Σιάτιστα 1936: Απεργία οργανοπαιχτών στα Μπουμπουσάρια (Γράφει η Καλλιόπη Μπόντα)

2 Ιανουαρίου 2019
23:29
Κανένα σχόλιο

 

Λίγες ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά του 1936 συγκεντρώθηκαν οι οργανοπαίχτες της Σιάτιστας στο σπίτι των αδελφών Γκαγκασούλη, εξέλεξαν δια βοής πρόεδρο τον βιολιστή Νιάκο Ρόνα, ο οποίος αφού τους όρκισε μπροστά στην Αγία εικόνα ότι θα μείνουν πιστοί στην απόφασή τους, έκανε αναφορά σε προγόνους τους, όπως στον πατέρα του, στον μακαρίτη Τζιούτζιο Σβίγγο και στον αλησμόνητο νταϊροπαίκτη Κόλτση Νιούλκα, οι οποίοι πέθαναν με το μεράκι γιατί δεν μπόρεσαν να γλεντήσουν μια τέτοια χρονιάρα μέρα (Πρωτοχρονιά).

 

(Φώτο αρχείο ανασελίτσης, και Κ. Μπόντα)

Οι παρευρισκόμενοι επιδοκίμασαν τους λόγους του και αποφάσισαν να μην παίξουν την Πρωτοχρονιά και να φέρουν όργανα από την Κοπρίβα (Κνίδη Γρεβενών), για να διασκεδάσουν και αυτοί.

Μεταξύ των οργανοπαιχτών που έλαβαν μέρος αναφέρονται ο Πέτρος Κάστιας και Ιωάννης Ράντος (τους χαρακτηρίζει γερούς μπουρατζήδες) παίκτες των πνευστών φόνια, ο Κωτσιούλης παίκτης μπουζουκιού, ο Γιάννης Λαλαγιάννης βιολιστής, εξέφρασαν δε και ελπίδες μήπως βρουν νύφες για τον Νιάκτσιον Σκύλλαν, Δ.Γκαγκασούλη, Δαμιανό.

Οι οργανοπαίχτες έμειναν πιστοί στην απόφασή τους, δεν έπαιξε κανένας και γλέντησαν τόσο αυτοί, όσο και οι άλλοι Σιατιστινοί με όργανα από γειτονικές περιοχές.

(Από την εφημερίδα «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ», φ.10ης/1/1936 που εξέδιδε στη Σιάτιστα ο Παναγιώτης Αθ.Τσαούσης από 1/1/1935 μέχρι 25/3/1937).

To είδαμε στο sierafm.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.