Την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019 και από ώρες 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 4:00 το απόγευμα, στα Γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Κοζάνη (Πλατεία Ελευθερίας 7, 4ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για την εθελούσια δωρεά μυελού των οστών, έτσι ώστε μέσα από τη λήψη δείγματος από όσους επιθυμούν να γίνουν δωρητές, στη συνέχεια και εφόσον είναι συμβατοί, να γίνουν εθελοντές δότες.

Η εν λόγω εκδήλωση της ΝΟ.Δ.Ε. Κοζάνης εντάσσεται στα πλαίσια της πανελλαδικής δράσης #Σε_εΝΔιαφέρει, που συνδιοργανώνουν η Γραμματεία Ποιότητας Ζωής της ΝΔ και οι Εθελοντές του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης “WinCancer“.

Πέραν της ΝΟ.Δ.Ε., για τις ανάγκες της εκδήλωσης και σε όλη τη διάρκεια αυτής, στο χώρο θα παρευρίσκεται η Συντονίστρια και Υπεύθυνη του WinCancer“, κα Πίστη Κρυσταλλίδου – Σιάχου.

Για την εξοικείωση των πολιτών με το θέμα, παρατίθενται ενδεικτικά οι ακόλουθες σχετικές ερωτο-απαντήσεις.

Ποιος μπορεί να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών;

Οποιοσδήποτε είναι ηλικίας 18 – 45 χρόνων και δεν έχει κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα (π.χ. μεταδοτικά νοσήματα, κακοήθειες ή καρδιοπάθειες).

Πώς συλλέγεται το δείγμα;

Εύκολα και ανώδυνα, με λήψη επιχρίσματος από το στόμα, δηλαδή λαμβάνεται δείγμα σάλιου με ειδική μπατονέτα.

Πώς γίνεται η συλλογή του μοσχεύματος;

Σήμερα, η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι η συλλογή των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα μας. Αρχικά και για 4 μέρες, στο ενδιαφερόμενο άτομο χορηγείται ένας αυξητικός αιμοποιητικός παράγοντας, με στόχο την κινητοποίηση των αρχέγονων αιμοποιητικών του κυττάρων από τον μυελό στο αίμα, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η συλλογή τους σε ειδικό μηχάνημα. Η διαδικασία που εφαρμόζεται, είναι παρόμοια με εκείνης της δωρεάς αιμοπεταλίων, διαρκεί 2 – 4 ώρες περίπου και δεν απαιτείται νοσηλεία.

Κι αν αλλάξω γνώμη;

Η δωρεά είναι απολύτως εθελοντική. Εφόσον βρεθείς συμβατός και προτού ενημερωθεί ο ασθενής, ανώνυμα θα ερωτηθείς αν θέλεις τελικά να βοηθήσεις ή όχι. Εάν διστάσεις για τον οποιοδήποτε λόγο, μπορείς να υπαναχωρήσεις.

Τελικά, ίσως εσύ να είσαι ο τυχερός ή η τυχερή που θα χαρίσεις ζωή σε έναν συνάνθρωπό μας, καθώς οι πιθανότητες συμβατότητας κυμαίνονται από 1:20.000 μέχρι 1:100.000, μεταξύ δύο τυχαίων ατόμων.

Σας περιμένουμε όλους, να βρεθείτε κοντά μας.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΤΟ ΘΑΥΜΑ, ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ή ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ… ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ… ΓΙΝΕ Η ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΖΩΤΙΚΟ ΚΑΛΟ!

Για τη ΝΟ.Δ.Ε. Κοζάνης

Ο Πρόεδρος

Παντελής Καρακασίδης