Στις εργασίες της ημερίδας «Φως και Αρχαιότητες» συμμετέχει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ – Στους κεντρικούς ομιλητές ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου

10 Δεκεμβρίου 2016
14:01
Κανένα σχόλιο

«Φως και Αρχαιότητες» είναι ο τίτλος της ημερίδας που πραγματοποιείται σήμερα στο Αμφιθέατρο των Λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την έναρξη των σωστικών ανασκαφών στο χώρο των λιγνιτωρυχείων και αποτελεί συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης και της Δ.Ε.Η. Α.Ε.

Στις εργασίες της ημερίδας το παρών έδωσε το Προεδρείο του Σωματείου ενώ ο Γενικός του Γραμματέας Αθανάσιος Μάστορας, αποτέλεσε έναν από τους βασικούς ομιλητές της διοργάνωσης, πραγματοποιώντας ομιλία με θέμα «ΔΕΗ, Αρχαιολογία, Εργαζόμενοι, Κοινωνία: Οι πτυχές μίας σχέσης που ξεκινά από τα έγκατα της γης».

Στην ημερίδα συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές -δημόσιων και ιδιωτικών φορέων- οι οποίοι μέσα από την οπτική του γνωστικού τους αντικειμένου, αναμένεται να συνεισφέρουν στην ευρύτερη παρουσίαση του έργου που εκπονήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ως προϊόν συνεργασίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Δ.Ε.Η.

Οι σωστικές ανασκαφές σε συνεργασία με την ΔΕΗ ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 1995, με αφορμή την επέκταση του λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κίτρινης Λίμνης ή Σαριγκιόλ.

Έκτοτε, με βάση και την ισχύουσα νομοθεσία, η Αρχαιολογική Υπηρεσία προπορεύεται των εκσκαφών για την εξόρυξη λιγνίτη, ενώ μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί μεγάλης κλίμακας ανασκαφές, οι οποίες έφεραν στο φως μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, φωτίζοντας την ιστορία της περιοχής Πτολεμαΐδας-Κοζάνης, από τους προϊστορικούς έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, όλα αυτά τα χρόνια στέκεται αρωγός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας επιτρέποντας τη συντέλεση ενός πολυεπίπεδου έργου με σημαντικά και επωφελή αποτελέσματα, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, με επιστέγασμα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σκοπός της ημερίδας δεν είναι άλλος από την παρουσίαση του πολυσχιδούς αυτού έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της ΔΕΗ, «δύο φορέων με εκ διαμέτρου διαφορετικό αντικείμενο που συνεργάζονται με απώτερο σκοπό το «φως», αποκαλύπτοντας ουσιαστικά πρώτα την ιστορία».

(Σημείωση: Η ημερίδα συμπεριλαμβάνει και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ανασκαφικές στιγμές και εξόρυξη λιγνίτη»)

Γραφείο Τύπου

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.