Η διαδρομή Κοζάνη-Αιανή μέσω Κήπου-Καισαρειάς αποτελεί μία ιδανική διαδρομή για ποδηλάτες και περιπατητές ήπιου χαρακτήρα. Δυστυχώς, η διαδρομή αυτή εδώ και χρόνια είναι γεμάτη από σκουπίδια πέριξ του δρόμου και κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται. Λάστιχα αυτοκινήτων, ατέλειωτα πλαστικά μπουκάλια και κουτάκια αλουμινίου, μπιτόνια πλαστικά, κλαδέματα, οικοδομικά υλικά, μπάζα, τσουβάλια άδεια από λιπάσματα, αδρανή υλικά, ψόφια ζώα σε σήψη και αποσύνθεση, συνθέτουν ένα μείγμα άκρως επικίνδυνο ακόμα και για την υγεία των διερχομένων οδηγών πόσο μάλλον για των ποδηλατών και πεζοπόρων που υποβάλλονται σε μεγάλες ανάσες λόγω της υπερπροσπάθειας. Κάποιοι περιπατητές προειδοποιούν τους υπεύθυνους για την κατάσταση, δένοντας πλαστικές σακούλες κατά μήκος της διαδρομής μήπως και κάποιος αρμόδιος φιλοτιμηθεί. (Το ίδιο ακριβώς έχω παρατηρήσει και στη διαδρομή πάνω από το Κουρί, στο ύψος της Αγίας Παρασκευής με κατεύθυνση Οινόη-Φτελιά). Εις μάτην όμως. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Και δω τώρα είναι να απορεί κανείς γιατί 5 ολόκληρα χρόνια με οικολογική δημαρχιακή αρχή δεν καθαρίστηκε ποτέ όχι μόνο αυτός ο δρόμος αλλά και κανένας άλλος. Δεν ξέρω σε ποιανού την αρμοδιότητα υπάγεται ο συγκεκριμένος. Είναι μία πρώτης τάξης δικαιολογία να ακούσουμε ότι υπάγεται π.χ. στην Περιφέρεια. Αλλά και στον Δήμο να υπαγόταν, έχουμε μάθει την καθιερωμένη εδώ και πέντε χρόνια απάντηση. “Φταίνε οι άλλοι”. “Φταίνε αυτοί που τα πετάνε”. Οκ. Ας το δεχτούμε χάριν διευκόλυνσης. Από κει και πέρα εσείς τι κάνατε; Δεν χρειαζόντουσαν και πολλά. Καταρχήν να ενοχλήσετε τις αρμόδιες υπηρεσίες. Να τους γίνετε τσιμπούρι. Και στη συνέχεια κάποια αυτονόητα και κάποια συμβολικά για τα οποία είχατε πέντε ολόκληρα χρόνια να τα κάνετε. Π.χ. να δράσετε ως συλλογικότητα και να καθαρίσετε έστω συμβολικά ένα κομμάτι, να βγείτε δύο-τρεις φωτογραφίες με τις γεμάτες σακούλες απορριμμάτων, να τις διακινήσετε μαζί με ένα μήνυμα στο διαδίκτυο, να βγείτε μία βόλτα στα καφενεία των χωριών που κάνουν χρήση της διαδρομής και να ενημερώσετε τους κατοίκους για το πόσο δαπανηρό είναι να καθαρίζουμε όλο αυτό το χάλι, να κάνετε ένα τηλεοπτικό σποτ, να μιλήσετε στα παιδιά στα σχολεία να μη διστάζουν να κάνουν παρατήρηση τους γονείς τους αν δουν να πατάνε κάτι από το παράθυρο, βασικά πράγματα δηλαδή και εντελώς απλά. Και από αυτά δεν αγγίξατε απολύτως τίποτε. Ούτε καν ακουμπήσατε.

Κλείνοντας: Αγαπητοί συμπολίτες που πετάτε σκουπίδια στους δρόμους. Επιτέλους πρέπει να το σταματήσετε. Ο καθαρισμός της υπαίθρου είναι πολύ πιο δύσκολος από ότι της πόλης και κοστίζει υπερβολικά. Κακό στην τσέπη σας κάνετε όταν πετάτε. Υ.Γ. Μάζεψα όσα μπόρεσα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση