Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επειδή έως τώρα, ως μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου καμία επίσημη ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου σχετικά με το Εθνικό Ζήτημα των Σκοπίων, ας μου επιτραπεί τουλάχιστον να αναδημοσιεύω την Ανακοίνωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς ενημέρωση των πολιτών της περιοχής μας .

Δρ. Γιώργος Λίτσας

Ειδικός Ορθοδοντικός

Tο ΔΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε, κατά πλειοψηφία 8 υπέρ-2 κατά, να εκδώσει το ακόλουθο ψήφισμα που θα αποσταλεί σε όλη την Πολιτική και Πολιτειακή ηγεσία της χώρας καθώς και τα θεσμικά όργανα του Κλάδου μας.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΣΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ), ενόψει της κατάθεσης προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (ΕΚ) της επονομαζόμενης «Συμφωνίας των Πρεσπών» μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην έγκριση από το ΕΚ της παραχώρησης του όρου «Μακεδονία» και οποιουδήποτε παραγώγου αυτού στην ονομασία της γειτονικής χώρας,
2. Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην αναγνώριση από το ΕΚ «Μακεδονικής εθνικότητας», είτε αυτούσια είτε με οποιαδήποτε επεξηγηματική συνοδευτική ερμηνεία του τύπου «Μακεδόνες-πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» και
3. Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην αναγνώριση από το ΕΚ «Μακεδονικής γλώσσας», καθώς όλα τα παραπάνω αντί να αποτρέπουν τελικά ενισχύουν τις αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων εις βάρος της χώρας μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΘ συντάσσεται με το καθολικό αίσθημα των Ελλήνων και των Ελληνίδων που επιθυμεί Ειρήνη και ειλικρινείς σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη της Βαλκανικής, όχι όμως με όρους εθνικής ταπείνωσης που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των γειτόνων και των ξένων δυνάμεων εις βάρος του μέλλοντος της Πατρίδας και του Έθνους μας. Δηλώνει δε με την πλήρη αντίθεση και άρνησή του στην απόπειρα παραχάραξης της Ιστορίας μας, όπως αυτή θα επιδιωχθεί με την έγκριση της εθνικά επιζήμιας «Συμφωνίας των Πρεσπών» από τη Βουλή των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο αυτό, έστω και την ύστατη στιγμή, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΘ:

1) Απαιτεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην φέρει προς έγκριση από το ΕΚ την απαράδεκτη και επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα «Συμφωνία των Πρεσπών» της 17ης Ιουνίου του 2018, και
2) Απαιτεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 εδαφ. α του Συντάγματος με μόνο θέμα την «έγκριση ή μη από τον κυρίαρχο Ελληνικό Λαό της από 17/6/2018 Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ».