Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές,

Τα 9 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης μάτωσαν την εργατική τάξη της χώρας μας, για να σωθούν οι τράπεζες, οι βιομήχανοι, οι κατασκευαστές και όλα αυτά τα παράσιτα που θησαυρίζουν από το δικό μας κόπο και ιδρώτα. Ήρθε η ώρα να πούμε φτάνει πια: Αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε!

Η «μεταμνημονιακή εποχή» και η επιστροφή στην κανονικότητα φέρνει νέα «ματωμένα» πλεονάσματα, σύμφωνα και με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, γονατίζοντας κι άλλο τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενώ φέρνει παράλληλα νέα μείωση των φόρων για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι εκατοντάδες αντεργατικοί-αντιλαϊκοί νόμοι που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που βαδίζουν πιστά στη γραμμή της ΕΕ και του κεφαλαίου είναι σε ισχύ. Το «τέλος των μνημονίων» όχι μόνο δε φέρνει ανάκτηση των απωλειών, αλλά ενισχύει κι άλλο την αντιλαϊκή επίθεση, με βάση και τα μνημόνια επιτήρησης από την ΕΕ.

Για εμάς η μόνη ανάπτυξη που θα έρθει είναι η «ανάπτυξη» των χρεών στην εφορία, στο ρεύμα, στις τράπεζες, η παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας κ.τ.λ. Ζούμε στα εργοτάξια και στα έργα της περιοχής τα 12ωρα, της απλήρωτες υπερωρίες, την ανασφάλιστη δουλειά, τα εργατικά ατυχήματα λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας, τα εξευτελιστικά μεροκάματα, η ανεργία κλπ. Όλα αυτά την ώρα που κάποιοι θησαυρίζουν με τον ιδρώτα και το αίμα μας, με της κλεμμένες, απλήρωτες και ανασφάλιστες ώρες δουλειάς μας!

Συνάδελφοι

Κυβέρνηση – κεφάλαιο με την συνδρομή των δικαστικών αρχών και των δυνάμεων καταστολής με συντονιστή την εργοδοτική ΓΣΕΕ έχουν επιδοθεί σε όλη την Ελλάδα σε ένα όργιο νοθείας και αυταρχισμού για να περάσουν οι βρομοδουλειές τους στο εργατικό κίνημα. Σκοπός τους να τσακίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων χωρίς αντιδράσεις. Η νοθεία και τα μαϊμού σωματείου ανθίζουν σαν τις αμυγδαλιές σε μια σειρά Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, στα Τρίκαλα, Κατερίνη, Κοζάνη κλπ. Εκεί που οι εργαζόμενοι τους γυρνάνε την πλάτη καταφεύγουν στην δικαιοσύνη για να αρπάξουν πάλι τα Εργατικά Κέντρα από τους εργάτες, στην Πάτρα την Λαμία και αλλού. Με μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ ΣΥΡΙΖΑ κλπ οργανώνουν συνέδρια με την συμβολή των ΜΑΤ και της αστυνομίας για να επιβάλλουν τις νοθείες τους.

Μαύρη στιγμή για την περιοχή μας είναι και η απόφαση του Μονομελούς πρωτοδικείου Πτολεμαΐδας που σε διατεταγμένη υπηρεσία αθώωσε την μεγαλοεργοδοσία στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, οι οποίοι κατηγορούνταν για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης, καθώς είχαν απολύσει τους πιο πρωτοπόρους εργάτες που ίδρυσαν σωματείο το οποίο πάλευε για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με αστεία επιχειρήματα από την μεριά των εργοδοτών ς ότι δεν δούλευε το εργοτάξιο λόγο καιρικών συνθηκών, ότι δεν υπήρχε «μέτωπο», ότι αποχώρησαν και άλλοι εργαζόμενοι και αλλά αναπόσπαστα στοιχεία, το Μονομελές πρωτοδικείο Πτολεμαΐδας τους απάλλαξε από το κατηγορητήριο για να συνεχίζουν να βάζουν στο γύψο τους εργατικούς αγώνες, να απολύουν ανενόχλητοι και να διώκουν, να τρομοκρατούν όποιον σηκώνει κεφάλι και αντιστέκεται απέναντι τους. Δεν θα περάσει η τρομοκρατία έτσι όμως! Μιας πρώτης τάξης απάντηση πρέπει να είναι η συμμετοχή στην απεργία στις 14 Νοέμβρη!

Συνάδελφοι,

Υπάρχει πλέον η πείρα, γνωρίζουμε πολύ καλά πως ό,τι έχουμε κερδίσει, καταχτήθηκε με θυσίες, με την οργανωμένη πάλη και σε σύγκρουση με την εργοδοσία και το πολιτικό της προσωπικό.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την τροπολογία που έφερε στη Βουλή είναι ο επαίσχυντος νόμος Βρούτση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις εργαζομένων-εργοδοτών και με βάση τα όρια αντοχής της οικονομίας, εξυπηρετώντας δηλαδή τις απαιτήσεις των κατασκευαστικών ομίλων και των μεγαλοεργολάβων, συνολικότερα του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, όλα τα αστικά κόμματα καταψήφισαν την πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή, σε όλα τα κόμματα πλην της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, από 530 Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, σωματεία και συνδικάτα για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων και κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Απέναντι στα ψέματα της κυβέρνησης που μιλάει για «υποχρεωτικότητα και επεκτασιμότητα» των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όταν διατηρούνται στο ακέραιο όλοι εκείνοι οι αντεργατικοί νόμοι που δίνουν το δικαίωμα στους εργοδότες να τσαλαπατούν τις όποιες συμβάσεις υπάρχουν και όταν στη συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων και στο δικό μας δεν υπάρχει σύμβαση, απέναντι στην καλλιέργεια αυταπατών, οι οικοδόμοι προτάσσουμε τον αγώνα με επίκεντρο τις δικές μας, σύγχρονες ανάγκες.

Ριχνόμαστε στη μάχη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και καλυτέρευση των όρων εργασίας (ωράριο, ασφάλιση, μέτρα προστασίας της υγείας κ.ά.).

Συνάδελφοι,

Δε μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι μπροστά στις εξελίξεις που τρέχουν γρήγορα και τους κινδύνους για μια ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση στη γύρω περιοχή να πολλαπλασιάζονται. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, προωθώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου με το αφήγημα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» και που μας εμπλέκει ακόμη πιο βαθιά στο κουβάρι των ανταγωνισμών και του καυγά μεταξύ των μονοπωλίων για το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Έχουμε καθήκον να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την πάλη μας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, που γεννάει φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά.

Καμία αναμονή – Καμία αυταπάτη! Δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας την Πέμπτη 8 Νοέμβρη με το σύνθημα: “ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ”. Δίνουμε τη μάχη για το μεροκάματο, την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία, τις εργασιακές σχέσεις, την ειρήνη των λαών. Με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Συζητάμε, οργανώνουμε τον αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε εργοτάξιο.

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σύμφωνα με το πλαίσιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
  • Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.
  • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
  • Κανέναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της φοροληστείας.
  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

10.10.2018