Νέες ποινικές διώξεις σε βάρος πρώην προέδρων και παλιότερων μελών διοικήσεων της εταιρείας «Εγνατία Οδός ΑΕ», όπως επίσης και σε βάρος άλλοτε στελεχών της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας, ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων Διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση, για τις υπερκοστολογήσεις στην κατασκευή κατασκευή πέντε δίδυμων σηράγγων, στο τμήμα Γρεβενά-Παναγιά Τρικάλων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η εισαγγελική παραγγελία, αφορά τη ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσιο, η οποία υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ και είναι για τη χρονική περίοδο 2005-2010, και για την οποία κατηγορούνται περισσότερα από 20 άτομα. Οι ποινικές διώξεις, που είναι σε κακουργηματικό βαθμό, αφορούν σε απάτη εις βάρος του Δημοσίου και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, απιστία εις βάρος του Δημοσίου, ψευδή βεβαίωση και ηθική αυτουργία σε αυτή, καθώς και σε απάτη.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια ειδικού ανακριτή, ενώπιον του οποίου καλούνται να λογοδοτήσουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος της έρευνας που διενήργησε η Οικονομική Αστυνομία για το φερόμενο οικονομικό αυτό σκάνδαλο, ενώ ήδη το πρώτο σκέλος έχει πάρει τον δρόμο του ακροατηρίου, καθώς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που δημοσιεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι, παρέπεμψε σε δίκη συνολικά 18 άτομα για υπερκοστολογήσεις εργασιών και υλικών του ίδιου αυτοκινητόδρομου, ύψους 32 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι πρώην μέλη διοικήσεων της «Εγνατία Οδός ΑΕ» και της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται φαίνεται ότι τελέστηκαν το διάστημα από τον Μάρτιο του 2008 έως τον Δεκέμβριο του 2009.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ  www.ert.gr