Κατατέθηκε και ψηφίστηκε, από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη,η τροπολογία που αφορά στην επαναφορά διοικητικής και περιουσιακής αυτοτέλειας σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., η οποία περιλαμβάνει και το διαχωρισμό της διοικησης του Μποδοσάκειου και Μαμάτσειου νοσοκομείου.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ρυθμίζεται εν συνόλω μια σειρά από ζητήματα προς μιά ποιοτική αναβάθμιση στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Με λίγα λόγια, κλείνει εμφατικά μία μνημονιακή περίοδος.
Η διοικητική συνένωση των Νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας ήταν μια προσπάθεια δημιουργίας ενός διοικητικού υβριδίου, που στόχευε τελικά στη συρρίκνωση μέσω της αφομοίωσης, αυτόνομων οργανισμών.
Κάτι που δεν υφίσταται σε κανέναν άλλον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας, και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επιμέρους ποιοτικές αναβαθμίσεις και διοικητικές ανακατατάξεις, είναι επόμενες, αναγκαίες αλλά και επείγουσες. που στην προκειμένη περίπτωση πράγματι λύνουν προβλήματα υπέρ και των δύο νοσοκομείων.
Η δυναμική που αναπτύσσεται από τη διοικητική απελευθέρωση των δύο ήδη αυτόνομων οργανισμών, είναι προς όφελος και των δύο, προς όφελος της δημόσιας Υγείας και των δύο περιοχών, αλλά και του συνόλου της Δυτικής Μακεδονίας.
Ειδικά τώρα που θεσμοθετείται, από το Υπουργείο Παιδείας, στο Πανεπιστήμιο Δ.Μ., η σχολή Επιστημών Υγείας στην Πτολεμαΐδα είναι γεγονός που άπτεται του ζητήματος μιάς αντίστοιχης Πανεπιστημιακής κλινικής.
Ακριβώς λόγω και της γεωπολιτικής της αξίας, αλλά και γιατί είναι σε μία φάση δίκαιης μετάβασης της περιοχής μας από την οικονομία άνθρακα σε νέες οικονομίες.

Μίμης Δημητριάδης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης