Πως παίζουν ποδόσφαιρο τα παιδιά με απώλεια όρασης; Μπορεί κάποιος τυφλός να παίξει μπάλα με βλέποντες; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι πάντα αυτονόητες. «Μερικές φορές κάτι είναι μπροστά μας αλλά δεν το βλέπουμε στην πραγματικότητα» υπογραμμίζει ο Ηλίας Μάστορας, εμπνευστής της πρωτοβουλίας «Μια μπάλα για όλους» που ως σκοπό έχει να προμηθεύσει όλα τα τυφλά παιδιά του κόσμου με μία ειδική για αυτά μπάλα. Ο κ. Μάστορας μαζί με το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Όραμα Νέων» δημιούργησαν μια μπάλα με ενσωματωμένα κουδουνάκια, δίνοντας λύσεις στο παιχνίδι των τυφλών παιδιών καθώς και στην κοινωνικοποίησή τους. Η μπάλα που δημιούργησαν είναι μία μπάλα για όλους!

Ν.Χ.: Ποιοι οι στόχοι της καμπάνιας «A ball for all»;

Η.Μ.:Η καμπάνια «Μία μπάλα για όλους» είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας μπάλας για όλα τα παιδιά, καθώς το ποδόσφαιρο τυφλών υπάρχει εδώ και 20 χρόνια ως παραολυμπιακό άθλημα και παίζεται ανάμεσα σε τυφλούς ποδοσφαιριστές και βλέποντες τερματοφύλακες, με μία μπάλα ενηλίκων που είναι αρκετά βαριά. Δεν υπάρχει όμως σε παγκόσμιο επίπεδο μία αντίστοιχη μπάλα ποδοσφαίρου για τυφλά παιδιά και νέους, δηλαδή μια μπάλα πιο ελαφριά. Η αρχική σκέψη ήταν να δημιουργήσουμε αυτή τη μπάλα. Όταν τα καταφέραμε, πήγαμε στο επόμενο στάδιο που ήταν να την δωρίζουμε.

Ν.Χ.: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μπάλας;

Η.Μ.: Είναι μία μπάλα με διάμετρο περίπου 46 εκατοστών και βάρος 250 γραμμαρίων (είναι πιο μικρή και ελαφριά από την μπάλα ενηλίκων),στην οποία έχουμε εφαρμόσει τέσσερις μηχανισμούς, με την οποία είναι πιο εύκολο να χειριστούν παιδιά του νηπιαγωγείου, του δημοτικού και του γυμνασίου. Είναι μία ασφαλής μπάλα που είτε χρησιμοποιηθεί στο σπίτι είτε στο σχολείο φέρνει χαρά!

Ν.Χ.: Ποια ήταν η αφορμή που οδήγησε στην συγκεκριμένη καμπάνια;

Η.Μ.: Στη ζωή πρέπει να είμαστε όλοι ανοιχτόμυαλοι και η αλήθεια είναι ότι μου πήρε είκοσι χρόνια εθελοντικής συμμετοχής στο χώρο του ποδοσφαίρου τυφλών, για να καταλάβω ότι υπήρχε αυτή η ανάγκη. Ήμουν προπονητής σκάκι στη σχολή τυφλών παλαιότερα από το 1994 και είμαι διαιτητής ποδοσφαίρου τυφλών από το 1997. Όμως, η αφορμή δόθηκε πριν περίπου δύο χρόνια όταν είχα γράψει ένα σκακιστικό παραμύθι, όπου η Σχολή Τυφλών ήθελε να τυπώσουμε και σε γραφή Braille [μέθοδος ανάγνωσης και γραφής τυφλών], έτσι ώστε να υπάρχει στην δανειστική βιβλιοθήκη. Κάθε παραμύθι απευθύνεται και σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, που δεν γνωρίζουν την γραφή Braille και θέλαμε να κάνουμε μια θεατρική αφήγηση του παραμυθιού για τα μικρότερα παιδιά, στο στούντιο της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη. Τότε, η οικογένεια του μικρού Λέανδρου, τριών ετών, όπου οι γονείς και τα αδερφάκια βλέπουν αλλά ο ίδιος είχε χάσει την όρασή του, επικοινώνησε μαζί μας και για να με βοηθήσει είπε ένα γρίφο από το σκακιστικό παραμύθι. Εγώ για να τον ευχαριστήσω του έδωσα μία μπάλα ενηλίκων και εκεί συνειδητοποίησα ότι δεν μπορεί ένα παιδί τριών ετών να παίξει με μία τόσο βαριά μπάλα. Μερικές φορές έχουμε κάτι μπροστά μας, αλλά δεν το βλέπουμε στην πραγματικότητα. Πριν από δύο χρόνια περίπου συνειδητοποίησα την ανάγκη που υπήρχε και ως «Όραμα Νέων» αποφασίσαμε να υποβάλλουμε αίτηση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Erasmus + Αθλητισμός» για να φτιαχτεί αυτή η μπάλα, η αίτηση εγκρίθηκε το 2018 και έτσι ξεκίνησε η δημιουργία αυτής της μπάλας.

Ν.Χ.: Πόσες μπάλες έχετε μοιράσει μέχρι τώρα;

Η.Μ.:Η καμπάνια που υλοποιείται από το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Όραμα Νέων», έχει μοιράσει δωρεάν περισσότερες από 1000 μπάλες, σε 79 χώρες, στις 5 ηπείρους. Από τη φετινή σχολική χρονιά μέσω του ΚΕΑΤ και του Υπουργείου Παιδείας, έχουν σταλεί έγγραφα στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να έρχονται σε επικοινωνία με τον φορέα και να μοιράζουμε δωρεάν μία μπάλα για κάθε σχολείο που φοιτά τυφλός μαθητής και μία ακόμη μπάλα για κάθε τυφλό παιδί. Άρα λοιπόν έχουμε μοιράσει μπάλες σε περισσότερα από 100 σχολεία στην Ελλάδα και περισσότερες από 250 μπάλες σε τυφλά παιδιά σε όλη την επικράτεια.

Ν.Χ.: Ποιοι είναι οι στόχοι σας από εδώ και στο εξής;

Η.Μ.: Επειδή αυτή η πρότυπη μπάλα δεν υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο και μας ευχαριστεί να ταχυδρομούμε μπάλες σε παιδιά, στοχεύουμε στην εξεύρεση χρηματοδότησης από ιδρύματα ή εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, καθώς δεν θέλουμε να υπάρχει κανένα κόστος, ούτε για τις οικογένειες των τυφλών παιδιών ούτε για τα σχολεία. Φυσικά θέλουμε να ξεπεράσουμε και τις 100 χώρες [στις οποίες θα ταχυδρομηθεί η μπάλα] και να καλύπτουμε διαρκώς τις ανάγκες που συνεχώς υπάρχουν στην Ελλάδα.

H καμπάνια υποστηρίχθηκε από το «Foundation for Children » της UEFA, με την αρωγή της οποίας δημιουργήθηκε το βίντεο της εκστρατείας.

https://www.youtube.com/watch?v=sBSzB_-gD3w

Νατάσα Χατζηγεωργίου