Μία μοναδική φωτογραφία του Αγίου Χριστοφόρου, το εκκλησάκι το οποίο βρίσκεται στο άλσος απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη, έρχεται να προστεθεί στις οπτικές μαρτυρίες της πόλης μας. Η καλλιτεχνική αυτή φωτογραφία είναι του Χρήστου Ευελπίδη και ανήκει στο Φωτογραφικό Αρχείο του ΕΛΙΑ ΜΙΕΤ. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την κυρία Βασιλική Χατζηγεωργίου, υπεύθυνη του Αρχείου Φωτογραφίας του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ, για την εμπιστοσύνη που μου έδωσε στην τεκμηρίωση και για την άδεια να τη χρησιμοποιήσω κατά βούληση.

Η φωτογραφία είναι του 1951. Είναι πραγματικό εντυπωσιακό το έγχρωμο και οφείλεται σ’ ένα ιδιαίτερο φιλμ για slides kodakchrome που χρησιμοποιούσε ο Χρήστος Ευελπίδης, σχετικά σπάνιο και ακριβό εκείνη την εποχή στους κύκλους των φωτογράφων.

Ο Ευελπίδης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Ταξίδεψε και τράβηξε φωτογραφίες σε Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο. Το αρχείο του, 8.000 περίπου διαφάνειες, απόκειται στο Φωτογραφικό Αρχαίο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. Εμείς του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη φωτογραφία που μας άφησε. Χαρακτηριστική η “χιτσκοκική” φιγούρα του κοζανίτη στα δεξιά, κρυμμένος πίσω από το δέντρο. Ένα καλντερίμι κόσμημα το οποίο καταστράφηκε κι αυτό στο βωμό της ανάπτυξης. Ούτε ένα δεν κρατήσαμε. Μεγάλες οι ευθύνες τους προηγούμενων και δεν θα τις μοιραστούμε. Μόνον αυτούς επιβαρύνουν.

Σας ευχαριστώ.