Ο Αρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης και τώρα οι 750 πρώην ιδιοκτήτες της Μαυροπηγής βρίσκονται σε απόγνωση, αφού καλούνται να επιστρέψουν αρκετά χρήµατα που εισέπραξαν από την απαλλοτρίωση – Τι αναφέρει δημοσίευμα ethnos.gr

12 Ιουνίου 2019
09:01
Εγκατέλειψαν τις εστίες τους το 2012, προκειµένου να γίνει εκµετάλλευση του κοιτάσµατος λιγνίτη κάτω από το χωριό

Επτά χρόνια µετά την αναγκαστική εγκατάλειψη των σπιτιών τους και την αποζηµίωσή τους από τη ΔΕΗ, 750 πρώην ιδιοκτήτες ακινήτων στο χωριό-φάντασµα της Μαυροπηγής Πτολεµαΐδας καλούνται να επιστρέψουν σχεδόν τα µισά χρήµατα που εισέπραξαν από την απαλλοτρίωση!

Οι οικογένειες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους το 2012 προκειµένου να γίνει εκµετάλλευση του κοιτάσµατος λιγνίτη κάτω από το χωριό πληροφορήθηκαν πρόσφατα την αρνητική γι’ αυτούς απόφαση του Αρείου Πάγου. Είχαν προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο κατά της απόφασης του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία τον περασµένο Νοέµβριο «κούρεψε» σε ποσοστό 45% κατά µέσο όρο το ύψος της αποζηµίωσης που είχαν εισπράξει, µε την επίκληση της πτώσης των τιµών ακινήτων λόγω της κρίσης.

Ο Αρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης και τώρα οι 750 πρώην ιδιοκτήτες της Μαυροπηγής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έχουν δαπανήσει αυτά τα χρήµατα για τα καινούργια σπίτια τους. Σηµειώνεται πως η δηµιουργία νέου οικισµού για τη µετεγκατάσταση της Μαυροπηγής καρκινοβατεί µέχρι σήµερα και είναι πιθανό να µην υλοποιηθεί ποτέ, καθώς οι πρώην κάτοικοι του χωριού-φαντάσµατος έχουν εγκατασταθεί στην Πτολεµαΐδα και την Κοζάνη.

Σβήστηκε από τον χάρτη

Η Μαυροπηγή σβήστηκε ξαφνικά από τον χάρτη, καθώς η δροµολογηµένη µετεγκατάσταση του χωριού χρειάστηκε να επισπευστεί το 2011 λόγω κατάστασης. Ενα ρήγµα που είχε εµφανιστεί εξαιτίας της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ έθετε σε κίνδυνο τον οικισµό και τους κατοίκους, µε αποτέλεσµα να απαιτηθεί εκκένωση του οικισµού πριν από τη δηµιουργία υποδοµών στον χώρο όπου θα «µετακόµιζε».

Τον Ιανουάριο του 2011 επισκέφθηκε το χωριό ο τότε επικεφαλής της ∆ΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, και πρότεινε στους κατοίκους φιλικό διακανονισµό για την αποζηµίωσή τους και την άµεση εγκατάλειψη των σπιτιών τους, πριν ακόµη από την κήρυξη της απαλλοτρίωσης και τον ορισµό της τιµής µονάδας από τα δικαστήρια. «Λόγω του κατεπείγοντος µας πρότεινε την καταβολή του 50% της αποζηµίωσης µε βάση την τιµή της δικής τους εκτίµησης, µε τη δέσµευση ότι θα πληρώσει το σύνολο του τελικού τιµήµατος σύµφωνα µε την προσωρινή τιµή µονάδας που θα ορίσει το δικαστήριο» λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληττοµένων και πρώην κοινοτάρχης Μαυροπηγής, Αναστάσιος Εµµανουήλ.

Η τεχνική έκθεση που είχε συντάξει η ∆ΕΗ προέβλεπε ενιαία τιµή οικοπέδου 25 ευρώ/τ.µ., ανεξάρτητα από τη θέση του στον οικισµό. Το δικαστήριο, ωστόσο, ανέβασε την τιµή στα 60 ευρώ/τ.µ. και βάσει αυτής της τιµής έγινε η πληρωµή των αποζηµιώσεων. Για τα σπίτια των ιδιοκτητών προβλέφθηκαν τέσσερις κατηγορίες αποζηµιώσεων, µε τιµές από 310 ευρώ/τ.µ. έως 430 ευρώ/τ.µ. Το Εφετείο ∆υτικής Μακεδονίας «κούρεψε» κατά µέσο όρο 45% αυτές τις τιµές, µε αποτέλεσµα οι δικαιούχοι να καλούνται να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά. «Για ένα σπίτι πρώτης κατηγορίας 100 τ.µ. σε οικόπεδο 500 µέτρων ο ιδιοκτήτης έχει εισπράξει 159.000 ευρώ και µε τον νέο υπολογισµό το ποσό που δικαιούνταν έπεσε στα 104.000. Για ένα αντίστοιχο σπίτι πέµπτης κατηγορίας εισέπραξε 120.000 ευρώ και έπεσε στα 44.000 ευρώ. Αυτός, δηλαδή, πρέπει να επιστρέψει το 62% του τιµήµατος» αναφέρει ο κ. Εµµανουήλ.

Απόφαση του Αρείου Πάγου

Η αρνητική εξέλιξη µετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία ελήφθη τον Μάιο και δεν έχει ακόµη καθαρογραφεί, έφερε τους πρώην ιδιοκτήτες σε κατάσταση αδιεξόδου. «Αυτά τα χρήµατα µπορούν να βρεθούν µόνο αν κατασχεθούν τα σπίτια τα οποία αγοράσαµε µε τις αποζηµιώσεις, κάτι που δεν θα επιτρέψουµε να γίνει. Είναι παράλογο» επισηµαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληττόµενων.

Οι προσπάθειες που είχαν αρχίσει για την εξεύρεση εξωδικαστικής λύσης, µε την παρέµβαση κυβερνητικών παραγόντων, «πάγωσαν» λόγω της προκήρυξης εκλογών. Την ίδια ώρα, λόγω των καθυστερήσεων στη δηµιουργία της νέας Μαυροπηγής, παραιτήθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε µέλη της Επιτροπής Αγώνα που είχε συσταθεί για την παρακολούθηση του έργου.

ethnos.gr – Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

19 σχόλια

  • Αρα έγιναν πλουσιότεροι από την αξία που πραγματικά είχε το ακίνητο τους.
    Η ΔΕΗ σας έδινε λέτε τα χρήματα ήδη από το 2011. Εσείς βέβαια, για μικροπολιτικούς λόγους και μικρή σκέψη, δεν πήρατε τίποτε, ακούγοντας όσους σας έταζαν αποζημιώσεις μαμούθ.
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα απαιτήσω ως φορολογούμενος και ως καταναλωτής της ΔΕΗ να σας πάρουν πίσω όσα πήρατε παραπάνω από την αξία τους. ΕΓΩ θα σας πληρώσω για τα σπίτια που πήρατε.
    Μια ακόμη περίπτωση υπερχρεωμένων ξεκινάει…

    • Θεωρεις πως ενα σπιτι 100τμ πηρε εξωφρενικη αποζημιωση 159.000€; Την ωρα που τα διαμερισματα πωλουνται στην ιδια τιμη; Φιλτατε κανεις δεν ηθελε να αφησει τις περιουσιες του. Κανεις δεν ηθελε να μπλεξει με δικαστηρια. Οι μονοι που δε φταινε ειναι οι κατοικοι. Τωρα αν εσυ καιγεσαι τοσο για τα χρηματα που πηραν και θεωρεις οτι τα δινεις απο την τσεπη σου τοτε ΑΛΛAΞΕ ΠΑΡΟΧΟ. Η ημιμαθεια ειναι χειροτερη της αμαθειας. Πηγαινε να αναζητησεις ως «φορολογουμενος» αλλου το κομπλεξ που θρεφεις στο μυαλο σου οχι στη συγκεκριμενη κατασταση.

      • 159.000 € για σπίτι 100τ.μ? Που το είδες αυτό εκτός από το όνειρό σου; Στην Πτολεμαϊδα βρίσκεσαι ή στο manhattan of New York? Πάντως καλά τα λες. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.

        • Αναγκαστική απαλλοτρίωση και αγοραπωλησία δυο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις οι τις οποίες πρέπει επειγόντως να αναζητήσεις στο google πριν συνεχίσεις να σχολιάζεις.
          Δεν πούλησε κανείς το σπίτι του απλά του το πήραν, δεν ήθελε κανείς να φύγει απλά τον έδιωξαν, δεν ζήτησε κανείς λεφτά απλά τα καταθέσαν.
          Ζήτησαν δουλεία τους έδωσαν ένα οκτάμηνο, ζήτησαν χωριό τους έδωσαν υποσχέσεις και θυμάμαι και κάτι χρόνια που οι άνθρωποι ζητούσαν ΝΕΡΟ ΠΟΣΙΜΟ !!! ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2000+!!!
          Επίσης τα λεφτά που λέει ο άνθρωπος προφανώς αφορούν σπίτι μαζί με το οικόπεδο αλλά όχι για εσένα εμ του τα παίρνουν με το έτσι θέλω, να του τα πάρουν και για μισό κιλό φέτα! Μήπως να τους αφήσει να του κάνουν και κάτι άλλο ως ένδειξη ευγνωμοσύνης?
          Αλλά όχι, αυτός είναι ημιμαθείς και εσύ όπως και ο φίλος πιο πάνω τα ξέρετε καλά και από πρώτο χέρι.
          “Τι και αν σε δέρνουν δεκατρείς αν δεν σε δέρνει ο νους σου”

      • Τι λες ρε άσχετε, άλλαξε παροχο τι θα πει;

        Η ΔΕΗ είναι δημόσια και επομένως χρηματοδοτείται από την τσέπη μας για να πληρώνει υποχρεώσεις άσε που και να μην έχει να πληρώσει παίρνει δάνεια τα οποία πληρώνουμε όλοι.

        Εσείς σαν έξυπνοι θέλατε το χρήμα μπαμ εδώ και τώρα 100% μπροστά.

        Αυτό το μπάχαλο σε αυτούς που σας συμβουλεψαν έτσι .

        Θα περνατε 50-60% μπροστά με προσωρινή τιμή και όταν έβγαινε τελική τιμή θα προσαρμοζοταν προς τα πάνω ή το ίδιο.

        Για αυτό δινουν 50% μπροστά ώστε τυχόν διαφορά να μην απαιτεί επιστροφή από τη μεριά του πληττομενου .

        Εσείς τα θέλατε αλλιώς.

        όλα για όλα.

        Μην ψάχνεις συμπαραστάτες με το πρόσχημα μας πήραν τα σπίτια.

        Το κατανοώ σαν γεγονός να αναγκάζεσαι να ξενιτευτεις αλλά το να θες να πληρωθείς έτσι σαν συμπόνοια 60% παραπάνω μόνο αρνητικά σχόλια θα ακούσεις

  • Είμαι σε θέση να γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις
    Και προφανώς την κοροιδια που υπέστη μέρος των κατοίκων
    και ναι
    16000 ευρώ για σπίτι στο χωριό είναι μια χαρά
    Μπορείς να βρεις ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ σπίτι σε άλλο χωριο. Παρακαλάνε να πουλήσουν
    Οπως και ξέρω ότι τα χρήματα που πήρατε ανά στρέμμα δεν κοστίζει ούτε στην Μύκονο τόσο..

    Αλλά εσύ, με το μυαλό που διαθέτεις, ενώ μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά αυτά ακόμη και στην θεσσαλονίκη, πάς και αγοράζεις στην Πτολεμαίδα, που λόγω απαλλοτριώσεων είναι κάργα υπερτιμημένη. Αλλά μέχρι εκεί βλέπεις.

    • Εμεις δε θελαμε σπιτι σε αλλο χωριο φιλε. Εμεις θελαμε να μεινουμε στα σπιτια μας. Δε θα μας υποδειξης ΕΣΥ το πως θα καθορισουμε την ποιοτητα της ζωης μας και το που θα μεινουμε. Οι τιμες βγηκαν με βαση προηγουμενες απαλλοτριωσεις. Αν δε σου αρεσει κινησου νομικα και οχι πισω απο το πληκτρολογιο σου οικονομικε αναλυτη της κακιας ωρας.

    • Οπου θελουμε αγοραζουμε και επενδυουμε αν θελαμε επενδυτικο συμβουλο θα σε παιρναμε να μας κατατοπισεις. Κοιτα τη ζωη σου και ασε των αλλων

  • Συγνώμη δλδ εμάς στην ποντοκωμη που μας αποζημιώνουν κ μας διώχνουν αναγκαστικά εσύ μας τα πληρώνεις αυτό μας λες? Θα τρελαθούμε τελείως ποιος σου είπε ότι εμείς θέλουμε να φύγουμε από τα σπίτια μας που με τόσο κόπο οι γονείς μας έκαναν, αυτά τα χρήματα είναι δικά μας μας τα δίνει η ΔΕΗ κ κανένας άλλος για να χτίσουμε σπίτι, δν τα πήραμε από κανέναν αντε κ σε αυτά θα βγάλετε την κακία σας πλέον, ας κοιτάξει ο Μαλουτας να μας κάνει τις υποδομές του χωριού τώρα κ ας αφήσει τα μεγάλα λόγια, ούτε η μαυροπηγιωτες φταίνε σε τπτ η ΔΕΗ τους αποζημίωσε δν ήξερε τι δίνει δλδ στο κάθε σπίτι έτσι κουτουρού έδιναν χρήμα.

  • ΕΛΑΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΚΟΤΕΤΣΙΑ ΚΑΙ ΑΧΕΡΩΝΕΣ ΚΑΝΑΤΕ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ ΧΡΗΜΑ.ΕΛΕΟΣ.

    • Κύριε ανήσυχε πολίτη, εσείς είδατε με τα μάτια σας τα κοτέτσια και τους αχυρώνες στην Μαυροπηγή να αναπαλαιώνονται? Μήπως είδατε και κάποιο μαντρί να μεταμορφώνετε σε Τουριστικό Resort & Spa? Μήπως όλοι οι Μαυροπηγιώτες ξαφνικά εξελίχθηκαν σε επιχειρηματικά δαιμόνια και έγιναν ειδικοί σε θέματα marketing και communication οπότε και κορόιδεψαν περίτεχνα τους μηχανικούς της ΔΕΗ πουλώντας τα τσαντίρια τους ως οικείες με σκοπό να τους αποσπάσουν περισσότερα χρήματα!! Μήπως τελικά ο κάθε Μαυροπηγιώτης κρύβει μέσα του έναν Steve Jobs στον τομέα του Real Estate!! Μήπως τελικά μιλάμε για ένα Colpo Grosso που στήθηκε από Μαυροπηγιώτες με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ψευδές αίσθημα ανάγκης για αναγκαστική απαλλοτρίωση ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρχε!
      Ερωτήματα που χρήζουν άμεση απάντηση λοιπόν:
      1)Ποια κοτέτσια και ποιοι αχερώνες αναπαλαιώθηκαν!
      2)Ποιοι ήταν αυτοί που ζούσαν σε αυτά τα κοτέτσια και ενώ είχαν λεφτά να τα ανακαινίσουν περίμεναν την ΔΕΗ για να το κάνουν!
      3)Ποια είναι τα πρόσωπα και οι καταστάσεις που βγάζουν τα άπλυτα μας στην φόρα τέλος πάντων και δεν μας αφήνουν να χαρούμε τα εκατομμύρια μας!
      4)Υπάρχει νερό στον Άρη?
      Το τελευταίο με απασχολεί ιδιαίτερα και θα ήθελα να μάθω και τιμή στρέμματος. Την αντικειμενική αξία ξέρετε !

  • Δεν καταλαβαίνεις η δεν θέλεις να καταλάβεις πως τα σπίτια δεν πουλήθηκαν αλλά τα πήραν αναγκαστικά και σε ρωτάω ένα σπίτι μονοκατοικία 100 τετράγωνικα με μισό στρέμμα οικόπεδο πόσο στοιχίζει να το χτεισης από την αρχή κάνε τον υπολογισμό και μετά πεξτω έξυπνος και ιοκονομολογος

  • 2-3000 το ξερικό στρέμμα, σπίτια που φτιάχτηκαν με 30-40.000 τους έδωσαν 120.000 κοτετσι με 5.000 τους έδωσαν 20.000 κατά τα άλλα τους χάλασε που έφυγαν από ένα μικρό χωριό δεν ήθελαν λεει! Εμείς έχουμε την ΔΕΗ δίπλα στα 2χιλιομετρα τα φουγαρα κάθε μέρα μαύρα τα μπαλκόνια μας και στην μονιμότητα ήταν στα 100 άτομα 2 και άμα.. Δεν τίθεται θέμα για το εάν θα μας πάνε αλλού αλλά ακούμε και τους άλλους! Που τους χρυσό πληρώσαν, τους άφησαν κανονικά την εντοπιότητα, και οι περισσότεροι είναι και μέσα μόνιμοι! Έτσι πάει δλδ εεε; Κουλή έλα και πουλά τ μαγαζί να δούμε πως θα πάει μετά!!! (και είπε κιόλας καθόλου κακο να γίνονται απολύσεις στο δημόσιο)

    • Εσύ είσαι ακόμη πιο ενημερωμένος μέχρι και πόσα ξοδέψαμε για να τα φτιάξουμε ξέρεις βλέπω…
      Πότε επιτέλους ρε μεγάλε θα καταλάβεις εσύ και όλοι όσοι φωνάζετε κάθε μέρα για την Μαυροπηγή και την κάθε Μαυροπηγή πως το πρόβλημα δεν είμαστε εμείς! Πότε θα καταλάβεις πως δεν ζούσαμε σε τσαντίρια ούτε σε ερείπια και δεν φυτρώσαμε ξαφνικά αλλά ζήσαμε την ζωή μας εκεί μέσα που θα γυρίσεις να μας πεις και πόσο κόστισε το σπίτι μας! Δεν ντρέπεσαι λίγο που αναφέρεσαι με τέτοιο υποτιμητικό τρόπο για ξένες περιουσίες που δεν γνωρίζεις καν πως και με τι κόπο δημιουργήθηκαν! Ξέρεις εσύ που διαμαρτύρεσαι την κατάσταση που επικρατούσε στην Μαυροπηγή ή κλαις μόνο για τα δικά σου μπαλκόνια που είσαι στα 2 χιλιόμετρα από τα φουγάρα όπως λες γιατί εγώ και πολλοί άλλοι όταν φωνάζαμε δεν φωνάζαμε μόνο για τα μπαλκόνια του σπιτιού μας αλλά για όλα τα μπαλκόνια στην περιοχή και όταν κάθε πρωί τα αιωρούμενα σωματίδια στους σταθμούς της Μαυροπηγής, της Ποντοκώμης και του Προαστίου βάραγαν κόκκινο δεν έβλεπα κανέναν να λέει μα καλά τι αναπνέουν αυτοί εκεί!! Μόνο σας πιάνει ο πόνος που τα χωριά παίρνουν ποσοστό για τα οκτάμηνα και πόσα πήραν για αποζημίωση!!
      Αν όπως λες λοιπόν έχεις πρόβλημα όπως είχαμε και εμείς και πολλοί άλλοι τότε θα έπρεπε δίπλα μας να είσαι και όχι να ψάξεις να βρεις τον έναν που πήρε εκατομμύρια ή που έκανε ανακαίνιση το κοτέτσι ή που φύτευε κλαδιά και δίπλα σε αυτόν να τσουβαλιάζεις ένα ολόκληρο χωριό!

  • Δεν ντρέπονται λιγάκι αυτοί που ζηλεύουν που οι κάτοικοι της Μαυροπηγης πήραν αποζημίωση,τους σήκωσαν το χωριό τούς με το ζόρι και θα χρωστάνε από πάνω? Κρίμα αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται, μακάρι να περνάν και περισσότερα, γιατί αν δεν το νιώσεις στο πετσί σου το να σε διώχνουν δεν μπορείς να το καταλάβεις.Ευχομαι σε όλους να δικαιωθούν γιατί το αξίζουν οι φίλοι μας οι Μαυροπηγιωτες.

  • Όλοι αυτοί που με χυδαίο τρόπο χύνουν δηλητήριο για τους Μαυροπηγιώτες, θα ήταν οι πρώτοι κεραμιδόγατοι αν απαλλοτρίωναν τη δική τους περιουσία…

    Τσάμα μάγκες με την κατσίκα του γείτονα.

    Ντροπή σας !

    ΥΓ: η ΔΕΗ δεν είναι δημόσια, αλλά εισηγμένη στο χρηματιστήριο ως ΑΕ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.