A’ μέρος συνέντευξης

Στην απόφαση ανεξαρτητοποίησης του Βελβεντού, στην στήριξη του συνδυασμού του από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην πιθανότητα συνεργασίας με το συνδυασμό του Χρήστου Ελευθερίου, αναφέρθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερβίων και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΤΑΜΑ, Πολυδεύκης Λιάκος.

Σχολιάζοντας την ανεξαρτητοποίηση του βελβεντού στο kozan.gr ο κ. Λιάκος, κρίνει πώς «Ήταν δίκαιη [απόφαση] γιατί η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας του Βελβεντού από το 2010 είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια και το πέτυχε», ενώ αναφερόμενος στην απουσία ενημέρωσης από θεσμικούς φορείς υπογράμμισε πως «Ευθύνη [για την έλλειψη ενημέρωσης] φέρουν όλοι. Ευθύνη έχουμε ίσως και εμείς που δεν καλέσαμε. Ευθύνη έχουν και οι θεσμικοί που δεν ήρθαν να μας ενημερώσουν.».

Επίσης ερωτώμενος για την στήριξη του συνδυασμού του από κάποιο κόμμα επεσήμανε «Εμείς δεν επιθυμούμε ούτε χρίσματα ούτε στήριξη». (…) Τώρα εάν κάποιο κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο με ρωτήσατε, δει τη δυναμική μας, συμφωνεί με τις προτάσεις και τη διακήρυξή μας και θέλει να δώσει στήριξη, μπορεί να τη δώσει».

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερβίων αναφερόμενος στο ζήτημα των συνεργασιών τόνισε πως «Όλοι ήθελαν μεν συνεργασία, αλλά κανένας δεν διαπραγματευόταν τη θέση του υποψηφίου δημάρχου, όλοι ήθελαν να είναι επικεφαλής», ενώ μιλώντας για την πιθανότητα συνεργασίας με την παράταξη του Χρήστου Ελευθερίου ανέφερε πως «Είμαστε σε μία ανοιχτή επικοινωνία με τον κ. Ελευθερίου και πολύ σύντομα θα έχουμε καταλήξει αν θα υπάρξει συγχώνευση των δύο Δημοτικών Κινήσεων ή θα προχωρήσει κάθε Δημοτική Κίνηση ξεχωριστά.»

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερβίων, Πολυδεύκης Λιάκος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Νατάσα Χατζηγεωργίου:

Ν.Χ.: Η τροπολογία για την ανεξαρτητοποίηση του Βελβεντού έχει ήδη ψηφιστεί. Ήταν δίκαιη απόφαση;

Π.Λ.: Ήταν δίκαιη γιατί η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας του Βελβεντού από το 2010 είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια και το πέτυχε. Από τη στιγμή που ήθελαν να είναι ανεξάρτητοι, καλώς το πέτυχαν και από εδώ και πέρα προχωρούν εκείνοι ξεχωριστά, αλλά και εμείς ως Δήμος Σερβίων. Βεβαίως υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα χρειαστεί να επιλυθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που αφορούν τόσο τη λειτουργία των δήμων, καθώς υπάρχουν υπηρεσίες που για δύο χρόνια θα λειτουργήσουν μαζί, όπως η Κοινωφελής Επιχείρηση και το Νομικό Πρόσωπο, επίσης η Τεχνική Υπηρεσία μέχρι αν επανδρωθεί, τα περιουσιακά όπως ο προϋπολογισμός, τα οικονομικά, το χρέος. Όλα αυτά λοιπόν, πρέπει να ρυθμιστούν και εδώ πρέπει η κυβέρνηση να παίξει σημαντικό ρόλο, να ξεκαθαρίσει πολλά ζητήματα, ώστε να μη φτάσουμε σε σημείο οι δύο κοινωνίες και οι δύο Δημοτικές Αρχές να έρθουν σε σύγκρουση. Η κεντρική πολιτική εξουσία πρέπει να βοηθήσει με προσλήψεις αλλά και έκτακτες επιχορηγήσεις και στους δύο δήμους.

Ν.Χ.: Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού είχε καταρτίσει ψήφισμα το 2015, έπειτα από ομόφωνη απόφασή του, όπου γνωμοδοτούσε θετικά σε σχέση με την ανεξαρτητοποίηση του Βελβεντού. Από εκεί και έπειτα δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση σε θεσμικό επίπεδο, τόσο από τους βουλευτές τις περιοχής, όσο και από τον Περιφερειάρχη. Πως το κρίνετε αυτό;

Π.Λ.: Επίσημη ενημέρωση δεν είχαμε, αλλά ανεπίσημα είχαμε επαφές, εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά και είμαστε εκλεγμένοι. Εγώ είχα επαφές και με τον κ. Καρυπίδη και με τους βουλευτές του νομού και ενδιαφερόμουν και μάθαινα τι γίνεται με το ζήτημα, με τα γεγονότα να είναι πάντοτε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Βελβεντού.

Ν.Χ.: Δεν θεωρείτε πως θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση και σε θεσμικό επίπεδο;

Π.Λ.: Ίσως θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση, αναφορικά με ζητήματα που μας αφορούν και θα τα βρούμε μπροστά μας. Θα έπρεπε δηλαδή από πριν να ξέρουμε πως θα γίνουν οι διαχωρισμοί σε βασικά ζητήματα, ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος. Και η επόμενη Δημοτική Αρχή αλλά και η νυν η οποία θα διαχειρίζεται το ζήτημα μέχρι 31 Αυγούστου 2019.

Ν.Χ.: Ποιος θεωρείτε ότι φέρει την ευθύνη για την έλλειψη ενημέρωσης;

Π.Λ.: Ευθύνη φέρουν όλοι. Ευθύνη έχουμε ίσως και εμείς που δεν καλέσαμε. Ευθύνη έχουν και οι θεσμικοί που δεν ήρθαν να μας ενημερώσουν. Σε μία διαλυμένη Δημοτική Αρχή –για να λέμε την αλήθεια- είναι δύσκολο να συμβούν αυτά. Η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής έγκειται στο γεγονός ότι έπρεπε να ζητήσει πλήρη ενημέρωση από την Περιφέρεια, του βουλευτές και όχι μόνο αλλά και από τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών. Θα έπρεπε ως Δημοτική Αρχή να ζητήσουμε –όταν επισκέφτηκε μερικές φορές ο Υπουργός Εσωτερικών, πριν ο κ. Σκουρλέτης και έπειτα ο κ. Χαρίτσης την περιοχή μας- να συζητήσουμε τέτοια ζητήματα. Ευθύνη έχουμε όλοι. Και εμείς και η κυβέρνηση και οι θεσμικοί της περιφέρειας και οι βουλευτές.

Ν.Χ.:  Έπειτα από συναντήσεις με τα μέλη της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΤΑΜΑ πάρθηκε η απόφαση για κάθοδο στις εκλογές με ανεξάρτητο, πολυσυλλεκτικό συνδυασμό, όπως ανακοινώθηκε. Θεωρείτε ότι μπορείτε να αποφύγετε την ταύτισή σας με τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου είχατε τη στήριξη στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές; Δεδομένου βεβαίως του γεγονότος, ότι ακόμα και το όνομα του συνδυασμού σας περνά συγκεκριμένα πολιτικά μηνύματα.

Π.Λ.: Είναι αλήθεια η Δημοτική Κίνηση ΑΝΤΑΜΑ δημιουργήθηκε το 2013 κυρίως από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα από αυτά τα στελέχη ήμουν και εγώ. Από εκεί και πέρα όμως η δημοτική κίνηση λειτουργεί με τα δικά της όργανα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τον 2014 δεν επενέβη στα εσωτερικά της Δημοτικής Κίνησης, καθώς υπάρχει το Συντονιστικό αλλά και η Γενική Συνέλευση. Ο επικεφαλής αναδεικνύεται από την Γενική Συνέλευση, οπότε δεν είχαμε κομματική παρέμβαση.

Ν.Χ.: Είχατε όμως την στήριξη του κόμματος.

Π.Λ.: Ναι, το 2014 είχαμε τη στήριξη του κόμματος, παρότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής ήταν απέναντι, ήταν κυρίως με τον κ. Κωνσταντόπουλο.

Ν.Χ.: Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση επιθυμείτε τη στήριξη του κόμματος;

Π.Λ.: Εμείς πήραμε την απόφαση ότι ο συνδυασμός θα είναι ανεξάρτητος και πολυσυλλεκτικός. Αξιόλογα άτομα υπάρχουν σε όλους τους χώρους και δεξιά και αριστερά. Για εμάς είναι βασικό, με αυτά τα προβλήματα που έχει ο δήμος, να ενώσουμε δυνάμεις αξιόλογων ανθρώπων ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα ικανό στελεχιακό δυναμικό με ρόλους και ευθύνες, ώστε να βγάλουμε το δήμο από το τέλμα και να τον επαναφέρουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Σε σχέση με αυτό που με ρωτάτε για τη στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν επιθυμούμε ούτε χρίσματα ούτε στήριξη με την έννοια να επέμβει το κόμμα να μας ορίσει ποιος θα είναι δήμαρχος, ποιοι θα είναι σύμβουλοι, ποιο θα είναι το πρόγραμμά μας. Τώρα εάν κάποιο κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο με ρωτήσατε, δει τη δυναμική μας, συμφωνεί με τις προτάσεις και τη διακήρυξή μας και θέλει να δώσει στήριξη, μπορεί να τη δώσει. Εμείς όμως δεν ζητάμε στήριξη, και εγώ προσωπικά επίσης δεν ζήτησα στήριξη.

Ν.Χ.: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η στελέχωση του ψηφοδελτίου, έπειτα από την ανακοίνωση των πρώτων έντεκα υποψηφίων;

Π.Λ.: Είμαστε γύρω στο 70-80 τοις εκατό της στελέχωσης του ψηφοδελτίου. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε αρκετά ακόμη ονόματα των οποίων η συμμετοχή έχει κλείσει, ενώ υπάρχουν πολλά ακόμη ονόματα και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες με τα οποία συζητάμε και είμαστε κοντά στο να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο. Τα άτομα είναι από όλους τους πολιτικούς χώρους. Από τον χώρο της κεντροδεξιάς, του κέντρου αλλά και της αριστεράς.

Ν.Χ.: Στην παρουσίαση των πρώτων υποψηφίων του συνδυασμού σας, επισημάνθηκε πως η κίνηση παραμένει ανοιχτή και σε μετεκλογικές συνεργασίες που μπορούν να συμφωνηθούν και πριν τις εκλογές. Έχετε πραγματοποιήσει συναντήσεις με άλλους υποψηφίους για να συζητήσετε την πιθανότητα συνεργασίας μετεκλογικά;

Π.Λ.: Η Δημοτική Κίνηση σε συνέλευση που πραγματοποίησε πριν από ένα χρόνο έλαβε κάποιες αποφάσεις. Οι αποφάσεις περιελάμβαναν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συνδυασμού, πολυσυλλεκτικού, με πλήρες ψηφοδέλτιο δημιουργώντας προοπτικές για ένα καλό αποτέλεσμα. Εδώ τέθηκε το ζήτημα της συσπείρωσης και άλλων δυνάμεων οι οποίες έχουν αυτό το πλαίσιο. Σε αυτή την προσπάθεια συναντηθήκαμε με άλλες παρατάξεις και υποψηφίους δημάρχους, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε αποτέλεσμα. Συζητήσαμε και όλοι μαζί τέσσερα-πέντε άτομα, ενώ είχα και προσωπικές συναντήσεις με κάποιους. Όλοι ήθελαν μεν συνεργασία, αλλά κανένας δεν διαπραγματευόταν τη θέση του υποψηφίου δημάρχου, όλοι ήθελαν να είναι επικεφαλής.

Ν.Χ.: Η προσπάθεια λοιπόν για συνεργασία δεν ευοδώθηκε προεκλογικά. Τι θα αλλάξει μετεκλογικά;

Π.Λ.: Πριν πάμε στο μετεκλογικό, θα ήθελα να πω πως θα ήταν πολύ σημαντικό να το πετύχουμε, γιατί από τον πρώτο γύρο θα έπαιρνε δυναμική το νέο σχήμα, θα παίρναμε μεγάλο ποσοστό, και με την απλή αναλογική θα είχαμε ένα μεγάλο αριθμό συμβούλων που θα βοηθούσε στη μετεκλογική συνεργασία και τη λειτουργία του δήμου. Δυστυχώς αυτό δεν επετεύχθη, παρόλα αυτά είμαστε σε μία ανοιχτή επικοινωνία με τον κ. Ελευθερίου και πολύ σύντομα θα έχουμε καταλήξει αν θα υπάρξει συγχώνευση των δύο Δημοτικών Κινήσεων ή θα προχωρήσει κάθε Δημοτική Κίνηση ξεχωριστά. Οι υπόλοιποι το έχουν αποκλείσει.

Ν.Χ.: Η συνεργασία με τους υπόλοιπους γιατί δεν ευοδώθηκε; Εσείς προσωπικά εκφράσετε την διάθεση να κάνετε πίσω και να αρνηθείτε τη θέση του επικεφαλής για να προχωρήσει το νέο σχήμα;

Π.Λ.: Για να δημιουργηθεί κάτι ουσιαστικό και δυναμικό, πρέπει να μπει στη διαδικασία όλος ο κόσμος των δημοτικών παρατάξεων, και ιδιαίτερα οι υποψήφιοι. Το θέμα δεν ήταν να γίνει συμφωνία κορυφής, να υποχωρήσω δηλαδή εγώ ή να υποχωρήσει κάποιος άλλος. Θα έπρεπε αυτό να γίνει μέσα από διαδικασία συζήτησης και παρουσία ανθρώπων από όλους τους συνδυασμούς που είναι υποψήφιοι, ώστε με μία διαδικασία να βγάλουμε τον υποψήφιο δήμαρχο. Έτσι μόνο θα δεχόταν σχεδόν το σύνολο των υποψηφίων να είναι υποψήφιοι με διαφορετικό επικεφαλής από εκείνον που υποστήριζαν μέχρι τότε. Αυτό θα ήταν το σωστό και έτσι θα είχαμε δυναμική.

Ν.Χ.: Σε περίπτωση συνένωσης του δικού σας συνδυασμού με εκείνον του κ. Ελευθερίου θα ακολουθήσετε μία τέτοιου είδους διαδικασία;

Π.Λ.: Μόνο για αυτή τη διαδικασία συζητάμε και αυτή είναι η απόφασή μας. Τα κριτήρια θα οριστούν. Θα βρούμε έναν τρόπο. Αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι τον τρόπο τον βρίσκουμε.

Ν.Χ.: Είστε κοντά στην σύζευξη;

Π.Λ.: Δεν θέλω να πω ακόμη κάτι γι’ αυτό. Πάντως είμαστε σε επικοινωνία και σε συζήτηση.

Νατάσα Χατζηγεωργίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ