Σ. Γιαννακίδης, στο kozan.gr, για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ: «Είμαστε περίπου στη μέση των άλλων περιφερειών όσον αφορά την ένταξη των έργων, όσον αφορά το θέμα των πληρωμών είμαστε περίπου στις προτελευταίες θέσεις»

12 Δεκεμβρίου 2018
16:15

Β΄μέρος συνέντευξης

Στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, το επίπεδο των παροχών υγείας στη Δυτική Μακεδονία καθώς και τους στόχους που πέτυχε η Περιφερειακή Αρχή στον τομέα αυτό, αναφέρθηκε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΕΣΠΑ και έργων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Σταύρος Γιαννακίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο kozan.grΟ κ. Γιαννακίδης αναφερόμενος στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ επισημαίνει πως «είμαστε περίπου στη μέση των άλλων περιφερειών όσον αφορά την ένταξη των έργων, όσον αφορά το θέμα των πληρωμών είμαστε περίπου στις προτελευταίες θέσεις», ενώ υπογραμμίζει πως «είμαστε περίπου στη μέση των άλλων περιφερειών όσον αφορά την ένταξη των έργων, όσον αφορά το θέμα των πληρωμών είμαστε περίπου στις προτελευταίες θέσεις. Σαφώς βελτιωμένο αξιολογεί το επίπεδο των παροχών υγείας στην περιφέρεια μετά από ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής, όπως ο ίδιος επισημαίνει, ενώ απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με την δημιουργία περιφερειακού νοσοκομείου εκφράζει αρνητική άποψη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Εδώ δεν έγινε όταν «έβρεχε» χρήματα, τις «χρυσές» εποχές, δυστυχώς. Θα μπορούσε να γίνει τότε».

Διαβάστε αναλυτικά:

Ν.Χ.: Σε ποια θέση βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ; Βρίσκεται στην τελευταία, όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι; Και εν τέλει πού βρισκόμαστε στην κατάταξη και πως κρίνεται γενικότερα την απόδοση;

Σ.Γ.: Σε σύγκριση με το νέο πρόγραμμα 2014-2020 είμαστε περίπου στη μέση των άλλων περιφερειών όσον αφορά την ένταξη των έργων, όσον αφορά το θέμα των πληρωμών είμαστε περίπου στις προτελευταίες θέσεις. Αυτό όμως σχετίζεται με το γεγονός ότι άλλες περιφέρειες έχουν βάλει πολλά μεταφερόμενα έργα (από το πρόγραμμα 2007-2013), τα οποία έχουν πληρωμές και αυξάνεται και με αυτόν τον τρόπο το ποσοστό των πληρωμών τους, ενώ εμείς έχουμε πάρα πολλά νέα έργα τα οποία εξελίσσονται στην πορεία και οι πληρωμές τους καθυστερούν. Εάν βάλουμε τα νέα έργα τα δικά μας με τα νέα έργα της Κεντρικής Μακεδονίας για παράδειγμα, εμείς είμαστε σε υψηλότερο επίπεδο.


Ν.Χ.: Τα πρώτα χρόνια της θητείας σας υπηρετήσατε την Περιφερειακή Αρχή από το πόστο της Αντιπεριφέρειας Υγείας, ποιους στόχους θεωρείτε ότι επιτύχατε;

Σ.Γ.: Σαφώς ως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας αλλά και μετέπειτα ως Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΕΣΠΑ, αλλά και όλη η Περιφερειακή Αρχή και κυρίως ο Περιφερειάρχης, Θόδωρος Καρυπίδης, έχουμε πετύχει πάρα πολλά από τον Σεπτέμβριο του 2014 . Ειδικά στον άξονα της υγείας, όταν αναλάβαμε αρκετές κλινικές και νοσοκομεία ήταν υπό κατάρρευση και έχουν καταχωρηθεί και σε συζητήσεις και στα ΜΜΕ, ότι οι κλινικές είτε της Κοζάνης, είτε της Πτολεμαϊδας, είτε της Φλώρινας, έκλειναν. Μάλιστα υπήρχαν κλινικές που ήταν κλειστές από το 2010 όπως η Μαιευτική-Γυναικολογική της Κοζάνης η οποία λειτουργούσε μόνο σε τακτικά ιατρεία. Ωστόσο εμείς με μια στρατηγική και ένα όραμα ότι η περιφέρειά μας και οι πολίτες πρέπει να έχουν μία υψηλή παροχή υπηρεσιών υγείας που δεν την είχαν, διεκδικήσαμε από το Υπουργείο Υγείας να γίνουν περισσότερες προκηρύξεις θέσεων για τα νοσοκομεία μας, και επίσης εμείς από τον Τοπικό Πόρο ανάπτυξης διαθέσαμε περίπου εννιακόσιες χιλιάδες ευρώ για πενήντα επικουρικούς γιατρούς. Για να υλοποιηθεί αυτό, έγινε νομοθετική ρύθμιση τον Φεβρουάριο του 2016 από το παράλληλο πρόγραμμα.

Ν.Χ.: Με βάση όσα μου λέτε, να συμπεράνω πως θεωρείτε ότι το επίπεδο υγείας στη Δυτική Μακεδονία είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια μετά τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής;


Σ.Γ.: Φυσικά! Τα νοσοκομεία ήταν υπό κατάρρευση, οι κλινικές ήταν να κλείσουν και ωστόσο αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία λειτουργούν σε πολύ καλό επίπεδο, φυσικά πάντα πρέπει να κοιτάμε το μέλλον, να εκσυγχρονίζονται τα νοσοκομεία, η υγεία έχει μία δυναμική… Αλλά εδώ θέλω να σας πω πως όταν εμείς αναλάβαμε το Σεπτέμβρη του 2014 υπήρχαν μόνο 164 νοσοκομειακοί γιατροί στα πέντε νοσοκομεία της περιοχής. Αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 255. Αν προσθέσουμε και τους επικουρικούς κοντεύουμε τους 300 γιατρούς στα νοσοκομεία μας. Καταλαβαίνετε τι διαφορά υπάρχει.

Ν.Χ.: Η κατάσταση που περιγράφετε, είναι επιτυχία αποκλειστικά της Περιφερειακής Αρχής ή συνετέλεσαν στο αποτέλεσμα και οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες για να ευοδωθεί;

Σ.Γ.: Όχι βέβαια! Κοιτάξτε να δείτε, η Περιφέρεια διεκδίκησε να πάρει θέσεις, να γίνουν περισσότερες προσλήψεις και συνεχώς γίνονται προσλήψεις. Εάν δεν διεκδικείς και δεν έχεις το όραμα να στελεχωθούν τα νοσοκομεία… Δεν είναι μόνο θέμα του Υπουργείου Υγείας. Στα νοσοκομεία μας υλοποιούνταν προκηρύξεις και οι θέσεις έβγαιναν άγονες. Όταν όμως εμείς βάλαμε τους 50 επικουρικούς γιατρούς, νέο αίμα, νέα γνώση, νέα προσπάθεια των γιατρών, αυτό σηματοδότησε ότι οι κλινικές γεμίζουν με νέους γιατρούς άρα αφού στελεχώνονται με νέους επικουρικούς γιατρούς για 3 χρόνια, η προκήρυξη που βγαίνει μετά για μόνιμους γιατρούς έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται γιατροί και να μην φεύγουν από τα νοσοκομεία μας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Ν.Χ.: Η κατασκευή της νέας πτέρυγας στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης λύνει τα προβλήματα των κτηριακών αναγκών του εν λόγω νοσοκομείου (για τα επόμενα χρόνια) ή θεωρείτε, όπως και κάποιοι άλλοι, πως έφτασε η ώρα για τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου;

Σ.Γ.:Αυτό έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές, η επέκταση στο Μαμάτσειο με έναν εκτιμώμενο αρχικό προϋπολογισμό γύρω στα 12 με 13 εκατομμύρια ευρώ (γιατί βρίσκεται στη διαδικασία της μελέτης), φυσικά λύνει τα προβλήματα, γιατί είναι μία νέα πτέρυγα περίπου έξι χιλιάδων τετραγωνικών, που θα στεγάσει τον παθολογικό και χειρουργικό τομέα, ώστε να απελευθερωθεί το παλιό κτίριο, για να στεγαστούν οι άλλες υπηρεσίες αλλά και να εξασφαλιστούν πόροι.

Ν.Χ.: Ένα περιφερειακό νοσοκομείο θα έδινε λύση;

Σ.Γ.: Όχι βέβαια. Καταρχήν δεν μπορεί να γίνει περιφερειακό νοσοκομείο αυτή τη στιγμή γιατί χρειάζονται τεράστια ποσά. Εδώ δεν έγινε όταν «έβρεχε» χρήματα, τις «χρυσές» εποχές, δυστυχώς. Θα μπορούσε να γίνει τότε. Εμείς ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όχι μόνο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, αλλά με πόρους και με σχέδιο, έχουμε βάλει και από τον Τοπικό Πόρο πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ στα πέντε νοσοκομεία μας. Και όχι μόνο. Ήδη υπάρχει ο διαγωνισμός για τα έξι για 1,5 εκατομμύριο στα Κέντρα Υγείας. Αυτά είναι χρήματα που βάζει η περιφέρεια από το ΕΣΠΑ και τον Τοπικό Πόρο. Οι 900 χιλιάδες ευρώ που βάλαμε από τον Τοπικό Πόρο για τους πενήντα επικουρικούς γιατρούς ήταν από δικούς μας πόρους. Επίσης βάλαμε από ίδιους πόρους 400 χιλιάδες ευρώ για την Καρδιολογική Κλινική, κάναμε το κτήριο του Μαγνητικού Τομογράφου καθώς υπήρχε ο τομογράφος και καθόταν επειδή δεν υπήρχε κτήριο. Αυτά δεν τα έκανε το Υπουργείο Υγείας. Εμείς τα κάναμε. Ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Αρχή. Λύσαμε το θέμα του νοσοκομείου Γρεβενών, όπου στον επάνω όροφο υπήρχε τεράστιο πρόβλημα, καθώς έμπαιναν νερά, χιόνια και γίνεται υγρομόνωση και ενεργειακή αναβάθμιση, είναι της Περιφέρειας. Επίσης λύθηκε το ρυμοτομικό του νοσοκομείου στη Φλώρινα και γίνεται και επέκταση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και γίνεται η νέα επέκταση του παραρτήματος τους ΕΚΑΒ. Καταλαβαίνετε ότι αυτά είναι από την Περιφέρεια. Ωστόσο εμείς δεν σταματάμε να διεκδικούμε. Από την αρχή είχαμε κάποια προτάγματα. Λέγαμε για το οικιακό τιμολόγιο αλλά και τη μείωση του ρεύματος σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Πέτυχε λοιπόν ο Θόδωρος Καρυπίδης, το 30% μειωμένο ρεύμα, το περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

24 σχόλια

  • Είχατε την ευκαιρία να κάνετε τόσα έργα και δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Μην πλανάστε ότι έχετε ελπίδες. Ο κύριος Κασαπίδης θα σας αντικαταστήσει και εσείς θα γυρίσετε στις παλιές σας δουλειές. Όμορφα και ωραία. Φτάνει πια η κοροϊδία. Δεν την τρώμε άλλο.

  • Με την συνέντευξη αυτή παραδέχεστε ότι είστε τελευταίοι σε όλα. Ένας ανίκανος Περιφερειάρχης που δεν χρησιμοποίησε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχε, αντίθετα διαρκώς αγνοούσε κάθε προοπτική που δινόταν στην περιοχή μας . Καμία δεύτερη ευκαιρία δεν σας αξίζει . Το Μάιο γυρνάμε σελίδα στην Περιφέρεια.

  • Μια παράταξη Γιαννακίδη για επιτύχει τους στόχους της θα πρέπει να εργαστεί. Και εμείς δεν είδαμε κανέναν να εργάζεται ή να γνωρίζει. Αντίθετα η θητεία Καρυπίδη είναι γεμάτη με αστοχίες αδράνεια φύκια και μεταξωτές κορδέλες σε ανούσια πράγματα και ανευ περιεχομένου. Όμως όλοι αναγνωρίζουμε ότι στην συμφωνία των Πρεσπών είσασταν πρωταγωνιστές. Και οι Μακεδόνες ψηφοφόροι καταψηφίσουν για το ξεπούλημα.

  • Ο Καρύμπας πήγε πίσω την περιοχή 5 χρόνια , πούλησε την ΔΕΗ και τα νερά και δεν πρόκειται να δεί εξουσία ξανά. Στο καναλάκι του.

  • ΚΥΡΙΕ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
    ΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΟ ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Η ΣΤΟ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
    ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ
    ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΜΑΝΕ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
    ΑΛΛΑΞΤΕ ΡΩΤΑ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΟΛΟ ΗΜΙΜΕΤΡΑ

  • Μια ζωή αυτή η παράταξη στην μετριότητα και στην ακινησία. Έλεος πια σας βαρεθήκαμε. Έχετε ανίκανο αρχηγό παραδεχτείτε το επιτέλους.

  • Να παραιτηθείτε αμέσως κ. Γιαννακίδη. Ο καρυπίδης είναι ένας άσχετος . Ξεχνάτε επίσης πως έτρεμε σαν το ψάρι μπροστά στον κοτζιά.

  • Όλα αυτά ήταν έργα Δακή. Ο Καρύμπας δεν έκανε καμία νέα πρόταση . Μονοψήφιο χαμηλό ποσοστό θα πάρει στις εκλογές. Τελείωσε η ΑΝΑΤΡΟΠΗ . Όσο για την δημιουργία δεν την είδαμε πουθενά.

    • Απο τον ένα άσχετο στον άλλον… σε τέσσερα χρόνια και γιαυτόν τα ίδια θα γράφετε. Ένα άτομο αξίζει και ξέρει απο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτήσεις η Ζεμπιλιάδου. Ο Κασαπιδης αν ήταν καλός θα τον κρατούσε ο Μητσοτάκης και θα τον έκανε υπουργό

  • Για ποιές εντάξεις μιλάει και για πια έργα. Είδατε πουθενά εργα?Μειώθηκε η ανεργία ? Οι νέοι μας εργάζονται πλέον.Ότι νά ναι…..

  • Όλοι θα θυμούνται τον Καρύμπα για το ξεπούλημα εφαφών και ενέργειας τα επόμενα χρόνια .Θα αποτελεί ένα μελανό σημείο η θητεία του ως Περιφερειάρχης στην περιοχή.

  • Ψηφίστε Κασαπίδη να σωθούμε . Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι . Δεν γνωρίζουν και οδηγούν την περιοχή στα βράχια.

    • Ο Κασαπίδης ικανός;; 15 χρόνια βουλευτής ασχολείται μόνο με το Βόιο και το Βόιο ερήμωσε . Άντε όλοι οι άσχετοι θέλουν να γίνουν περιφερειάρχες

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.