kozan.gr: Μεγάλο το ενδιαφέρον της ημερίδας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για τα «Έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων» (Φωτογραφίες & Βίντεο)

10 Δεκεμβρίου 2016
14:08
Κανένα σχόλιο

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (ΜΠΣ) του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και διαχείριση ενέργειας σε κτήρια (ΑΠΕ-ΔΕΚ)» και το Φοιτητικό παράρτημα «ASHRAE» του ΤΕΙ διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων και ο ρόλος των εταιριών «ESCO». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 10/12 στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και την παρακολούθησαν φοιτητές, αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Γρεβενών, κ. Β. Σημανδράκος. Να θυμίσουμε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, με αντικείμενο την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων της χωρικής της αρμοδιότητας. Η κίνηση αυτή έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, ενώ προσβλέπει στην ευθυγράμμιση με το ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής της Ε.Ε. «Ευρώπη 2020», στην οποία στρατηγική περιλαμβάνεται και η έξυπνη-διατηρήσιμη ανάπτυξη καθώς και η μετάβαση σε μια οικονομία επάρκειας ενεργειακών πόρων. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καταναλώνει περίπου το 2% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των Ελληνικών Περιφερειών. Τα σχολικά κτίρια κατατάσσονται ενεργειακά, συνήθως σε βαθμίδες κατώτερης της «Ε» με αποτέλεσμα να καταναλώνουν ενέργεια άνω του 182% των πρότυπων κτιρίων τους.

Η Π.Ε. Γρεβενών έχοντας συναισθανθεί την ευθύνη για την προστασία των ενεργειακών πόρων αλλά και θέλοντας να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές της με την Ευρωπαϊκή καθώς και εθνική νομοθεσία, καταβάλλει έμπρακτα κάθε δυνατή προσπάθεια για την ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων στην περιοχή αρμοδιότητάς της. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση της έρευνας για την ενεργειακή αναβάθμιση αφορά 25 σχολικά κτίρια κάθε βαθμίδας, σε όλους του Δήμους της περιοχής, ενώ οι μελέτες θα αφορούν μεταξύ άλλων την αρχιτεκτονική και μηχανολογική αποτύπωση των κτιρίων. Το Κ.Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Εξοικονόμησης Ενέργειας και Έξυπνων Δικτύων του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., διαθέτει προηγούμενη πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου. Στόχος λοιπόν των μελετών είναι η εξοικονόμηση των ενεργειακών πόρων, η μείωση του ενεργειακού κόστους, η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης με σε ποσοστό 20% (στόχος Ε.Ε. για το 2020) καθώς και η επίγνωση της υφιστάμενης ενεργειακής αποτύπωσης η οποία θα συμβάλλει στον οικονομικότερο και αποτελεσματικότερο προγραμματισμό της αξιοποίησης των σχολικών κτιρίων.

Θανάσης Τέγος


Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.