1. Κύριε Πασσαλίδη, βρισκόσαστε στο “τιμόνι” της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Θέλουμε να μας πείτε αν, από τότε που αναλάβατε, έχετε φέρει κάτι καινούριο (και με ποιο τρόπο) σε ό,τι αφορά την επικοινωνία της βάσης με τα όργανα του κόμματος.

Ως αναφορά, το καινούριο, που αναφέρετε, από την πρώτη μέρα της εκλογής του νέου οργάνου της ΝΕ, ο στόχος ήταν να κινηθούμε με εξωστρέφεια προς την κοινωνία. Η σχέση μας με την κοινωνία είναι βαθιά. Δεν επιδιώξαμε να εξασφαλίσουμε τη δική μας προβολή αλλά να εντοπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και να βρούμε λύσεις. Γνωρίζουν πολύ καλά οι αυτοδιοικητικοί, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς της περιοχής, όπως επίσης τα συνδικάτα οι αγροτικοί σύλλογοι και κάθε συλλογικότητα της περιοχής, πως όλο το προηγούμενο διάστημα είμασταν καθημερινοί συνομιλητές τους, σκύψαμε πάνω στα προβλήματά και συμβάλαμε στην επίλυσή τους. Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία της βάσης με τα όργανα του κόμματος προσπαθήσαμε το μέλος μας να έχει πρωτεύοντα ρόλο στην επεξεργασία και διαμόρφωση πολιτικών και στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. Πέρα από τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες, π.χ συνεδριάσεις οργάνων γενικές συνελεύσεις κλπ., ενθαρρύναμε τη λειτουργία θεματικών ενοτήτων, π.χ., παιδείας αγροτικού, συνδικαλιστικού, υγείας κλπ., που εισηγούνται στα όργανα του κόμματος προτάσεις και πολιτικές και έχουν ανοιχτό χαρακτήρα με τη συμμετοχή μελών φίλων και πολιτών. Όλη αυτή η πολιτική και κοινωνική διεργασία τροφοδοτεί τα κεντρικά πολιτικά όργανα του κόμματος (ΝΕ, ΠΣΕ, ΚΕ).

  1. Το κόμμα σας βρίσκεται στην εξουσία τρία χρόνια. Πείτε μας σε επίπεδο Π.Ε. Κοζάνης τι ενέργειες έγιναν για την καταπολέμηση της ανεργίας και τι άλλο σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην περιοχή;

Πράγματι την τελευταία 15ετία η περιοχή μας βρίσκεται ανάμεσα στους πρωταθλητές της ανεργίας στη χώρα. Αναζητώντας τις αιτίες, δεν μπορεί να μην επισημάνουμε τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις δεκαετιών στο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που είχε ξεπεράσει το 27% και σήμερα βρίσκεται στο 19%, με στόχο την επόμενη πενταετία να έχει πέσει στο 10%. Στην περιοχή μας οι παρεμβάσεις για τη μείωση της ανεργίας, όπως η κατασκευή της 5ης μονάδας, τα μεγάλα έργα υποδομής (Φυσικό Αέριο, ΤΑΠ), οι προσλήψεις στην Υγεία, την Παιδεία και τους ΟΤΑ, η ένταξη των νέων αγροτών, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και της κοινωφελούς εργασίας, το ΕΣΠΑ κ.λπ., βοήθησαν σημαντικά στην μείωση της ανεργίας, όμως δεν είναι αρκετά. Χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για περιοχή μας, αλλά και συνολικά για την περιφέρεια της ΔΜ, όπως αυτό προτάθηκε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Κοζάνη. Αυτό το πολιτικό σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις, καινοτομία, νεοφυείς επιχειρήσεις (όπως π.χ. το πρώτο βραβείο που πήρε από την ΕΕ, αγρότης από την περιοχή μας), ψηφιακή σύγκλιση, ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα, αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και του ασύγκριτου φυσικού πλούτου της περιοχής. Όλες αυτές οι ενέργειες πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν στην μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

  1. Ποια είναι η γνώμη σας, τα τελευταία 3 χρόνια, σε ό,τι αφορά την αγορά στην Π.Ε Κοζάνης. Τα πράγματα είναι χειρότερα, καλύτερα, τα ίδια; Τι σας λένε οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κτλ.;

Η οικονομική κρίση έφερε σε απελπιστική κατάσταση την αγορά. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απαξίωση, τα λουκέτα και την ποινικοποίηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν την περίοδο της κρίσης, βυθίζοντας στην ανεργία επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Σταματήσαμε αυτό τον κατήφορο και σιγά – σιγά άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στον χώρο. Δεν είναι ειδυλλιακή η εικόνα, αλλά αυτό που εισπράττουμε στις καθημερινές συζητήσεις που έχουμε με επιχειρηματίες και καταστηματάρχες της περιοχής μας είναι ότι υπάρχει αισθητή βελτίωση. Ήδη μετά το τέλος των μνημονίων και το σταμάτημα της ασφυξίας, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια επιχειρούνται στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Στις πολιτικές παρεμβάσεις για τον χώρο προβλέπονται κίνητρα για την ενίσχυση των εν ενεργεία επιχειρήσεων, εργαλεία για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων (εξωδικαστικός συμβιβασμός), επιτάχυνση των διαδικασιών έναρξης επαγγέλματος νέων επιχειρήσεων κ.λπ. Επίσης η οικονομική ενίσχυση των χαμηλά οικονομικά στρωμάτων, έχει τονώσει την κίνηση της αγοράς, χωρίς όμως να λύνει το πρόβλημα. Είναι μία διαρκής προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και πολιτικό σχέδιο, αλλά οι επαγγελματίες μέρα με τη μέρα θα βλέπουν να βελτιώνεται η κατάσταση.

  1. Πολλοί πιστεύουν ότι ο ρόλος σας είναι αποκλειστικά και μόνο κομματικός με μοναδικό σκοπό την εκπροσώπηση των θέσεων του κόμματος σε τοπικό επίπεδο. Εσείς έχετε διαφωνήσει σε κάτι ή έχετε ζητήσει κάτι να αλλάξει ή να τροποποιηθεί σε σχέση πάντα με την περιοχή μας;

Το κόμμα για εμάς είναι ένα δημοκρατικό εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας και διαμεσολαβητής ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις. Είναι κομμάτι της κοινωνίας. Ο ρόλος μας είναι αμφίδρομος. Εκτός από την υπεράσπιση του πολιτικού μας σχεδίου είναι σημαντική για εμάς και η υπεράσπιση των αιτημάτων της κοινωνίας και η λύση των προβλημάτων. Το κόμμα μας στηρίζει το έργο της κυβέρνησης αλλά και στέκεται κριτικά απέναντι της, οργανώνοντας τις διεκδικήσεις της ίδιας της κοινωνίας. Και βεβαίως έχουμε διαφωνήσει και πολλές φορές ήρθαμε σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Αναφέρω ενδεικτικά τη συμμετοχή μας σε συλλαλητήρια και διεκδικήσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας, στο χώρο των δικαιωμάτων κ.λπ.

  1. Τι δράσεις ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα ως Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης και σε ποιους τομείς;

Στο Νομό Κοζάνης και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία έχουν έρθει μέσα σε τρεισήμισι χρόνια, τόσοι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη, όσο τις προηγούμενες δεκαετίες. Κάθε μία από αυτές τις επισκέψεις είναι για εμάς και μία πολιτική διαδικασία, με την έννοια ότι σε κάθε τομέα, δημιουργούμε και μία ξεχωριστή ατζέντα με τα προβλήματα της περιοχής μας τα οποία διαβουλευόμαστε με τους συλλογικούς φορείς και τους πολίτες. Άμεση προτεραιότητα για εμάς είναι η ανεργία και μάλιστα σας δίνω και μία είδηση ότι θα έχουμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε μέσα στο μήνα τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νάσο Ηλιόπουλο για να μιλήσουμε για τα φλέγοντα ζητήματα της ανεργίας στην περιοχή μας. Ξεκινάμε την επόμενη περίοδο μία σειρά σημαντικές πρωτοβουλίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο για την ανάπτυξη μίας συζήτησης για την ίδια τη δημοκρατία, την άνοδο της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και τη στάση μας απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό. Τέλος ετοιμάζουμε μία σειρά σημαντικές δράσεις για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα σε νομαρχιακό και σε περιφερειακό επίπεδο.

  1. Έχετε ξεκινήσει τις συναντήσεις – επαφές ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών το Μάιο του 2019. Πότε προγραμματίζονται χρονικά, σε τοπικό επίπεδο, οι διευρυμένες συνεδριάσεις των οργάνων όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις – προτάσεις προσώπων;

Πρώτα απ΄ όλα, στόχος μας είναι να κατανοήσουν κοινωνία και αυτοδιοίκηση τη μεγάλη τομή που έχει γίνει με τον Κλεισθένη και τις δυνατότητες που ανοίγονται στις τοπικές κοινωνίες. Ο διάλογος, οι συνέργειες και οι συνθέσεις, υπερβαίνουν το παλιό αναχρονιστικό δημαρχοκεντρικό, αυτοδιοικητικό μοντέλο, ενισχύουν τη δημοκρατία και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Η απλή αναλογική, η διαφάνεια και ο κοινωνικός έλεγχος, δίνουν οξυγόνο στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Ήδη στο κόμμα έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τις αυτοδιοικητικές παρεμβάσεις. Είμαστε σε προγραμματική διαβούλευση με συλλογικότητες και πολίτες για την οικοδόμηση ισχυρών συνδυασμών. Στους περισσότερους δήμους έχουν προχωρήσει αρκετά αυτές οι συζητήσεις και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αποτυπωθούν οι προτάσεις μας, η συμμετοχή και η στήριξή μας σε συνδυασμούς.

kozan.gr