«Περί σοφίας ο λόγος»: Ξεκινούν την Τετάρτη 16/1, στη Βιβλιοθήκη Κοζάνης, τα αφιερώματα στη φιλοσοφία

11 Ιανουαρίου 2019
09:45

Μία απόπειρα εισαγωγής στις βασικές φιλοσοφικές έννοιες ξεκινά την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, στις 6 το απόγευμα, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Δύο φορές τον μήνα και για τέσσερις μήνες, πάντα ημέρα Τετάρτη, η κ. Γερούση Ελένη, εκπαιδευτικός και διδάκτορας φιλοσοφίας του ΑΠΘ, θα εξοικειώσει το κοινό με θεμελιώδη φιλοσοφικά ερωτήματα για θέματα που δεν απασχολούν μόνο τους ειδήμονες αλλά ενδιαφέρουν πρωτίστως όσους δεν επαναπαύονται και μονίμως αναρωτιούνται. Αυτές οι συναντήσεις δεν προϋποθέτουν γνώσεις φιλοσοφίας, αρκεί η προθυμία να παρακολουθήσει κανείς φιλοσοφικά επιχειρήματα και να πάρει μέρος σε μια φιλοσοφική συζήτηση.

Σε αυτόν τον πρώτο κύκλο συναντήσεων θα γίνει μια βασική προσέγγιση των σημαντικότερων ερωτημάτων που θέτει η φιλοσοφία και ίσως διαπιστώσει κανείς ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί στη συνέχεια περισσότερο με αυτήν. Αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο. Όπως το έχει θέσει ο Ρενέ Ντεκάρτ: «Το να ζούμε χωρίς να φιλοσοφούμε είναι το ίδιο ακριβώς με το να έχουμε τα μάτια μας κλειστά χωρίς να προσπαθούμε να τα ανοίξουμε. Η ευχαρίστηση μάλιστα να βλέπουμε όλα τα πράγματα τα οποία η όρασή μας διακρίνει δεν συγκρίνεται διόλου με την ικανοποίηση την οποία προσφέρει η γνώση των πραγμάτων που βρίσκουμε με τη φιλοσοφία.» (Ρενέ Ντεκάρτ, Οι αρχές της φιλοσοφίας)

Το πρόγραμμα των συναντήσεων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο

  • 1η συνάντηση: Τετάρτη 16 Ιανουαρίου: Εισαγωγή στη φιλοσοφία

  • 2η συνάντηση: Τετάρτη 30 Ιανουαρίου: Ηθική Φιλοσοφία Ι: Προσωκρατικοί-Σοφιστές-Σωκράτης-Πλάτων- Αριστοτέλης

  • 3η συνάντηση: Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου: Ηθική Φιλοσοφία ΙΙ: -Κυνικοί- Επικούρειοι-Στωικοί

  • 4η συνάντηση: Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου: Ηθική Φιλοσοφία ΙΙΙ: Καντ -Ωφελιμισμός – Σύγχρονες θεωρίες

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.