Ο κ. Βασιλάκης Νεκτάριος, από την Κοζάνη, είναι 31 ετών. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με εξειδίκευση στις “Ευρωπαϊκές Σπουδές και τη Διπλωματία” και στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στις “Διεθνείς Νομικές Σπουδές”. Παράλληλα, ασχολήθηκε σε ερευνητικό επίπεδο, με την τουρκική εξωτερική πολιτική για τις ανάγκες εκπόνησης διδακτορικής διατριβής με θέμα “Το Πολιτικό Ισλάμ στην Τουρκία: η εξωτερική πολιτική των Ερντογάν και Νταβούτογλου”, ενώ συνεργάστηκε με το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη ως σύμβουλος Πολιτισμού και Πολιτικών Υποθέσεων. Μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και τουρκικά. Πρόσφατα ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εισαγωγικές εξετάσεις του Διπλωματικού Κλάδου του Υπουργείου Εξωτερικών, εξετάσεις υψηλού επιπέδου δυσκολίας. Μας μίλησε γι’ αυτό, αλλά και για πολλά ακόμη, που αφορούν το επάγγελμα του Διπλωμάτη και το οποίο θέλει να ακολουθήσει.

 

1) Πριν από λίγο καιρό ολοκληρώσατε, με επιτυχία, τις εισαγωγικές εξετάσεις του Διπλωματικού Κλάδου του Υπουργείου Εξωτερικών. Περιγράψτε μας, καταρχάς, ποιες είναι προϋποθέσεις για να συμμετάσχει κάποιος σε αυτές και πόσο δύσκολες είναι (χρόνος προετοιμασίας, επίπεδο δυσκολίας κτλ.);

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών είναι η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, όχι απαραίτητα σχετικό με τα ζητήματα που άπτονται του ενδιαφέροντος του Υπουργείου. Με λίγα λόγια, μπορεί κάλλιστα να συμμετάσχει και ένας μαθηματικός ή ένας μηχανικός αν και είναι γεγονός ότι οι εν λόγω σπουδές δεν βοηθούν τόσο πολύ στην προετοιμασία γιατί μαθήματα όπως η διπλωματική ιστορία, το διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς σχέσεις, τα ζητήματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η οικονομία, που είναι και τα πρωτεύοντα μαθήματα, εντάσσονται σε ένα διαφορετικό, κυρίως θεωρητικό, πεδίο. Επιπλέον, δεύτερη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άριστη γνώση ξένων γλωσσών όπως των αγγλικών και μίας εκ των γαλλικών, ρωσικών, ισπανικών, αραβικών ή γερμανικών. Όσον αφορά το χρόνο προετοιμασίας, αυτό εξαρτάται από το κάθε άτομο. Εγώ προετοιμάστηκα σκληρά τρία χρόνια και η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκαν πολλές θυσίες τόσο σε χρήματα όσο κυρίως σε σημαντικές στιγμές με τα αγαπημένα μου πρόσωπα που με στερήθηκαν λόγω του διαβάσματος. Θα πρέπει να πω όμως, πως χωρίς την πάσης φύσεως βοήθεια και στήριξή τους δεν θα ερχόταν και το επιθυμητό αποτέλεσμα και γι’αυτό τους ευχαριστώ και δημοσίως από καρδιάς. Τέλος, το επίπεδο δυσκολίας είναι αρκετά υψηλό. Για κάποιους θεωρούνται οι πιο δύσκολες εξετάσεις με δεδομένο ότι τα μαθήματα είναι πολλά: εννέα πρωτεύοντα μαθήματα τα οποία δίνει κάποιος γραπτά και προφορικά εκτός της συνέντευξης και πέντε δευτερεύοντα που είναι μόνο προφορικά. Η προφορική εξέταση ειδικότερα, θεωρείται και η πιο δύσκολη δοκιμασία καθώς ο καθένας εξετάζεται δημοσίως μπροστά σε επιτροπή και με το αμφιθέατρο τις περισσότερες φορές να είναι γεμάτο με κόσμο που παρακολουθεί. Συνολικά, η διαδικασία διαρκεί περίπου ένα μήνα και οι δοκιμασίες, γραπτές και προφορικές, είναι είκοσι δύο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Συμμετέχουν άριστα καταρτισμένα άτομα με σπουδές από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού. Ωστόσο, αυτο δεν σημαίνει πως είναι κάτι το ακατόρθωτο. Και αυτός είναι ένας λόγος που με ώθησε να σας παραχωρήσω τη συγκεκριμένη συνέντευξη. Ήθελα να δώσω ένα μήνυμα στους νέους της περιοχής μας. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να πετύχουν το όνειρό τους. Έχοντας περάσει μια τέτοια δύσκολη διαδικασία, θα ήθελα να αναφέρω πως είμαι στη διάθεση κάθε νέου ή νέας που θα ήθελε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο ή κάποιο παρεμφερές αντικείμενο σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού. Θα ήταν μεγάλη μου χαρά, αν μπορούσα να συνεισφέρω έστω και λίγο, κυρίως σε συμβουλευτικό επίπεδο, στην εκπλήρωση των στόχων τους.

2) Πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη ή ο στόχος, αν προτιμάτε, να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο κλάδο; Συνέβη κάτι στη ζωή σας τα τελευταία χρόνια ή από μικρό παιδί σας ενδιέφερε το εν λόγω αντικείμενο;

Η είσοδος στη διπλωματική ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα. Ακόμα και η επιλογή των σπουδών μου έγινε με κύριο στόχο την είσοδο στο Υπουργείο. Δεν συνέβη κάτι κατά τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας ή μετέπειτα. Το βασικό κίνητρο πίσω από την επιλογή μου αυτή ήταν η επιθυμία να εκπροσωπήσω τη χώρα μου και να προωθήσω τα συμφέροντά της. Να προσθέσω ένα λιθαράκι στη διαμόρφωση και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Είναι μεγάλη τιμή για κάθε Έλληνα να μπορεί να εκπροσωπεί μια χώρα με σπουδαία ιστορία και πολιτισμό.

 

3) Μισθολογικά, το συγκεκριμένο επάγγελμα, είναι από τα καλά αμειβόμενα; Πού κυμαίνονται, ενδεικτικά, οι μισθοί σήμερα; Μέχρι πόσο μπορεί να φτάσει ο υψηλότερος μισθός με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας;

Απ’όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, οι μισθοί των διπλωματικών υπαλλήλων καθορίζονται με βάση το μισθό του Πρέσβεως. Για παράδειγμα, ο μισθός ενός διπλωματικού ακόλουθου διαμορφώνεται στο 50% του μισθού του Πρέσβεως ο οποίος κυμαίνεται περίπου στις 2.500 ευρώ μηνιαίως. Οι μισθοί αυτοί βεβαίως είναι διαφορετικοί και σαφώς υψηλότεροι μετά την ανάληψη καθηκόντων σε κάποια ελληνική πρεσβεία ή προξενείο στο εξωτερικό και καθορίζονται από το βιοτικό επίπεδο της κάθε χώρας υποδοχής.

4) Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησής σας, θα συμμετέχετε εκ νέου σε εξετάσεις, που διενεργεί η Διπλωματική και οι επιτυχόντες διορίζονται ως Ακόλουθοι Πρεσβείας. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για εσάς; Τι ονειρεύεστε; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη χώρα που θα θέλατε να σταδιοδρομήσετε κι αν ναι γιατί;

Κύριος στόχος μου είναι να μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της ομολογουμένως δύσκολης δουλειάς μου και να σταθώ επάξια στο ύψος των περιστάσεων. Όταν εκπροσωπείς τη χώρα σου έχεις μεγάλη ευθύνη και στόχος μου είναι να επιτελέσω αποτελεσματικά αυτό το καθήκον. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη χώρα. Ένας διπλωμάτης οφείλει να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί το ίδιο σε όποια χώρα και αν κληθεί να υπηρετήσει έχοντας πάντα ως κίνητρό του την προώθηση και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας του.

 

5) Κάποιος είπε πως “Διπλωματία είναι η τέχνη να ψεύδεσαι για χάρη της πατρίδας σου”. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτό;

Διαφωνώ. Η διπλωματία υποδηλώνει την επιλογή των ειρηνικών μέσων και του διαλόγου αντί των απειλών και της βίας στις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Ο διάλογος των εκπροσώπων του κρατών που ασκούν τη διπλωματία της χώρας τους πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια. Όπως και στις διαπροσωπικές σχέσεις, έτσι και στη διπλωματία, η ειλικρίνεια και η τιμιότητα είναι τα στοιχεία που διαμορφώνουν μακροχρόνια καλές και αγαστές σχέσεις, αποτρέπουν τις συγκρούσεις και δημιουργούν ισχυρές φιλίες. Δεν χρειάζεται να εξαπατήσεις ή να πεις ψέματα για να ικανοποιήσεις το συμφέρον της χώρας σου. Η ειλικρίνεια είναι ένα από τα αναντικατάστατα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας επιτυχημένος διπλωμάτης και έχει ουσιαστική σημασία επειδή συμβάλλει στην υπόληψη που ενισχύει τη μακροχρόνια αξιοπιστία ενός πρεσβευτή και επομένως την αποτελεσματικότητά του. Η αναξιοπιστία και η έλλειψη ειλικρίνειας μπορεί να βλάψει όχι μόνο τον ίδιο τον διπλωμάτη αλλά και την ίδια τη χώρα που εκπροσωπεί. Η εικόνα και η φήμη διαδραματίζει, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, πολύ σημαντικό ρόλο.

kozan.gr

 

Επικοινωνία με τον Νεκτάριο Βασιλάκη

Facebook: Νεκτάριος Βασιλάκης (Nektarios-Aris Vasilakis)