Κατατέθηκε εχθές στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας».

Με την εκκίνηση της διαδικασίας μετάβασης από το αναλογικό στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα το 2009 έως την ολοκλήρωσή της το 2014, τηλεοπτική κάλυψη απέκτησε το 96,20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Αντίθετα, το 3,80% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, περίπου 411.000 πολίτες, στην πλειοψηφία τους κάτοικοι δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων περιοχών της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας, έχασαν την πρόσβασή τους στα ελληνικά τηλεοπτικά προγράμματα. Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης οι κάτοικοι 50 περιοχών βρίσκονται χωρίς τηλεοπτική κάλυψη.

Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η παροχή δημόσιας επιχορήγησης έως 110 ευρώ ανά νοικοκυριό για τη σύνδεσή του με τον πάροχο της επιλογής του. Οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στους Δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών για την παροχή πληροφοριών και την πιστοποίησή τους ως δικαιούχων της επιχορήγησης. Η υποβολή των αιτήσεων για τη λήψη της επιχορήγησης θα ξεκινήσει μετά τη δημοσίευση σχετικής ανακοίνωσης από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για το 100% του πληθυσμού της χώρας.

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας των περιοχών της Π.Ε. Κοζάνης, των οποίων οι μόνιμοι κάτοικοι είναι δικαιούχοι της δημόσιας επιχορήγησης, ανά οικισμό, Δημοτική Ενότητα και Δήμο.

Ντζιμάνης Γεώργιος Αντγος ε.α.

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης

Μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης