Στις αστοχίες της διαχείρισης στο ζήτημα της τηλεθέρμανσης, το αναπτυξιακό πλάνο του συνδυασμού της για την μεταλιγνιτική περίοδο, το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, καθώς και στους λόγους της υποψηφιότητάς της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, η επικεφαλής του συνδυασμού «Δημιουργούμε Μαζί» και υποψήφια Δήμαρχος Εορδαίας, Αθηνά Τερζοπούλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο kozan.gr.

«Σίγουρα η εικόνα των αδέσποτων δεσπόζει στην περιοχή, αν εκδοθεί η σχετική άδεια ύδρευσης και λειτουργίας και εκεί καταλογίζω ευθύνη στους αρμόδιους παράγοντες και στο Δήμο και στην Περιφέρεια, νομίζω ότι θα ανοίξει ο δρόμος [για επίλυση του ζητήματος]» επισημαίνει η κ. Τερζοπούλου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που ο δημότης Εορδαίας πρέπει να ψηφίσει τον συνδυασμό της, η επικεφαλής του συνδυασμού «Δημιουργούμε Μαζί» αναφέρει πως «Εμείς δεν θέλουμε να βρεθούμε στο τιμόνι της Δημοτικής Αρχής γιατί το έχουμε αυτοσκοπό, ούτε για βιοποριστικούς λόγους, ούτε θέλουμε μέσα από εμάς κάποιο κόμμα να σφετεριστεί την πρωτοβουλία μας. Εμείς θέλουμε να βρεθούμε στο τιμόνι της Δημοτικής Αρχής για λόγους τιμής. Δηλαδή θεωρούμε τιμή να μας προτιμήσουν οι πολίτες.».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Νατάσα Χατζηγεωργίου:

Ν.Χ.: Με αφορμή τα όσα λέτε θα σας θέσω ένα ερώτημα που υπέβαλλα και σε συνυποψηφίους σας. Για ποιον λόγο η Συμφωνία των Πρεσπών να καταλαμβάνει θέση σε προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων δημάρχων;

Α.Τ.: Σωστά. Μία θέση πήραμε επίσημα εδώ και αρκετό καιρό, την ημέρα που ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών γιατί θεωρούσαμε δεοντολογικά ότι έπρεπε να αντιδράσουμε. Από εκεί και πέρα δεν κάνουμε σε καμία προεκλογική μας εκστρατεία και σε καμία προεκλογική μας συνεύρεση με τους συμπολίτες μας δεν θίγουμε θέματα του «Μακεδονικού». Όταν όμως μας προκαλούν και μας κατηγορούν, πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να πούμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, ότι έχουμε ένα υγιές και όμορφο πατριωτικό αίσθημα, διότι κάτω από τα όμορφα χώματα της Μακεδονίας, κάτω από τα χώματα της Πτολεμαΐδας μας, της Εορδαίας είναι διάσπαρτες οι θυσίες των προγόνων μας και πρέπει να τιμούμε τη μνήμη τους.

Ν.Χ.: Η ΔΕΗ αποτέλεσε πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή και θα συνεχίσει για κάποια χρόνια ακόμα. Παρόλα αυτά η περιοχή θα πρέπει να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα, καθώς βρισκόμαστε στη μετάβαση για την μεταλιγνιτική περίοδο. Μπορείτε να μου πείτε ποιο είναι το σχέδιο σας για την δημιουργία αναπτυξιακής πορείας στον Δήμο Εορδαίας;

Α.Τ.: Ήδη είμαστε στη μεταλιγνιτική περίοδο από το 2002 και από ότι βλέπουμε η μεταλιγνιτική περίοδος θα σβήσει περίπου το 2054. Σίγουρα πριν το 2002 αλλά και μετά, δεν υπάρχει ένας κοστολογημένος σχεδιασμός με ενδιάμεσους στόχους, επίσημος προγραμματισμός από την πολιτεία για το πώς θα αντιδράσουμε στη μεταλιγνιτική περίοδο. Αυτά που έχουν ειπωθεί και υπερθεματίζουμε, είναι ότι οπωσδήποτε δίνεται βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, στον δευτερογενή τομέα και στον τριτογενή τομέα. Στο πρωτογενή τομέα με την καλλιέργεια αρωματικών, φαρμακευτικών και ενεργειακών φυτών. Στο δευτερογενή τομέα στηρίζονται δράσεις που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά, τις ανεμογεννήτριες. Παράλληλα μπορούν να αναπτυχθούν δραστηριότητες που θα κατασκευάζουν εξοπλισμό για Α.Π.Ε., μπορούν να γίνουν μεταποιήσεις των ενεργειακών φυτών, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η διαχείριση ιπτάμενης τέφρας. Όλα αυτά θα πυροδοτήσουν οικονομικές δραστηριότητες παράλληλες με την εκμετάλλευση του λιγνίτη, η οποία όπως γνωρίζετε συρρικνώνεται. Στον τριτογενή τομέα και στην Εορδαία θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο τουρισμός, ο βιομηχανικός τουρισμός. Είναι πράγματα τα οποία είπαμε και τα λέμε. (…)

Ν.Χ.: Ένα από τα πρώτα και πολύ σημαντικά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη Δημοτική Αρχή είναι η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης. Θα ήθελα να μου πείτε εάν θεωρείτε ότι υπήρξαν αστοχίες στη διαχείριση του ζητήματος τα προηγούμενα χρόνια; Δηλαδή θα μπορούσε η Πτολεμαΐδα να είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή, να είχε ήδη λύσει το πρόβλημα;

Α.Τ.: Νομίζω ότι αν υπήρχε σωστότερος προγραμματισμός, οργάνωση και μεθοδολογία θα μπορούσε να είναι έτοιμη. Δηλαδή να μην ενεργούμε εσπευσμένα, την τελευταία ώρα και στιγμή και να πασχίζουμε να κρατήσουμε τις μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς σε λειτουργία, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορεί να τροφοδοτήσει με θερμική ενέργεια τον σταθμό της τηλεθέρμανσης. Σίγουρα το «πρόχειρο» είναι κάτι που χαρακτηρίζει όσους ασχολούνται με την αντιμετώπιση των κοινών θεμάτων. Θέλει περισσότερη οργανωτικότητα και μεθοδολογία, έγκυρα.

Ν.Χ.: Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα είναι έντονο και στην Εορδαία. Έχουν ακουστεί διάφορες προτάσεις, ποια είναι η δική σας;

Α.Τ.: Αν δεν κατατεθεί ολοκληρωμένη μελέτη στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τις κτηριακές εγκαταστάσεις στο κυνοκομείο Πτολεμαΐδας, από την οποία εξαρτάται και η έκδοση της άδειας. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε διαδικασίες να απασχοληθεί κτηνίατρος, να απασχοληθεί διοικητικός υπάλληλος που είναι απαραίτητος, ώστε να λειτουργήσουν οι δομές και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Υπάρχουν οι φιλοζωικές, υπάρχουν οι εθελοντές που καταβάλλουν πολλή μεγάλη προσπάθεια, για να διατηρούν εκ των ενόντων το κυνοκομείο σε καλή κατάσταση. Σίγουρα η εικόνα των αδέσποτων δεσπόζει στην περιοχή, αν εκδοθεί η σχετική άδεια ύδρευσης και λειτουργίας και εκεί καταλογίζω ευθύνη στους αρμόδιους παράγοντες και στο Δήμο και στην Περιφέρεια, νομίζω ότι θα ανοίξει ο δρόμος [για επίλυση του ζητήματος].

Ν.Χ.: Η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία είναι ζητούμενο για κάθε ευρωπαϊκή πόλη. Η Πτολεμαΐδα αποτελεί δυστυχώς ένα κάκιστο παράδειγμα. Τι σχεδιάζετε για την βελτίωση της κινητικότητας των ΑμεΑ;

Α.Τ.: Βεβαίως και είναι κάκιστη. Η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία όχι μόνο δεν είναι επαρκής στους δημόσιους αλλά και τους ιδιωτικούς χώρους, και αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας. Φανταστείτε πολύ απλά να ήμασταν εμείς στη θέση αυτών των ατόμων. Ιδιαίτερα στις καφετέριες με τα τραπεζοκαθίσματα, πρέπει να υπάρξει μια πολλή καλή συνεργασία, έτσι ώστε να μένει ελεύθερος στα πεζοδρόμια ο χώρος των 3 μέτρων που απαιτεί η νομοθεσία, για να μπορούν να κινούνται και τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και οι μανούλες με τα καροτσάκια και τα παιδάκια τους, ανεμπόδιστα και αγόγγυστα.

Ν.Χ.: Να μείνω στο θέμα της προσβασιμότητας και να παρατηρήσω ότι σε πολλές περιπτώσεις ο νόμος δεν τηρείται και στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων αλλά και γενικώς στα καταστήματα. Σε περίπτωση που εκλεγείτε θα εφαρμόσετε πιστά το γράμμα του νόμου; Καθώς υπάρχουν πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν αλλά και πρόστιμα που ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να επιβληθούν σε σχέση με αυτό.

Α.Τ.: Η δική μου θέση είναι ότι πρώτα θα πρέπει να εξαντλείται η συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας με τους καταστηματάρχες και το τελευταίο και απώτατο κατασταλτικό μέτρο θα είναι η επιβολή του προστίμου, καθώς και οι καταστηματάρχες ζουν σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και δεν θα πρέπει να είμαστε τιμωρητικοί. (…)

Ν.Χ: Σε δηλώσεις του στο kozan.gr ο πρόεδρος των Ρομά Δυτικής Μακεδονίας, Χρήστος Τσακίρης, έκανε έκκληση στους αρμόδιους για θέσεις εργασίας ενώ έθεσε και κάποια αιτήματα για την οδοποιία. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για αυτή την κοινωνική ομάδα;

Α.Τ.: Με την ομάδα τον Ρομά, υπήρχε μια «υποσχεσιολογία» από την πλευρά της Περιφέρειας. Οι άνθρωποι έχουν δικαιολογημένες απαιτήσεις για την ασφαλτόστρωση των δρόμων εντός του οικισμού. Στα θέματα της ανεργίας είμαι λίγο επιφυλακτική, γιατί ο δήμος έχει οκτάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω του ΑΣΕΠ και προσλήψεις σε δίμηνα. Περαιτέρω δεν μπορώ να επεκταθώ, ούτε να πω κάτι.

Ν.Χ.: Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε τι σας προκρίνει έναντι των άλλων συνδυασμών καιν για ποιο λόγο ο δημότης της Εορδαίας να ψηφίσει τον συνδυασμό της Αθηνάς Τερζοπούλου;

Α.Τ.: Εμείς δεν θέλουμε να βρεθούμε στο τιμόνι της Δημοτικής Αρχής γιατί το έχουμε αυτοσκοπό, ούτε για βιοποριστικούς λόγους, ούτε θέλουμε μέσα από εμάς κάποιο κόμμα να σφετεριστεί την πρωτοβουλία μας. Εμείς θέλουμε να βρεθούμε στο τιμόνι της Δημοτικής Αρχής για λόγους τιμής. Δηλαδή θεωρούμε τιμή να μας προτιμήσουν οι πολίτες. Θέλουμε να υψώσουμε το ανάστημά μας, την υπερηφάνεια μας και θέλουμε να πάει μπροστά ο τόπος μας.

Νατάσα Χατζηγεωργίου