Σαφή αναφορά σε μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, τα παιδιά των οποίων μάλιστα θα μπορούν να διδάσκονται τα μακεδονικά στο σχολείο, έκανε μιλώντας στην Βουλή της ΠΓΔΜ ο σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Οι δηλώσεις Ζάεφ, παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν αργότερα από σκοπιανές πηγές ότι οι δηλώσεις παρερμηνεύθηκαν- μετά και την παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς– δεν αφήνουν αμφιβολίες για το τί ήθελε να πεί ο σκοπιανός πρωθυπουργός. Οτι υπάρχουν έλληνες πολίτες μακεδονικής εθνότητας, που εμποδίζονται να μάθουν την γλώσσα τους. Οι δηλώσεις έγιναν σε απάντηση ερωτήσεων απο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO. Οι βουλευτές ρωτούσαν τι θα γίνει με την υποτιθέμενη «μακεδονική» μειονότητα σε Βουλγαρία και Ελλάδα.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε:

«Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τέτοιο πάθος, και αυτό είναι σπουδαίο. Αλλά ας αναρωτηθούμε: Τι κάναμε εμείς γι αυτούς σε αυτά τα 27 χρόνια; Ας είμαστε ειλικρινείς, κάναμε κάτι γι αυτούς; Μέσα απο την φιλία και λύνοντας αυτό το πρόβλημα που είχαμε για 27 χρόνια, που ήταν ένα βάρος στους ώμους μας…τώρα έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες, έχουμε την ευκαιρία για τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν την μακεδονική γλώσσα. Μέχρι τώρα απαγορευόταν, ήταν ένα ταμπού. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται ήδη στην Μακεδονία. Εχουμε την δυνατότητα να τους βοηθήσουμε πραγματικά, να ανοίξουμε τα σύνορα».