Η 16η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού (World Food Day) και καθιερώθηκε τον Οκτώβριο του 1980 από τη Γενική Συνέλευση του OHE.

Ο υποσιτισμός έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, κατά την οποία απαιτείται ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του ατόμου. Ο υποσιτισμός προκαλεί αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας, αναιμία, κοντό ανάστημα, ελλιπείς μαθησιακές ικανότητες κ.ά.

Οσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, η υποθρεψία μπορεί να συνυπάρξει με την παχυσαρκία. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη αναφορά του ΠΟΥ, 41 εκατ. παιδιά, αν και δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία είναι υπέρβαρα!

H παχυσαρκία πλέον χαρακτηρίζεται ασθένεια και συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση χρονίων νοσημάτων με πιο χαρακτηριστικές την καρδιαγγειακή νόσο και τον διαβήτη. Διανύουμε την περίοδο κατά την οποία το ένα έκτο του κόσμου μαστίζεται από την πείνα, την ίδια στιγμή που η παχυσαρκία υπονομεύει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά και την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ το 2013 η Ελλάδα κατείχε την πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία με ποσοστά να αγγίζουν έως και το 44% στα αγόρια και 38% στα κορίτσια.

Δεδομένης της αυξημένης μεταναστευτικής κινητικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για επαρκέστερη και ασφαλέστερη τροφή των μεταναστών σε κάθε χώρα. Βασικές αιτίες υποσιτισμού αυτών των ομάδων στη χώρα μας αποτελούν η οικονομική δυσχέρεια, η αδυναμία πρόσβασης σε τροφή, οι θρησκευτικοί διατροφικοί περιορισμοί και η ελλιπής διατροφική εκπαίδευση. Ισως η 16η Οκτωβρίου να δώσει το έναυσμα να σκεφτούμε όλοι λίγο παραπάνω τον ρόλο των τροφίμων στην υγεία και την επαρκέστερη χρήση της διατιθέμενης τροφής στην Ελλάδα προς όλες τις ευπαθείς ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών αλλά και των φιλοξενούμενων μεταναστών.

Μαρίας Γαλογαύρου

Tμήμα Διαιτολογίας Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης