία από τις πολλές εργασίες που εκτελούν οι εταιρείες αποφράξεων που βρίσκονται στην Αττική και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα του αποχετευτικού δικτύου κάθε είδους κατοικιών, αλλά και άλλων χώρων. Π.χ., οι δεξαμενές που υπάρχουν σε κάποια από τα άνυδρα νησιά των Κυκλάδων και καλύπτουν τις ανάγκες τον κατοίκων σε νερό δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς την υποστηρικτική δράση των εταιρειών αυτών. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πηγάδια που υπάρχουν σε απομακρυσμένα χωριά της ορεινής Ελλάδας, που πολύ εύκολα μπορούν να καταστούν ανενεργά λόγω βουλώματος ή ρύπανσης από απλές αιτίες (φερτά υλικά, νεκρά ζώα, λιπάσματα). Εδώ οι εταιρείες μπορούν να κάνουν αναρροφήσεις και να απομακρύνουν ό,τι εμποδίζει τη ροή του νερού.
Από τις υπόλοιπες εργασίες με τις οποίες ασχολούνται οι επιχειρήσεις των αποφράξεων, η πιο απαιτητική είναι σίγουρα οι εκκενώσεις βόθρων, τόσο γιατί απαιτείται μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά των εργαζομένων, με τη χρήση αντλιών και βυτιοφόρων, όσο και γιατί η δουλειά πρέπει να γίνει αθόρυβα και με ασφάλεια, με μια τυχόν αποτυχία να αποτελεί υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους της περιοχής όπου εκτελείται η εργασία. Ωστόσο, οι σωστοί επαγγελματίες έχουν λάβει όλα τα μέτρα ώστε η πιθανότητα ενός ατυχήματος να είναι πρακτικά μηδενική.
Το μεγάλο ατού πάντως των εταιρειών αποφράξεων είναι η 24ωρη λειτουργία τους, κάτι που δείχνει τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό με τα οποία προσεγγίζουν το έργο τους. Με ένα τηλεφώνημα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας σε μια κοντινή εταιρεία μπορεί κανείς να έχει άμεση εξυπηρέτηση. Και επειδή οι καιροί δεν είναι… ανθηροί οικονομικά, οι επαγγελματίες έχουν κρατήσει σταθερές τις τιμές τους, ή ακόμη και τις έχουν μειώσει, αφού ξέρουν πως η ασφάλεια και η υγιεινή των πελατών τους δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αδιαπραγμάτευτη ανάγκη.
Πριν όμως το αποφρακτικό πρόβλημα δείξει τα… δύσοσμα δόντια του, καλό είναι να γίνεται από καιρού εις καιρόν και κάποιο τσεκάρισμα στους σωλήνες, το οποίο αναλαμβάνουν οι εταιρείες του χώρου, έτσι ώστε να μειωθούν όσο γίνεται οι πιθανότητες για ανεπιθύμητους μπελάδες. Ένας εξαμηνιαίος ή ετήσιος έλεγχος είναι ό,τι πρέπει για την «υγεία» του αποχετευτικού μας συστήματος. Και αντί να μας απασχολούν στην καθημερινή μας ζωή τα αποφρακτικά προβλήματα, ας παραμείνουν αποκλειστικά στη… φιλολογική τους διάσταση.

Πηγή αρθρογραφίας: Αποφράξεις αποχετεύσεων Αθήνας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.