Αποκαλυπτική για το πόσο «ανεξάρτητος» είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης κ. Σημανδράκος ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση του με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Νομού Κοζάνης. Για μια ακόμα φορά μετά την πρόταση του για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών αποδεικνύει ότι οι προτάσεις του είναι βγαλμένες από τα συρτάρια του κεφαλαίου και της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του προτείνει για τους συνταξιούχους «…Ενώ με την ευθυκρισία τους μπορούν να προσφέρουν σε εθελοντικές δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα, οι οποίες μάλιστα εμπεριέχουν και το στοιχείο της έμμεσης οικονομικής δραστηριότητας, αναγκάζονται να αφιερώνουν όλο το χρόνο τους στην στήριξη της οικογένειάς τους. Στο πλαίσιο αυτό υιοθετούμε μέτρα επιλεκτικής σταδιακής αποχώρησης από την ενεργό εργασιακή ζωή για όσους το επιθυμούν…»

Πρόκειται για την πολιτική της Ε.Ε. για την «ενεργό γήρανση». Τον ορισμό της «ενεργού γήρανσης» έδωσε με αποκαλυπτικό τρόπο ο παλιότερος επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ενταξης της ΕΕ Laszlo Andor: «Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ενός ολοένα αυξανόμενου ποσοστού ηλικιωμένων ανθρώπων στις κοινωνίες μας η απάντηση είναι μία: ενεργός γήρανση. Να ενθαρρύνονται, δηλαδή, τα μεγάλα σε ηλικία άτομα να παραμένουν δραστήρια με το να καθυστερούν περισσότερο να συνταξιοδοτηθούν, με το να εμπλέκονται σε εθελοντική εργασία μετά τη συνταξιοδότηση και με το να είναι σε θέση να ζουν με υγεία και αυτονομία».

Οι προτάσεις αυτές έχουν σαν στόχο τη μεγαλύτερη αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η Ε.Ε. δίνει σαφείς κατευθύνσεις, για να δουλεύει το έμπειρο εργατικό δυναμικό που έχει ανάγκη το κεφάλαιο διά βίου και μάλιστα σε εργασία προσαρμοσμένη στις παθήσεις και την κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων. Όσο για την αμοιβή, πότε ένα ξεροκόμματο, πότε μερικές φοροαπαλλαγές ή και τίποτε στο όνομα του εθελοντισμού… Αυτή είναι η σύγχρονη βαρβαρότητα που προτείνει ο υποψήφιος Δήμαρχος.

Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι τη θέση αυτή την διατυπώνει σε μια συνάντηση με μια επιτροπή αγώνα συνταξιούχων που το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησε στους αγώνες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων που είδαν την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, την κατάργηση των επικουρικών, του ΕΚΑΣ, το ψαλίδισμα των βασικών συντάξεων στα προνοιακά επίπεδα των 360 ευρώ, την λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων κ.α.

Στο μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν καλύτερη απάντηση είναι η μαζική στήριξη των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Κοζάνη 21/3/2019