Οι εξετάσεις των ισπανικών ήρθαν να δώσουν ένα ανάλαφρο και ενθαρρυντικό τέλος της διαδικασίας των εξετάσεων. Ενθαρρυντικό όχι μόνο γιατί το επίπεδο δυσκολίας ήταν όπως και τις προηγούμενες χρονιές μέτριο, επιπέδου Β1, ίσως χαμηλό για μαθητή που έχει μελετήσει συστηματικά για 3 χρόνια (μέσος όρος διάρκειας σπουδών για έναν ανήλικο)

Ανάλαφρο όμως διότι ξεκίνησε με ένα θέμα δροσερό, τους λεγόμενους αστικούς χορούς που εντάσσονται στις νεανικές προτιμήσεις των νέων όπως το( twerking, shuffle, passinho, salsa) και που τους άνοιξε την όρεξη για το ξεκούραστο καλοκαίρι που θα ακολουθήσει. Αυτός ο…καλοκαιρινός αέρας του θέματος ήρθε να επιβεβαιώσει τον ελκυστικό και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα της ισπανικής γλώσσας.

Ας περάσουμε όμως στην ίδια την εξέταση…

Η κατανόηση γραπτού κειμένου δεν είχε καμία λεξιλογική δυσκολία, πέραν μερικών σημείων που με μια δεύτερη ανάγνωση κατανοούνταν εύκολα. Οι ερωτήσεις κατανόησης Α1. ήταν επίσης μέτριας δυσκολίας λόγω του ότι ο υποψήφιος πρέπει να υποστηρίξει την άποψη του σε τρία ζητούμενα μη κλειστού τύπου. Το Α2. μέρος ήταν αρκετά ξεκάθαρο.

Στην γλωσσική επίγνωση η συμπλήρωση κενών με τις κατάλληλες λέξεις και γραμματικού τύπους (Β1. Και Β2.) ήταν αρκετά βατή επιπέδου Α2. ενώ ίσως η ταξινόμηση του κειμένου σε λογική σειρά Β3. να κράτησε περισσότερο την προσοχή λόγω της δυσκολίας της φύσης της συγκεκριμένης άσκησης.

Τέλος, στην παραγωγή γραπτού λόγου ο υποψήφιος κλήθηκε να γράψει ένα άρθρο στο blog του σχολείου για την σημασία του εθελοντισμού. Το θέμα σίγουρα ήταν αναμενόμενο και αναμφισβήτητα από πολλούς προετοιμασμένο για την εξέταση Νέα Ελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας. Προσοχή θα έπρεπε να δοθεί στο ότι επρόκειτο για άρθρο οπότε απαιτείται τίτλος, σε blog της τάξης του γεγονός που του δίνει πιο χαλαρό χαρακτήρα και μπορούμε να χαιρετήσουμε κα αποχαιρετίσουμε (προαιρετικό ) και σίγουρα να υπογράψουμε, ως συντάκτες του κειμένου.

Εύχομαι σε όλους καλά αποτελέσματα, αναζωογονητικό καλοκαίρι και να θυμάστε!

Η γλώσσα δεν σταματάει στα πτυχία!

Παυλίδου Λεμονιά

Κέντρο Ξένων Γλωσσων AVENTURA

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΆΨΩΝ 9

50100 Κοζάνη