Σε ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης & Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Π. Δημόπουλος, αναφέρει: “Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων εξέδωσε πρόσφατα βιβλίο με τίτλο “Έκθεσις περί Ληστείας” του Γεωργίου Λασσάνη, από χειρόγραφο το οποίο έχει στην κατοχή της. Πρόκειται για ένα από τα 27 γνωστά χειρόγραφα τα οποία μας διέθεσε και σε ψηφιακή μορφή για να συμπράξουμε ίσως αργότερα σε μια έκθεση για τον Γ. Λασσάνη στην Κοζάνη. Ελπίζω σύντομα, ίσως και τον Μάρτιο του 2019. Είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη που λένε στο Ναύπλιο. Άλλωστε έρχονται τα 200 χρόνια και πρέπει να θυμηθούμε διαβάζοντας τις πηγές και όχι παριστάνοντας όλοι τις πηγές.

Σε κάθε περίπτωση τα αρχεία αυτά έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και είναι πολύ εύκολα στην ανάγνωση. Σε άλλο χειρόγραφο, 42 σελίδων, με τίτλο “Το Στρατιωτικόν της Ελλάδος, Δοκίμιον Ιστορικόν”, ο Λασσάνης εξιστορείται το κλίμα και τα γεγονότα γύρω από την εθνική συνέλευση του 1832, οπότε και καθορίστηκε με τρόπο όχι τόσο ανεξάρτητο το πολιτειακό μέλλον του νέου Ελληνικού κράτους. Δεν είναι πολύ θετικός για την ανάμειξη τρίτων και την διαγωγή ημών των ιδίων, ενώ εμμέσως θρηνεί τον χαμό του Καποδίστρια.

Στο ελάχιστο χειρόγραφο απόσπασμα που παίρνω την ελευθερία να αναρτήσω εδώ συμπεραίνει πως “το μήλον λοιπόν της Έριδος το οποίον επέφερε την ρήξιν και τον αφανισμόν της Ελλάδος δεν ήταν άλλο, ειμή των Μεγάλων η φιλοπρωτεία και η υπουργομανία των οπαδών των.”

Μια διατύπωση διαχρονική και διορατική συν τοις άλλοις.

Για την αρχική διάθεση του αρχείου, το οποίο φρονώ πως κάποια στιγμή θα πρέπει να προσφέρουμε διαδικτυακά για να μπορούν να το διαβάζουν όλοι ελεύθερα, ευχαριστούμε προς το παρόν τους φίλους πλέον της Κοζάνης κα. Δρούλια και κ. Κουτρουβίδη από την Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.

Έρις: κόρη της Νύχτας και θεά της διχόνοιας και του φθόνου το μήλο της: το πιο παλιό, πετυχημένο πολιτικό κόλπο αλλά συνάμα και σφάλμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. “