Τη συνέντευξη πήρε ο Πέτρος Ζούνης

Κύριε Δήμαρχε ας ξεκινήσουμε με ένα μικρό ιστορικό για την παράταξή σας και πως φθάσατε μέχρι την εκλογή σας;
Πολίτες του δήμου Κοζάνης πριν τις εκλογές του 2010 συγκροτήσαμε μια δημοτική παράταξη με στόχο να εκφράσουμε ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες και πολίτες της περιοχής, σε μια εποχή έντονης πολιτικής κινητικότητας αλλά κυρίως σε μια εποχή με τεράστια ανοιχτά ζητήματα για την περιοχή. Καταφέραμε τότε να συγκροτήσουμε μια δημοτική κίνηση με πολυσυλλεκτικά χαρακτηριστικά και σε σημαντικό βαθμό αυτοοργάνωσης και ανεξάρτητης λειτουργίας. Η πρώτη μας συμμετοχή ήταν στις εκλογές του 2010, όπου εκλέχτηκα από τα όργανα της Κίνησης υποψήφιος Δήμαρχος. Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία πετύχαμε να εκλέξουμε έναν δημοτικό σύμβουλο. Δε σταματήσαμε εκεί αλλά μέχρι το 2014, λειτούργησαν όργανα, κάναμε εκδηλώσεις, πήραμε πρωτοβουλίες, οργανωθήκαμε σωστά, λειτούργησε η δημοκρατία, είχαμε παρεμβάσεις σημαντικές στο δημοτικό συμβούλιο. Όλα αυτά μας έφεραν το 2014 να συμμετέχουμε και πάλι στις εκλογές, όπου με άλλες πολιτικές και τοπικές συνθήκες, καταφέραμε και κερδίσαμε. Στηριχθήκαμε από το χώρο των Οικολόγων, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δράση και άλλες ευρύτερες δυνάμεις κοινωνικές. Λειτουργήσαμε, κυρίως όμως αυτοδιοικητικά, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι υποτιμάμε και ευρύτερα πολιτικά ζητήματα. Στη θητεία μας μέχρι τώρα έχουμε δουλέψει σκληρά και έχουμε πετύχει πολλά και σημαντικά πράγματα. Θέλουμε μέχρι τις εκλογές να αναδείξουμε το έργο μας και να διεκδικήσουμε την επανεκλογή μας με πολύ σημαντικές αξιώσεις που θα βασίζεται στο έργο μας και στην ανάγκη συνέχισής του. Επιδιώξαμε όλα αυτά τα χρόνια και καταφέραμε να καθιερώσουμε έναν ποιοτικό λόγο στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και να είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι με τους πολίτες. Αναδείξαμε ζητήματα χωρίς να τα «φιλτράρουμε» με αυτό που ονομάζεται πολιτικό κόστος γιατί πιστεύουμε πως πρέπει στους πολίτες να λέμε αυτό που πιστεύουμε και κυρίως την αλήθεια. Πιστεύουμε πως το πολιτικό εγχείρημα μας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα.

Απολογισμός

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος γι΄ αυτό το καινούργιο που φέρατε. Τι είναι αυτό που σας διακρίνει από τους άλλους σχηματισμούς;
Καταρχήν κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να εκσυγχρονίσουμε το εσωτερικό πεδίο του δήμου Κοζάνης.

Τι εννοείται εσωτερικό πεδίο;
Χωρίς να αγνοούμε τα όσα θετικά έχουν γίνει στο παρελθόν, παραλάβαμε ένα δήμο με αρκετά και σοβαρά προβλήματα σε διάφορους τομείς. Ένα από τα κομβικότερα βήματα που κάναμε ήταν η εξυγίανση των οικονομικών του δήμου. Θέλουμε και πετύχαμε ο δήμος Κοζάνης να λειτουργεί αποτελεσματικά, με διαφάνεια και αξιοπιστία. Και αυτό δεν είναι λόγια αλλά μπορεί να μετρηθεί. Άλλωστε, είμαστε από τους ελάχιστους δήμους της χώρας που έχουν πιστοποιήσει με ISO την οικονομική υπηρεσία για ξεκάθαρες διαδικασίες. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει πως μπορούμε και πληρώνουμε έγκαιρα και σε λιγότερο από 2 μήνες τους προμηθευτές του Δήμου, κερδίζοντας την για χρόνια χαμένη αξιοπιστία του δήμου στην αγορά. Αυτό μας επιτρέπει να στηρίζουμε την τοπική μας αγορά και ταυτόχρονα να κερδίζουμε σημαντικές εκπτώσεις.
Παράλληλα, οι πολίτες έχουν δει μια σημαντική διαφορά στον τρόπο που λειτουργεί ο δήμος συνολικά. Προσπαθήσαμε και νομίζω τα καταφέραμε να είμαστε κοντά στους πολίτες και κυρίως στις τοπικές κοινότητες, ακούγοντας τους εκπροσώπους τους και προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε, στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του δήμου, τα αιτήματά τους. Αναδείξαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μεταλιγνιτική εποχή της περιοχής και κυρίως την ανάγκη σχεδιασμού της πορείας μετάβασης της περιοχής στα νέα δεδομένα. Ένα θέμα ταμπού παλαιότερα για την περιοχή, που δυστυχώς μας κράτησε πολύ πίσω. Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια για διάλογο ήμασταν σχεδόν μόνοι. Σήμερα είναι στο επίκεντρο της ατζέντας όλων των φορέων της περιοχής.
Επιλέξαμε από την αρχή της θητείας μας να ασχοληθούμε με το σχεδιασμό της Κοζάνης του μέλλοντος. Προχωράμε στην εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την Κοζάνη, για να γίνει μια πόλη φιλικότερη στον άνθρωπο. Πετύχαμε την παραχώρηση στο δήμο Κοζάνης του χώρου του σιδηροδρομικού σταθμού περίπου 150 στρέμματων και θα κάνουμε μια μεγάλη παρέμβαση εκεί. Επίσης βρισκόμαστε σε επαφή με το υπουργείο Άμυνας και διεκδικούμε το χώρο του στρατοπέδου της πόλης.

Η μεταλιγνιτική εποχή

Για να μιλήσουμε λίγο για τη μεταλιγνιτική εποχή.
Ως δήμος επιδιώξαμε να αρχίσει ένας ανοιχτός δημόσιος διάλογος γύρω από το ζήτημα στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς. Από το υπουργείο έως τους τοπικούς φορείς. Εργαζόμενοι, Δήμοι, Περιφέρεια, κοινωνικές οργανώσεις κ.λπ. Συγκροτήσαμε μια ομάδα εργασίας, η οποία σχεδίασε τον οδικό χάρτη για τη μεταλιγνιτική εποχή και από κοινού με τους άλλους δημάρχους της περιοχής διεκδικήσαμε να ενταχθούμε στο ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα χρηματοδοτήσει μέρος των αναγκών της Δυτικής Μακεδονίας, για να προσαρμοστεί στη μεταλιγνιτική εποχή. Ο κ. Φάμελος έκανε αποδεκτό το αίτημά μας.
Είναι σαφές πως η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας μέχρι σήμερα εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τη ΔΕΗ. Παρ΄ όλα αυτά οδηγούμαστε ταχέως σε μια νέα εποχή, σε αυτή της χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής και αυτό θα αφήσει ένα μεγάλο κενό στην οικονομία της περιοχής, με ήδη πολύ υψηλή ανεργία. Αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και εκεί στοχεύουν οι προσπάθειες μας. Η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αντίστοιχες περιφέρειες όλης της Ευρώπης, γιατί το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, μάς έχει φέρει σε καλύτερη κατάσταση από το 2014. Το κρίσιμο θέμα της επόμενης δημοτικής περιόδου είναι η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Πώς, δηλαδή, η περιοχή θα διαμορφώσει το νέο της παραγωγικό μοντέλο.

Κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της περιοχής σας είχε εξαγγελθεί η εκμετάλλευση του χώρου της ΔΕΗ που έχει γίνει η εξόρυξη του λιγνίτη. Πού βρίσκεται αυτό το θέμα;
Είναι και αυτό ένα από τα κρίσιμα ζητήματα. Η αξιοποίηση της περιουσίας αυτής που κατέχει η ΔΕΗ δεν έχει προχωρήσει όσο θα θέλαμε. Παρότι αυτή την πρωτοβουλία πρέπει να τη λάβει το υπουργείο και η ΔΕΗ, εμείς πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Είχε εξαγγελθεί πως αυτός ο χώρος θα παραχωρηθεί σε νέους αγρότες για εκμετάλλευση με αρωματικά φυτά.
Δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής , παρ΄ όλα αυτά αυτό αφορά δυο χιλιάδες στρέμματα. Εδώ μιλάμε για πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες στρέμματα. Αυτό όμως πρέπει να σχεδιαστεί και αποκατασταθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και πλούτο.

Χρειάζεται κλίμα συνεργασιών

Να αλλάξουμε θέμα. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με νέο θεσμικό πλαίσιο και απλή αναλογική. Πως σχολιάζεται αυτό από ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο;
Είμαστε από τις παρατάξεις που είχαμε εκφραστεί από την αρχή υπέρ της απλής αναλογικής, έχοντας προσωπικά όμως διαφορετική άποψη για επί μέρους θέματα του Κλεισθένη. Εγώ θέλω να δω ακόμη βαθύτερες τομές στην αυτοδιοίκηση: Mεγαλύτερη αποκέντρωση, μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων που εντάσσονται στον προγραμματικό λόγο της κυβέρνησης. Παρ΄ όλα αυτά, είναι μια διαφορετική πραγματικότητα και αναμένω να δω πώς θα λειτουργήσει. Χρειάζεται βέβαια και μια διαφορετική λειτουργία από τους αυτοδιοικητικούς σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Χρειάζεται ένα κλίμα συνεργασιών και συναινέσεων. Αν αυτό επιτευχθεί θα το δούμε στην πράξη. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί.

Μέσα στην κρίση η αυτοδιοίκηση έχασε ένα μεγάλο ποσοστό των πόρων της. Πώς βλέπεις τα πράγματα; Πώς είδες την κυβέρνηση της Αριστεράς;
Όντως έτσι είναι. Με τη σημερινή κυβέρνηση πάντως τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια σταθερότητα και συνέπεια στις χρηματοδοτήσεις και αυτό είναι σημαντικό, χωρίς όμως να υπάρχει σοβαρή βελτίωση στη χρηματοδότηση. Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε ότι το πρόγραμμα Φιλόδημος ήταν ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τους δήμους, που αξιοποιήσαμε ως δήμος στο έπακρο. Ήταν μια σημαντική ένεση για τους δήμους στην επίλυση προβλημάτων και την κατασκευή νέων έργων. Νομίζω ότι μέσα στην κρίση δοκιμάστηκε και η αυτοδιοίκηση και νομίζω ότι τα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να έχει ένα σημαντικό και αξιόλογο έργο.

epohi.gr