«Αν δεν έχεις δει επανάσταση σ΄ένα μικρό χωριό,

όπου όλοι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον απ’ τη μέρα που γεννήθηκαν,

δεν έχεις δει τίποτα.»

(Για ποιον χτυπά η καμπάνα, Ερνεστ Χέμινγουέη)

Είναι ιδιαίτερες οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε τόπους μικρούς σαν τον δικό μας.

Όλοι γνωριζόμαστε, όλοι λίγο-πολύ έχουμε αλληλεπιδράσει στην προσωπική επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή, κανείς δεν είναι άγνωστος και κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί.

Σε αυτή λοιπόν τη «διαφάνεια», θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι μοιάζει άτοπη η οποιαδήποτε προεκλογική αντιπαράθεση.

Δέχομαι καταρχήν ότι όλοι οι υποψήφιοι ξεκινάμε από κοινή αφετηρία, που δεν είναι άλλη από την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής στον τόπο μας και η προσφορά στον συνάνθρωπό μας.

Απομένει λοιπόν να βρούμε τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία θα επιτύχουμε τους στόχους μας.

Κι εδώ βρίσκεται η σημαντική και ουσιώδη διαφορά.

Η πολιτική φιλοσοφία, το ΒΛΕΜΜΑ του καθενός είναι αυτό που λοξοδρομεί από τους άλλους και καθορίζει πια το καθαρό κίνητρο και τον τρόπο.

Το «βλέμμα» αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας, όλοι ξέρουμε ποιος έχει στο μυαλό και στην καρδιά του την πρόοδο και την αγάπη για τον τόπο μας.

Ποιος είναι αυτός που, μακριά από πολιτικές αγκυλώσεις και προσωπικές φιλοδοξίες, ατενίζει μπροστά.

Δυστυχώς, τους πολιτικαντισμούς, τα μικρομεγάλα συμφέροντα και τις εν μια νυκτί αναδείξεις επίδοξων σωτήρων τις έχουμε πληρώσει ακριβά τα τελευταία χρόνια και δεν έχουμε πια άλλα περιθώρια.

Η λύση είναι απλή, την έχουμε μπροστά μας, το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας και να αναγνωρίσουμε την καθαρότητα, την όρεξη, το όραμα, την αγάπη για την πόλη μας και τα χωριά μας, τη διάθεση για προσφορά στους συνανθρώπους μας.

Ας απελευθερωθούμε από τις ευκαιριακές παρωπίδες και ας αφήσουμε το ένστικτό μας να μας οδηγήσει.

Δεν είναι δύσκολο και σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχίας, ας γίνουμε ένα από αυτά, ας ξαναγαπήσουμε τον τόπο που μας γέννησε και μας ανάθρεψε._

Μαρία Βακουφτσή είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ του υποψηφίου Δημάρχου Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου.