Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, υπογράμμισε πως «Είναι μία συμφωνία που καταρχήν προχωράει τα πράγματα, αλλά αφήνει 2 σκιές, στην υπηκοότητα και στη γλώσσα. Σήμερα είναι διαχειρίσιμες, στο μέλλον δεν ξέρουμε τι θα μας προκύψει», σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, το απόγευμα της Δευτέρας 29 Οκτωβρίου.

Ενώ στη συνέχεια τόνισε πως «Η άποψή μου όσον αφορά το Σκοπιανό, υπήρξε και προεκλογικά και διαχρονικά. Έπρεπε το θέμα να κλείσει το ’92, ήταν η καλύτερη πρόταση-λύση με το όνομα «Σλαβομακεδονία» που συμπαρέσυρε και όλα τα επιμέρους. Και γλώσσα και υπηκοότητα και όλα αυτά. Σήμερα θα μιλούσαμε για άλλα Βαλκάνια και για μία άλλη προοπτική των λαών που πρέπει να πορευθούν με φιλίες. Μην τυλίγονται κάποιοι την ελληνική σημαία και δημιουργούν διχόνοιες στην ελληνική κοινωνία και προβλήματα στα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια είναι μια ευαίσθητη περιοχή και πρέπει όλοι να τοποθετούμαστε προσεκτικά».

Ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «(…) Όποιος θέλει να παίξει ρόλο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, θα πρέπει να ξέρει ότι στις τοποθετήσεις του, να εκφράζει τη βούληση του λαού αλλά να βλέπει και το μεγάλο κάδρο της Ευρώπη των συνεργασιών και όχι της απομόνωσης».