1) Δεύτερη φορά υποψήφιος για το δήμο Βοΐου. Η πρώτη ήταν το 2010. Τι σας ώθησε να εκδηλώσετε εκ νέου ενδιαφέρον για τις εκλογές του 2019;

Το ενδιαφέρον μου για τα κοινά είναι κάτι που ξεκινάει από πολλά χρόνια πριν. Έχω θητεύσει σε πολλές και διάφορες θέσεις στο διάστημα αυτό και γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει δημόσια διοίκηση και πως πρέπει να τη χειριστούμε ώστε να παράγουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι ανησυχίες μου είναι μόνιμες όπως και μόνιμη είναι η πεποίθησή μου ότι ο δήμος αποτελεί ένα εργαλείο, ίσως και το μοναδικό, που στα κατάλληλα χέρια και με συγκεκριμένες πολιτικές μπορεί να μας βοηθήσει να δώσουμε λύσεις σε πολλά από τα προβλήματά μας. Είτε αυτά αφορούν την καθημερινότητα, τους ανθρώπους μας, την ποιότητα ζωής, αλλά προπαντός το μέλλον μας. Δεν είμαι ο μόνος που σκέφτομαι κατά αυτόν τον τρόπο αλλά έχω τεθεί επικεφαλής μιας ευρύτερης ομάδας ανθρώπων με των οποίων τiς παραινέσεις κατερχόμαστε στις εκλογές θέλοντας να αποδείξουμε ότι υπάρχει διαφορετικός τρόπος διαχείρισης των πραγμάτων προς όφελος ολονών μας. Και σε αυτό επιμένουμε.

2) Ποιος ήταν, κατά τη γνώμη σας, ο λόγος που το 2010 δεν σας εξέλεξαν δήμαρχο οι πολίτες. Τι έφταιξε;

Το 2010 με τον Καλλικράτη δημιουργήθηκε ένας νέος τεράστιος σε έκταση δήμος με κοινωνίες και ανθρώπους που στο παρελθόν είχαν ελάχιστη επαφή μεταξύ τους με πολλά και διαφορετικά προβλήματα ανά περιοχή. Σαν να μην έφτανε αυτό δημιουργήθηκε και το θέμα της χωροθέτηση της έδρας και προκηρύχθηκαν εκλογές σε ένα πολύ σύντομο διάστημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εκλογές να επηρεαστούν από τοπικισμούς και το φόβο του αγνώστου. Μετά από μία θητεία μου στα έδρανα της αντιπολίτευσης αλλά και την καθημερινή παρουσία στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου μας τα τελευταία χρόνια λόγω της δουλειάς μου, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τους ανθρώπους και τα προβλήματα, να με γνωρίσουν και αυτοί . Θέλω να πιστεύω ότι στις επόμενες εκλογές θα κριθούν oι υποψήφιοι με βάση των ικανοτήτων τους και της μέχρι σήμερα στάσης τους και προσφορά τους και όχι από άλλους παράγοντες. Επίσης έχει εμπεδωθεί το γεγονός ότι τα προβλήματά μας είναι κοινά και ο μόνος τρόπος για να τα λύσουμε είναι η συνεργασία πράγμα που είναι και προεκλογική δέσμευσή μου.

3) Πώς κρίνετε τις επιδόσεις της σημερινής δημοτικής αρχής; Έλυσε ή επιδείνωσε προβλήματα; Πείτε μας ενδεικτικά κάποια παραδείγματα.

Καταρχήν κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προθέσεις όλων αυτών που εμπλέκονται στη σημερινή διοίκηση. Κρίνοντας όμως από το αποτέλεσμα βλέπω από την μία ότι υπάρχουν θέματα που έχουν προχωρήσει αρκετά αλλά και πολλές αστοχίες και κωλυσιεργίες. Τελευταία σε πολύ σοβαρά θέματα τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και αναφέρομαι στην εγκατάσταση ξένου πληθυσμού στην περιοχή της Νεάπολης όπως και την λειτουργία διοδίων επί της Εγνατίας ο δήμος απουσιάζει από το τραπέζι των αποφάσεων, δύο ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των δημοτών μας.

 

4) Το Βόιο είναι μια περιοχή με απίστευτη φυσική ομορφιά. Τι πιστεύετε ότι έχει φταίξει στο να μην έχει καταστεί μέχρι σήμερα κορυφαίος τουριστικός προορισμός και τι σκοπεύετε να κάνετε εσείς για να αλλάξετε αυτή την κατάσταση;

Το ότι το Βόιο σήμερα δεν υπήρξε κορυφαίος τουριστικός προορισμός αν και διασχίζεται από δύο οδικούς άξονες είναι καθαρά θέμα προβολής. Δεν κάναμε τίποτα για να προβάλλουμε τον τόπο μας. Δευτερευόντως, ρόλο παίζει το μη επαρκές επαρχιακό δίκτυο, η έλλειψη καταλυμάτων και άλλων εγκαταστάσεων. Επίσης δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο δράσης και χωρίς οργάνωση δεν μπορούμε να περιμένουμε αποτελέσματα.

Πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούμε στο υπουργείο τουρισμού και πολιτισμού για να διεκδικήσουμε τουλάχιστον τα κονδύλια που μας αναλογούν πράγμα που ουδέποτε έχει γίνει στο παρελθόν. Η προβολή των κρυμμένων θησαυρών του τόπου μας θα γίνει έντονη και από επαγγελματίες. Επίσης θα συντονίσουμε όλα τα ΜΜΕ και ηλεκτρονικά μέσα του τόπου τα οποία ήδη προσφέρουν αμισθί προς αυτή την κατεύθυνση . Τα μέσα υπάρχουν και δεν κοστίζουν. Πρέπει να κάνουμε κατανοητό στους δημότες μας ότι με τις κατάλληλες κινήσεις ο τουρισμός μπορεί να μας φέρει εισόδημα- μικρό στην αρχή . Είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε τις κατάλληλες βάσεις και να το κυνηγήσουμε.

5) Ιεραρχώντας τα προβλήματα στην πρωτεύουσα του Βοΐου, την Σιάτιστα, πού θα δώσετε περισσότερη βαρύτητα και τι ενέργειες θα κάνετε;   Θέλουμε να μας πείτε τι προγραμματίζεται και σε ποιους τομείς – προβλήματα θα επικεντρωθείτε σε Τσοτύλι, Νεάπολη και Άσκιο.

 Όλοι οι αστικοί και οι αγροτικοί οικισμοί έχουν κατά βάσει τα ίδια προβλήματα. Ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικοί καθαρισμοί, καθαριότητα, επαρχιακό και εσωτερικό οδικό δίκτυο, αγροτική οδοποιία, βοηθητικές υποδομές αγροτών και κτηνοτρόφων αλλά και λοιπών επιχειρήσεων, υπηρεσίες, υγειονομική περίθαλψη, στήριξη ηλικιωμένων, δυνατότητα σύνδεσης με φυσικό αέριο , ακριβή θέρμανση, συγκοινωνία μεταξύ των οικισμών και πολλά άλλα κοινά προβλήματα. Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω αναλυτικά για τον τρόπο με τον οποίον θα δράσουμε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων αλλά και να εξειδικεύσουμε ανά περιοχή ποιες δράσεις θεωρούμε ότι έχουν προτεραιότητα σε μία επόμενη συνέντευξη. Έχουμε πολλές αποκρυσταλλωμένες ιδέες και σχέδια τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στο επόμενο αμέσως διάστημα στις επαφές που θα έχουμε με παράγοντες και δημότες μας σε όλη την επικράτεια του δήμου.

 

6) Γνωρίζετε πλέον πως οι πόροι στην αυτοδιοίκηση είναι πολύ περιορισμένοι. Πώς θα καταφέρετε να ανταπεξέλθετε στις δεσμεύσεις σας; Πού θα στηριχθείτε;

Η αλήθεια είναι πως τα κονδύλια που διατίθενται από την πολιτεία είναι λίγα. Το κυριότερο που χρειάζεται είναι η σωστή και συνετή διαχείρισή τους. Υπάρχει σπατάλη η οποία προέρχεται από την κακή οργάνωση. Δεν γίνεται ορθή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά ούτε και των τεχνικών του μέσων. Από κει και πέρα ο δήμος πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση κονδυλίων από κάθε κατεύθυνση είτε από την περιφέρεια είτε τα υπουργεία είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από μία μεγάλη δύναμη που έχουμε στο Βόιο, τους ευεργέτες και τα κληροδοτήματα μας.

Αυτό για να επιτευχθεί θα δημιουργήσουμε μία ομάδα τεχνοκρατών δίπλα από το Δήμαρχο που θα έχει ως εργο αποκλειστικά στην αναζήτηση πόρων και κονδυλίων και την κατάθεση ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων προς καθε κατεύθυνση. Όπου υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια θα είμαστε εκεί για να τα διεκδικήσουμε με αξιώσεις. Το μηχανισμό αυτό θα τον έχουμε και στη διάθεση των δημοτών για να τους κατευθύνει έτσι ώστε να αυξήσουμε την απορροφητικότητα κονδυλίων και στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον πρέπει μέσω των συλλογικών οργάνων (ΚΕΔΕ) όλοι οι δήμοι μαζί να διεκδικήσουμε να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις για εκχώρηση εσόδων (ενφια κλπ) από τα ταμεία του κράτους, για να μπορεί ο δήμος να ανταπεξέρχεται στα έξοδά του.

 

7) Θα ήσασταν υπέρ της δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στο Βόιο αν η πολιτεία εξασφάλιζε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές;

Για το συγκεκριμένο θέμα έχω πάρει δημόσια θέση. Αυτό που προσπαθώ να ξεκαθαρίσω με το λόγο μου, μετά και από τη συνέλευση που έγινε στη Νεάπολη, είναι ότι η πολιτεία προφανώς πιεζόμενη από τους Ευρωπαίους εταίρους ψάχνει για περιοχές για να εγκαταστήσει μόνιμα κι όχι να φιλοξενήσει για περιορισμένο διάστημα ξένο πληθυσμό. Βάσει αυτών είμαι κάθετα αντίθετος στην μόνιμη, επαναλαμβάνω, εγκατάσταση ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού στην περιοχή μας. Αν στο μέλλον μας γίνουν προτάσεις όπως αυτή της φιλοξενίας των κορασίδων στον Πεντάλοφο ή της φιλοξενίας για περιορισμένο διάστημα μεταναστών σε οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες ή ακατοίκητα σπίτια που μπορούν να δοθούν ως ενοικίαση είναι κάτι το οποίο θα εξετάσουμε και θα συναποφασίσουμε μαζί διοίκηση και δημότες. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε αμαχητί κάτι το οποίο δεν έχουμε ερωτηθεί ή η πολιτεία δεν μπορεί να εγγυηθεί γραπτώς. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία υποχώρηση στην ασφάλεια και την υγεία των δημοτών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξασφάλιση υποδομών σε περιοχή που την τελευταία δεκαετία είδαμε ξήλωμα αστυνομικών τμημάτων και υποβάθμιση των κέντρων υγείας. Λυπάμαι για το γεγονός ότι η μόνη παρέμβαση που μας έχει προταθεί από την πλευρά όλων των κυβερνήσεων είναι αυτή του εποικισμού. Αξίζουμε περισσότερη προσοχή.

 

8) Στο γνωστό επεισόδιο με το νεαρό που αποδοκίμασε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θέμη Μουμουλίδη που κατέθεσε στεφάνι για τα 106α Ελευθέρια της Σιάτιστας από τον τουρκικό ζυγό, ποια είναι η γνώμη σας; Επειδή ακούστηκαν πολλά και είδαμε και ανακοινώσεις των κομμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Βασική αρχή είναι ότι δεν μπορούμε να φιμώσουμε τα παιδιά μας – θα έχουμε αποτύχει σαν κοινωνία. Δεν μπορούμε να τα αποτρέψουμε να διαμαρτύρονται ειρηνικά και με κόσμιο τρόπο. Ίσα – ίσα πρέπει να τα ενθαρρύνουμε. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για τις αποφάσεις και τις πολιτικές που στηρίζει και εκεί πάνω να γίνει ο διάλογος. Δυστυχώς όμως τέτοια περιστατικά προβάλλονται έντονα και υπέρμετρα από τα ΜΜΕ, αλλά και από τα κόμματα και αν αυτό δεν σταματήσει το συντομότερο θα φτάσουμε σε μία κατάσταση διαίρεσης όπου οι μεν θα αποκαλούν τους δε φασίστες ή προδότες. Κινδυνεύουμε να μπούμε σε ένα δρόμο διχασμού άνευ επιστροφής. Πρέπει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις για να το αποτρέψουμε τώρα που είναι εν τη γενέσει και όχι να λειτουργεί αλα-κάρτ.

 

9) Εκτός το σημερινό δήμαρχο, στις εκλογές του 2019, θα έχετε πολιτικούς αντιπάλους τους Λάζαρο Γκερεχτέ και Δημήτρη Κοσμίδη. Ένα σχόλιο για αυτές τις υποψηφιότητες και γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς κι όχι εκείνους;

Πιστεύω ότι ο καθένας μας έχει την πρόθεση να βοηθήσει. Κριτής είναι ο ψηφοφόρος, ο οποίος στην μακριά προεκλογική εκστρατεία που έχουμε μπροστά μας θα μπορέσει να αξιολογήσει τις δυνατότητες και τις ικανότητες του κάθε υποψηφίου, την πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις θέσεις και τις απόψεις του.

Ελπίζω να έχουμε ένα προεκλογικό αγώνα ήρεμο, ένα αγώνα αντιπαράθεσης θέσεων και προγραμμάτων και βάσει αυτών να κριθούμε.

Προσωπικά πέρα από την εμπειρία μου στα κοινά έχω αποδείξει τόσο όταν ήμουν στην πλειοψηφία αλλά και από το ρόλο μου σε θέση αντιπολίτευσης ότι πάντα συντάσσομαι και συμπορεύομαι με οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει προς τη θετική κατεύθυνση από όπου και αν αυτό προέρχεται. Από την αρχή της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας μέχρι σήμερα έχω μάθει να λειτουργώ ως μέλος μιας ομάδας συνεργατών και συνεταίρων και η φιλοδοξία μου για το δήμο είναι να δημιουργήσω μία ομάδα ισχυρή που θα δώσει λύσεις, θα μας βγάλει από αδιέξοδα και θα είναι πάντα ανοιχτή σε οποιονδήποτε μπορεί και θέλει να βοηθήσει.

kozan.gr