Πέντε μέρες πριν το 2019 ο Άη Βασίλης είχε τη φαεινή ιδέα να γίνει κοσμορεπόρτερ. Πήρε το σάκο του, ανέβηκε στο έλκυθρο και περιπλανήθηκε στο σύμπαν. Πέρασε από το διαστημικό διαπλανητικό κέντρο αστροφυσικών και πήρε την εντολή να έρθει στη γη να δει πόσο προόδευσε ο πλανήτης μας, πώς είναι τα πράγματα σήμερα και τί να φέρει για το 2019.

Χάρηκε το ταξίδι ανάμεσα στους γαλαξίες, τους αμέτρητους ήλιους , απόλαυσε τη χαρά της απόλυτης ελευθερίας και ύστερα προσγειώθηκε στο διαπλανητικό ερευνητικό κέντρο κάπου στη χώρα μας, όπου τον περίμεναν εκπλήξεις.

Πρώτα μια μεγάλη λεζάντα σε τόξο με τη φράση ” Στον πλανήτη γη όλα πάνε καλά”. Χάρηκε. Καλήν εσπέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας… Περιμένει να τον συνοδέψουν πολλές φωνές, αλλά τίποτα και ανησυχεί. Βλέπει ότι οι μεγάλοι φοβούνται να μιλήσουν και τα παιδιά είναι κολημένα στα κομπιούτερ. Και το άλλο, μικροί μεγάλοι κρατούν στο χέρι ένα κινητό και γράφουν μηνύματα, μιλούν μόνοι τους, αλλά όχι με τους άλλους γύρω τους.

Κάνει έτσι μια βόλτα αναζητώντας κάτι άλλο και βρίσκει ένα θεατράκι, “Οι ταξιδευτές του θεάτρου”. Εδώ φυσάει άλλος αέρας, ελευθερίας. Νέοι άνθρωποι, παιδιά ζωγραφίζουν, τραγουδάνε, χορεύουν και ξεστομίζουν λέξεις άγνωστες στον κοσμορεπόρτερ – Άη Βασίλη: εξουσία, υποταγή, σιωπή, ανοχή, διστάζω, περιορισμός, κομπιούτερ, αντιάνθρωπος, μηχανισμοί,τείχη, γορίλας, ένοχος, φόβος, δεινά…. και περιμένουν από αυτόν να τους φέρει λύσεις για ολα αυτά.

Ανοίγει λοιπόν το σάκο του και σκορπάει τις δικές του λέξεις, που έφερε από το σύμπαν: γαλαξίες, ήλιος, ελευθερία, γνώση,αλήθεια, σύμπαν, χαρά, καταλαβαίνω, μιλήστε…

Κάποιος έβαλε μουσική. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε. Κλόουν αρχίζουν το χορό. Ένας ένας παίρνουν μια λέξη από το σάκο του κοσμορεπόρτερ και κάνουν τις δικές τους προτάσεις, τις τραγουδάνε, τις μοιράζονται , γόνονται ζευγάρια, στήνουν σκηνές, θα κάνουν παράσταση? Και ο τίτλος του έργου; ” Στον πλανήτη γη όλα πάνε καλά”. Το υπογράφει η Διδώ Σωτηρίου το σωτήριον έτος 1969.

Δηλαδή ταξίδευαν οι λέξεις του έργου της για 50 χρόνια στο διάστημα , τις βρήκε ο Αη Βασίλης – κοσμορεπόρτερ και ήρθε να χαρεί μαζί με τους ” Ταξιδευτές του θεάτρου” την παράσταση που ετοιμάζουν για τις 24-25 Φεβρουαρίου 2019 στην αίθουσα τέχνης στην Κοζάνη. Ναι στο θέατρο όλα γίνονται μαγικά, χωρίς κομπιούτερ, χωρίς κινητό. Με φαντασία κι όνειρο, με ενέργεια και πολλή αγάπη.

Ο Άη Βασίλης- κοσμορεπόρτερ μας χαιρετάει χαρούμενος

χρόνια πολλά και του χρόνου “στον πλανήτη γη όλα να πάνε καλά”

25-12-2018

Γκουτζιαμάνη Γιάννα