Οι κόκκινες γραμμές Τσίπρα – Καμμένου (του Πάρι Κουκουλόπουλου)

15 Ιανουαρίου 2019
00:34

 

Καθώς η σχέση Τσίπρα – Καμμένου όπως τη γνωρίσαμε δεν υφίσταται πλέον, αξίζει να αναρωτηθούμε πώς και γιατί άντεξε τόσα χρόνια, δεδομένων των ιδεολογικοπολιτικών τους διαφορών. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η έξοδος από τα μνημόνια ήταν ο λόγος παραμερισμού των διαφορών, και η αντιπολίτευση αποδίδει τη συνύπαρξη στην εξουσιομανία. Η απάντηση είναι εντελώς διαφορετική, όπως προκύπτει αβίαστα από το χρονικό δημόσιων υποθέσεων που συγκλόνισαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

1. Ιούνιο 2011 ο Καμμένος, βουλευτής της Ν.Δ. τότε, διαφοροποιείται από το κόμμα του καταψηφίζοντας την άρση τραπεζικού απορρήτου σε ονομαστική ψηφοφορία μαζί με τους Τσίπρα – Κουβέλη – Καρατζαφέρη. Με τη συγκεκριμένη διάταξη 50.000 εμβασματούχοι έπρεπε να δικαιολογήσουν μεγάλα ποσά που είχαν βγάλει στο εξωτερικό με το ξέσπασμα της κρίσης.

Εναν χρόνο αργότερα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. δαιμονοποιούν τη λίστα Λαγκάρντ, που παίρνει έτσι προτεραιότητα ελέγχου έναντι αυτής των εμβασματούχων. Τα έσοδα από τη λίστα Λαγκάρντ αποδείχθηκαν πενιχρά, το ίδιο όμως ισχύει και για τους εμβασματούχους, αφού μετά την απόφαση του ΣτΕ περί παραγραφής λόγω πενταετίας ο χρόνος που χάθηκε με το κυνήγι μαγισσών υπήρξε καθοριστικός.

Η συγκάλυψη χιλιάδων υποθέσεων φοροδιαφυγής είναι δεδομένη και τα golden boys της χώρας χρωστούν χάρη στους Τσίπρα – Καμμένο.

2. Το επόμενο ραντεβού των δύο ανδρών έγινε Σεπτέμβρη 2011, όταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αποφάσισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές θέτοντάς τες υπό κρατικό έλεγχο, απόφαση που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Το φλερτ Τσίπρα – Καμμένου εξελίχθηκε σε πολιτική σχέση όταν υιοθέτησαν τις θεωρίες των τραπεζών περί βλάβης τους από το PSI.

Η συνέχεια είναι γνωστή, οι τράπεζες εκχωρήθηκαν αντί πινακίου φακής σε νέους ιδιοκτήτες το 2015 και το Δημόσιο είχε ζημία 25 δισ. ευρώ. Ο αφελληνισμός των τραπεζών με πρωτοφανή βλάβη του Δημοσίου δεν ήταν αναπότρεπτη εξέλιξη, είναι όμως γεγονός. Οι σημερινοί τραπεζίτες ανήκουν στους ωφελημένους της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.

3. Αρχές 2014 τα πετρελαιοειδή κυριαρχούν στην επικαιρότητα εξάπτοντας τα πάθη. Πράγματι, ενώ σε εφαρμογή νόμων του 2010 και του 2013 είχαν βεβαιωθεί μεγάλα πρόστιμα σε εταιρείες πετρελαιοειδών, στη συνέχεια αυτά κατέστησαν μαχητά με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Κανένας δεν εξήγησε ποτέ αν ήταν αιτιολογημένα τα μεγάλα πρόστιμα ούτε γιατί μειώθηκαν δραστικά. Το μόνο καθαρό ήταν οι καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. περί απώλειας 1,3 δισ. ευρώ/έτος από λαθρεμπόριο καυσίμων μέσω τριγωνικών συναλλαγών.

Τέσσερα χρόνια τώρα δεν ακούσαμε τίποτα για την «αμαρτωλή» διάταξη που παραμένει σε ισχύ χαρίζοντας(;) τεράστια κέρδη. Την ίδια περίοδο τα πρόστιμα λαθρεμπορίας καυσίμων έχουν βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά. Το λαθρεμπόριο καυσίμων ευημερεί στα χρόνια Τσίπρα – Καμμένου.

4. Καλοκαίρι 2014 ψηφίζεται η Μικρή ΔΕΗ και οι δύο άνδρες καταγγέλλουν εθνικό έγκλημα. Σήμερα πωλούνται περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, άυλα και υλικά, με μια κεφαλαιώδη διαφορά. Ο νόμος της Μικρής ΔΕΗ όριζε ελάχιστο τίμημα πώλησης 2 δισ. ευρώ και απαιτούσε από τον επενδυτή την κατασκευή μιας νέας μονάδας κόστους 1,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα εκχωρούνται οι μισοί πελάτες της ΔΕΗ χωρίς τίμημα και η πώληση λιγνιτικών μονάδων έσπασε σε τρία κομμάτια με άγνωστο τίμημα. Κυβέρνηση και υποψήφιοι αγοραστές διαγκωνίζονται στην απαξίωση του λιγνίτη προϊδεάζοντας για πολύ χαμηλές προσφορές. Η επικράτηση μεταπρατικών συμφερόντων στην ενέργεια αντί επενδυτικών συντελείται με την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου.

5. Πρόσφατα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε, πολύ σωστά, ότι το κορυφαίο πρόβλημα της οικονομίας είναι τα «κόκκινα» δάνεια αποφεύγοντας να γίνει σαφέστερος. Τα «κόκκινα» δάνεια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, πριν και μετά την κρίση. Η επιχειρηματική ελίτ της χώρας μετρούσε 40 δισ. «κόκκινων» δανείων το 2009 συμβάλλοντας καθοριστικά στην κρίση και στα μνημόνια καθώς στερούσε πολύτιμη ρευστότητα.

Αυτά τα δάνεια και η μαζική φυγή καταθέσεων το 2009-11 οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα σε κρίση που διαρκεί μέχρι σήμερα. Είναι τα ζόμπι ολιγαρχών που βγάζουν τα κέρδη έξω και κρατούν τις ζημιές μέσα στη χώρα. Ολοι μαζί συγκροτούσαν το 2012 το κόμμα της δραχμής επενδύοντας στους Τσίπρα – Καμμένο και αυτοί τους δικαιώνουν κάθε μέρα. Μπορεί να παραμείναμε στο ευρώ, αλλά οι «κόκκινοι ολιγάρχες» ζουν και βασιλεύουν απομυζώντας τη χώρα.

Προφανέστατα όλα αυτά δεν συμβαίνουν πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρόκειται όμως για τις πιο μαύρες πλευρές του δημόσιου βίου που μαζί με το πελατειακό κράτος μάς χρεοκόπησαν. Το τραγικό είναι ότι η κυβέρνηση της κωλοτούμπας στήριξε χωρίς παρεκκλίσεις τα άνομα συμφέροντα της ολιγαρχίας αγοράζοντας χρόνο για την ίδια. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές που κράτησαν ενωμένους Τσίπρα – Καμμένο επί 8 χρόνια.

* Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής

 

Πηγή  “Εφημερίδα των Συντακτών”

9 σχόλια

  • Ετσι είναι αγαπητέ κ.Κουκουλόπουλε αλλά όταν ένας λαός δεν ακούει δεν διαβάζει δεν μαθαίνει την πατάει ΆΣΧΗΜΑ άθελά του!!

  • … “η συγκάλυψη χιλιάδων υποθέσεων φοροδιαφυγής….”

    μα, αγαπητέ μου, η λίστα (το στικάκι)Λακάρντ δεν είχε καταχωνιαστεί από τον μέντορά σου κ. Βενιζέλο; Τα εξ αυτής “πενιχρά”, κατόπιν, έσοδα, σε προβληματίζουν προσωπικά;

    • Aν υπήρχε κάτι για τον Βενιζέλο θα τον είχαν στείλει…
      Φτάνει πιά η κακία !!!
      Είναι ο μόνος ικανός που μπορεί να κάνει κάτι…

  • Σωστός.
    Κόκκινες γραμμές εναντίον των Ελλήνων πολιτών και εναντίον της Ελληνικής κοινωνίας είναι αυτές που ενώνουν τους δύο εκπροσώπους του πολιτικού σκότους και της θλιβερής σκοπιανολάγνας θολορεβιζιονιστικοαριστερίλας.
    Χώρια που στα 4 χρόνια των μεστών “υπεροψίας και μέθης” τσιπροκαμμένων αναδείχτηκε μία νέα “ελίτ” σύγχρονων μαυραγοριτών της αριστεράς από τον χώρο των μκο μέχρι τις τράπεζες.

  • Δυστυχώς η αλαζονεία είναι χούι που δεν κρύβεται
    Τα κόκκινα δάνεια του ΠΑΣΟΚ (θεός σχωρέστο), που χάθηκαν στο ΑΦΜ της Ελιά, στη συνέχεια σε ΔΗΣΥ, και στο τέλος σε ΚΙΝΑΛ και πάει λέγοντας (Δεν χρειάζεται να πούμε ποιοι κρύβονται πίσω από πολλά ονόματα) κατά ΠΑΣΟΚ συνέβαλαν στην ρευστότητα τις χώρας;
    ΤΑ 120 εκ. €, στην proton bank, παρά τις αντιρρήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» κατά τον Ε Βενιζέλο τι ήταν;
    Ο νόμος Βενιζέλου που απαλλάσσει τους διοικητές των τραπεζών, και τον εαυτό του, από τις ευθύνες τους, για αυτά τα δάνεια, κατά ΠΑΣΟΚ συμβάλει στην διαφάνεια και την ορθή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος;
    ” Τα «κόκκινα» δάνεια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, πριν και μετά την κρίση. Η επιχειρηματική ελίτ της χώρας μετρούσε 40 δισ. «κόκκινων» δανείων το 2009 συμβάλλοντας καθοριστικά στην κρίση και στα μνημόνια καθώς στερούσε πολύτιμη ρευστότητα.”
    ΠΑΣΟΚ γάτα με πέταλα εμ @@@@@@@ εμ σκούζει

  • Κύριε Κουκουλοπουλε μήπως θυμάστε;
    Ως αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε κατηγορηματικά στη Γ.Σ. του ΟΗΕ στις 27.9.2014 ότι επίσημη θέση της κυβέρνησής του ήταν η «σύνθετη» ονομασία:

    «Οσον αφορά το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω του προσωπικού απεσταλμένου του, κ. Μάθιου Νίμιτς, και συμμετέχει πάντα σε αυτή εποικοδομητικά και με καλή θέληση. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία (με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη «Μακεδονία») για κάθε χρήση, erga omnes».
    Αν πάθατε αμνησία να το κοιτάξετε η επιστήμη σήμερα κάνει θαύματα. Όσο μας αφορά δεν είμαστε λωτοφάγοι

  • Θεέ μου, πόσα ψέματα! Αυτοί που κουβάλησαν το ΔΝΤ στην Ελλάδα μας λένε κι από πάνω πως οι άλλοι είναι οι κακοί!

    Το 1965 έδειξε πως όταν τα κόμματα θυμίζουν αντιμαχόμενες συμμορίες, για να λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, στο τέλος εμφανίζεται κάποιος στρατηγός. Ή και συνταγματάρχης …

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.