Δυνατή εμπειρία το καλοκαιρινό ταξίδι στην Προβηγκία. Μία ορεινή, αγροτική και μειονεκτική περιφέρεια της Γαλλίας, με τους κατοίκους της να αντιστέκονται δημιουργικά στη δημογραφική συρρίκνωση της. Με την πρώτη ματιά στον τόπο τους, σε πείθουν πως κατάφεραν με σκληρή δουλειά και σχέδιο να μετατρέψουν τα φυσικά μειονεκτήματα σε παραμέτρους ανάπτυξης της κοινωνίας τους και της τοπικής οικονομίας.

Αξιοποιούν τα απέραντα δάση παίρνοντας την πολύτιμη ξυλεία πραγματοποιώντας ταυτόχρονα συστηματικές αναδασώσεις. Τοπική αρχιτεκτονική με πέτρινα χωριά που αστραφτουν απο καθαριότητα και πέτρινα γεφύρια σε πεντακάθαρα ποτάμια, που προσελκύουν Γάλλους και ξένους επισκέπτες. Σπάνια πετρώματα που δίνουν σπάνιες και πανάκριβες φυσικές χρωστικές, σε συνδυασμό με γεωλογικά φαινόμενα οργανωμένα ως επισκέψιμα γεωπάρκα που ενισχύουν σημαντικά την επισκεψιμότητα της Περιφέρειας.

Μοναστήρια εναρμονισμένα στο φυσικό περιβάλλον που προσθέτουν στην ελκυστικότητα της περιοχής και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Οργανωμένοι δημόσιοι, δημοτικοί και ιδιωτικοί βοτανικοί κήποι που εκπαιδεύουν, ψυχαγωγούν και προσφέρουν προϊόντα στους χιλιάδες επισκέπτες τους. Μα πάνω από όλα η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και ιδίως της λεβάντας. Στην κυριολεξία ο τόπος της λεβάντας.

Εκεί όπου τα άγρια είδη εξημερώθηκαν και καλλιεργούνται και δίνουν το φημισμένο Π.Ο.Π. αιθέριο έλαιο της γαλλικής ορεινής λεβάντας! Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, οι γάλλοι παραγωγοί επέκτειναν τις καλλιέργειες τους σε δεκάδες εκτάρια, αυξάνοντας την παραγωγή τους και διευκόλυναν την εργασία τους. Αντιμετώπισαν μια καταστροφική για τις φυτείες ασθένεια (φυτοπλασμα) με τη βοήθεια του Υπουργείου Γεωργίας και των ερευνητικών ινστιτούτων, αντικαθιστώντας ευαίσθητες ποικιλίες με νέες ανθεκτικότερες στην προσβολή.

Καθετοποίησαν την παραγωγική διαδικασία της λεβάντας και άλλων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, φτάνοντας σε μεγάλη γκαμα τελικών προϊόντων με υψηλή βιολογική και προστιθέμενη αξία. Τα πουλάνε από δικά τους παραδοσιακά καταστήματα ειδικά διαμορφωμένων χωρών στις αγροικίες τους.
Ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της Προβηγκίας, το ευλογημένο φυτό της λεβάντας. Δίνει εργασία, δεκάδες προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τεράστιο πλούτο και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο!

Όλοι αυτοί οι φυσικοί και ανθρωπογενείς πόροι ενσωματωμένοι σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, διαμορφωμένο από την τοπική αρχή, προσφέρει εργασία και πλούτο και ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο στην τοπική κοινωνία της ορεινής αυτής Περιφέρειας της Ευρώπης.

Πολλά τα θετικά παραδείγματα που μπορούμε να μεταφέρουμε και να προσαρμόσουμε στην πατρίδα μας, με τις κατ’ εξοχήν ορεινές μειονεκτικές περιοχές και το θησαυρό των φυσικών και πολιτισμικών πόρων στην ύπαιθρο μας. Μπορούμε τα φυσικά μειονεκτήματα να τα μετατρέψουμε σε συγκριτικά και ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα, ενισχύοντας έτσι την ελκυστικότητα των περιοχών μας προς όφελος της απασχόλησης και του παραγόμενου πλούτου στις τοπικές κοινωνίες!