Στη δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται ο δήμος αναφέρθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερβίων και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΤΑΜΑ, Πολυδεύκης Λιάκος, μιλώντας στο kozan.gr, επισημαίνοντας πως « Ο δήμος έχει πολλά προβλήματα, είναι σε κακή κατάσταση. Το πρώτο μας μέλημα είναι να επαναφέρουμε σε κανονικούς ρυθμούς τη λειτουργία του και να επαναφέρουμε την αξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους δημότες, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα της καθημερινότητας.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες που του αποδίδουν οι αντίπαλοί για στήριξη του στο συνδυασμό του κ. Κοσματόπουλου στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΤΑΜΑ, υπογραμμίζει «Αντί η πλευρά του κ. Κωνσταντόπουλου να δει η ίδια, αλλά και ο ίδιος ο κ. Κωνσταντόπουλος να δει γιατί έχασε τις εκλογές, ρίχνουν λάσπη. Ο κόσμος δεν είναι πρόβατα.».

Αναφερόμενος στην συνυποψήφιά του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, Ρίτσα Σπυρίδου και τη θέση που εξέφρασε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο kozan.gr αναφορικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος, ο κ. Λιάκος ανέφερε πως «Με εκπλήσσει η θέση της κ. Σπυρίδου, θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρη απέναντι στη Δημοτική Αρχή γιατί είναι η μόνη υπεύθυνη για την σημερινή κατάσταση του δήμου».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερβίων, Πολυδεύκης Λιάκος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Νατάσα Χατζηγεωργίου:

Ν.Χ: Οι αντίπαλοι σας, σας κατηγορούν ότι δεν κατοικείτε μόνιμα στον Δήμο, κατηγορία η οποία εξαπολύθηκε και σε προηγούμενους υποψήφιους Δημάρχους. Ποια είναι η θέση σας;

Π.Λ.: Εγώ κατάγομαι από το Φρούριο, ένα μικρό χωριό του δήμου. Προφανώς και δεν θα μπορούσα να μένω εκεί, λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, καθώς είμαι πολιτικός μηχανικός – εργολήπτης δημοσίων έργων. Δεν είχα την τύχη να κατάγομαι από κάποια μεγάλη πόλη του δήμου. Έκανα λοιπόν την επιλογή, καθαρά επαγγελματικά, να μένω στην Κοζάνη. Η απόσταση από το Φρούριο στην έδρα του δήμου, τα Σέρβια, είναι μεγαλύτερη από την Κοζάνη στα Σέρβια. Γι’ αυτό αυτά λέγονται από κάποιους που θέλουν να βγάλουν τοπικισμούς. Δε νομίζω δηλαδή ότι η απόσταση της μισής ώρας δημιουργεί πρόβλημα στη συμμετοχή στο δήμο.

Ν.Χ.: Ως συνδυασμός καταγγείλατε τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος «από την ανυπαρξία και την πλήρη διάλυση τις δημοτικής αρχής», τις ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Ποιο είναι το πλάνο που έχετε υλοποιήσει ώστε να ανατρέψετε την κατάσταση που περιγράφετε σε περίπτωση εκλογής σας;

Π.Λ.: Αυτά τα πέντε χρόνια, ιδιαίτερα από τη μέση της θητείας και μετά, υπήρξε πλήρης διάλυση και ανυπαρξία τις Δημοτικής Αρχής και αυτό διαφαινόταν και από τη δυσκολία ψήφισης των προϋπολογισμών, κάτι που συνέβη και φέτος, καθώς έχουμε Μάρτη και είμαστε ίσως ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που δεν ψηφίσαμε ακόμα προϋπολογισμό. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο τον Φεβρουάριο του 2017 είχα προτείνει να παραιτηθούμε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι αναπληρωματικοί, ώστε να οδηγήσουμε το δήμο σε εκλογές, διαβλέποντας τη δυσκολία ψήφισης του προϋπολογισμού, καθώς δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μάλιστα είχα διαβλέψει ότι και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει Δημοτική Αρχή. Δυστυχώς δεν εισακούστηκα ούτε από την αντιπολίτευση, παρά από έναν αριθμό συμβούλων τις συμπολίτευσης. Ο δήμος έχει πολλά προβλήματα, είναι σε κακή κατάσταση. Το πρώτο μας μέλημα είναι να επαναφέρουμε σε κανονικούς ρυθμούς τη λειτουργία του και να επαναφέρουμε την αξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους δημότες, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα της καθημερινότητας. Όταν υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό που έχει όρεξη για δουλειά και προσφορά, αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε τους πρώτους μήνες ανάληψης της Δημοτικής Αρχής.

Ν.Χ.: Η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την σύναψη δανείου ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού; Πως αξιολογείτε αυτή την πρόταση;

Π.Λ.: Είναι ακριβώς αποτέλεσμα της ανυπαρξίας της Δημοτικής Αρχής, ουσιαστικά δεν έχει δικαίωμα να ζητά δάνειο 2 εκατομμυρίων ευρώ. Καταρχήν αυτό μπορούσε να αποφευχθεί εάν η Δημοτική Αρχή λειτουργούσε. Ξέρετε ότι από το 2015 έχουν να μαζευτούν νερά στο δήμο, με το χρέος των πολιτών στο δήμο αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ; Ένα βασικό είναι αυτό. Οι προϋπολογισμοί είχαν γίνει σωστά, τον Απρίλιο του 2018 είχε εκδοθεί εγκύκλιος από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Σκουρλέτη, η οποία έλεγε ότι για οποιοδήποτε χρέος των δήμων υπάρχει απέναντι στη ΔΕΗ μέχρι 31.12.2017, θα βοηθήσει το Υπουργείο Εσωτερικών με έκτακτη χρηματοδότηση. Ήταν μεγάλη ευκαιρία γιατί έχουμε πολύ μεγάλο χρέος στη ΔΕΗ. Ήταν μεγάλη ευκαιρία τότε να πάρουμε χρήματα και να βγάλουμε από τη μέση ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους απέναντι στη ΔΕΗ. Αλλά δυστυχώς ο προϋπολογισμός ήταν μη ρεαλιστικός και εξωπραγματικός, γι’ αυτό και δεν τον ψηφίζαμε, καθώς δεν προβλεπόταν το χρέος στη ΔΕΗ. Άρα εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε και να νομιμοποιήσουμε πολιτικά τη σημερινή Δημοτική Αρχή να εισπράξει δάνειο 2 εκατομμυρίων ευρώ επειδή η ίδια δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτό που ανέλαβε.

Ν.Χ.: Οι αντίπαλοί σας, σας κατηγορούν ότι δώσατε την υποστήριξή σας στο συνδυασμό του κ. Κοσματόπουλου στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αποδίδοντας σας μερίδιο ευθύνης για ότι ακολούθησε την επόμενη πενταετία. Τι απαντάτε;

Π.Λ.: Αυτό είναι λάσπη και μεγάλο ψέμα. Εμείς ως Δημοτική Κίνηση κάναμε συνέλευση μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, και η απόφαση που πήραμε ήταν ψήφος κατά συνείδηση. Η απόφαση είναι καταγεγραμμένη, υπάρχει και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στο σάιτ τις Κίνησης και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Αντί η πλευρά του κ. Κωνσταντόπουλου να δει η ίδια, αλλά και ο κ. Κωνσταντόπουλος να δει γιατί έχασε τις εκλογές, ρίχνουν λάσπη. Ο κόσμος δεν είναι πρόβατα. Ακόμα και να είχαμε τέτοια διάθεση και εγώ προσωπικά, ο κόσμος δεν είναι πρόβατα. Μπορούμε να κατευθύνουμε τον κόσμο; Εάν μπορούσαμε να κατευθύνουμε τον κόσμο, στον δεύτερο γύρο δεν θα ήταν Κοσματόπουλος – Κωνσταντόπουλος, αλλά θα ήταν Λιάκος με κάποιον άλλο. Κι ούτε τέτοια δύναμη είχαμε να βγάλουμε εμείς δήμαρχο. Είναι λάσπη, ανυπόστατο ψέμα αλλά οι περισσότεροι έχουν καταλάβει ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος έχασε από τα λάθη του και δεν φταίνε οι άλλοι. Εγώ προκαλώ οποιονδήποτε να βγει και να πει ότι είπα σε κάποιον τι να πάει να ψηφίσει.

Ν.Χ.: Η κ. Σπυρίδου σε συνέντευξη που μου παραχώρησε πριν τις ημέρες, αναγνώρισε ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος, στο σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης. Τις θεωρείτε ότι σταθήκατε στο ύψος των προσδοκιών των πολιτών;

Π.Λ.: Θεωρώ ότι η αντιπολίτευση συνολικά ,και όχι μόνο εμείς, κάναμε το χρέος μας, βοηθούσαμε πάρα πολύ μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια και εάν δεν ήταν η αντιπολίτευση ίσως τα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια να μην πραγματοποιούνταν. Συνεπώς, η αντιπολίτευση συνέβαλε θετικά όσο μπορούσε και με την ευθύνη που έχει σε αυτή την πενταετία. Ότι θετικό υπήρχε το ψηφίσαμε, και γύρω στο 80% των θεμάτων που ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα ψηφίσαμε. Δεν ψηφίσαμε τα θέματα για τα οποία υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες, υπήρχε κάποιος δόλος, ή διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις από τις δικές μας. (…) Με εκπλήσσει η θέση της κ. Σπυρίδου –γιατί διάβασα τη συνέντευξη- θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρη απέναντι στη Δημοτική Αρχή γιατί είναι η μόνη υπεύθυνη για την σημερινή κατάσταση του δήμου. Εμείς κάναμε πολλά ως αντιπολίτευση γιατί δεν είχαμε Δημοτική Αρχή.

Ν.Χ.: Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το βασικό κριτήριο της επιλογής της Δημοτικής Αρχής στις εκλογές του Μαΐου;

Π.Λ.: Εκτιμώ ότι αυτή τη φορά το κριτήριο θα είναι η ποιότητα των συνδυασμών, οι προσωπικότητες των ανθρώπων και του υποψηφίου δημάρχου αλλά και των ανθρώπων που στελεχώνουν τον συνδυασμό. Οι θέσεις των παρατάξεων σε βασικά ζητήματα καθημερινότητας, αναπτυξιακά αλλά και κοινωνικά και λιγότερο κομματικά. Οι πολίτες έχουν απαξιώσει τα κόμματα, πέρασε ο καιρός που τα κόμματα επέβαλλαν πρόεδρο και στην τελευταία κοινότητα στην Ελλάδα. Ο «Κλεισθένης» με την απλή αναλογική και τον διαχωρισμό της κάλπης των τοπικών συμβουλίων βοηθάει τον κόσμο να ψηφίσει πιο ελεύθερα, πέρα από εξαρτήσεις, μηχανισμούς και συγγένειες. Δυστυχώς με τον «Καλλικράτη» υπήρχε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και είχαμε αυτές τις ανατροπές.

Νατάσα Χατζηγεωργίου