Για το βιβλίο: «ΚΡΙΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ του Ευάγγελου Ντάγκα (Γράφει ο Ναπολέων Γρ. Κοντός)

24 Ιουνίου 2019
11:41
Κανένα σχόλιο

Διάβασα, αυτό το διάστημα, το βιβλίο: «ΚΡΙΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ», που έγραψε ο πρώην σχολικός σύμβουλος, Ευάγγελος Ντάγκας, ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις: «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ». Πρόκειται για ένα ογκώδη και καλαίσθητο τόμο, (512) σελίδων, που περιλαμβάνει βιβλιοκρισίες κι άλλα κείμενα, με θέματα από την παιδεία, την ιστορία, τη λαογραφία, τη λογοτεχνία της περιοχής μας και όχι μόνο. Το διάβασμα κράτησε πάνω από μήνα κι ήταν για μένα ένα πραγματικό σεργιάνι στη «σοφία των άλλων». Και δεν είναι λίγοι οι συγγραφείς που αναφέρονται στο βιβλίο. Δεν τους μέτρησα, αλλά είναι πολλοί. Μπορεί και εκατό, από τα πιο γνωστά ονόματα στο χώρο των τοπικών γραμμάτων, από το 1950 κι εδώθε ( Μ. Παπακωνσταντίνου, Π.Β. Πάσχος, Λ. Παπαϊωάννου, Λ. Παπασιώπης, Κ. Σιαμπανόπουλος, Θ. Κωνσταντινίδης, Αθ. Τσαρμανίδης, Κ. Ντίνας, Α. Παπαδημητρίου, Β. Καραγιάννης Γ. Καννέλης, Κ. Ηλιοπούλου, Μ. Πιτένης, Α. Καραμάρκος, Ι. Τσιομπάνος, Κ. Ταβουλτζίδης, Γ. Κορκάς, Λ. Νάνος, Μ. Κουτσιαύτης, Αν. Δάρδας, Γ. Μπόντας, Α. Ρεπανά, Μ. Τσικριτζή-Μόμπτσιου, Γ. Παφίλης, Σ. Κάσσος, Τ. Τσιανάκας, Κ. Σαββιλωτίδης, Δ. Κουτσουβάλας, Ε. Νίκου-Γιωλτζόγλου, Ν. Λαπαρίδης, Π. Παπαδόπουλος, Χ. Παπαρίζος, Γ. Παπαρίζος, Γ. Μπουνόβας, Σ. Αρβανίτης, Ι. Δημόπουλος, Κ. Παπαχρήστου, Τ. Παπαζώης, Σ. Δακής, Γ. Σιώζος, Γ. Τσότσος, Θ. Χαδιός, Η. Λαμπρέτσας, Ζ. Μπέλλος. Β. Μπούσιου, Σ. Καλύβας, Α. Σταμπουλίδης, Β. Σταμπουλίδης, Κ. Κοεμτζόπουλος, Ο. Γκίμπα-Τζιαμπίρη, Γ. Μπούτσης, Α. Δελλόπουλος, Η. Μάρκου, Α. Καπλάνογλου κ.ά.).

Συμφωνώ, απόλυτα, με τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια που δέχτηκε, ο Ε. Ντάγκας, τον καιρό που έγραφε τα κείμενα αυτά, από τους συγγραφείς, που του εμπιστεύτηκαν την κρίση και την παρουσίαση των βιβλίων τους, ευχαριστίες και συγχαρητήρια που υπογραμμίζουν τη γλώσσα, το ύφος, τις ιδέες και τα λοιπά γνωρίσματα της γραφής του. Εγώ, όμως, δε θα σταθώ σ’ αυτά. Εκείνο που μπορώ να πω, ανεπιφύλακτα, στον αγαπητό Ευάγγελο, είναι ότι αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο, για όλες αυτές τις παρουσιάσεις και τις κριτικές που έκανε, καθώς και τ’ άλλα κείμενα που δημοσίευσε, σε εφημερίδες και περιοδικά, κύρια, στο «ΧΡΟΝΟ» Κοζάνης. Θέλω να πω, σύμφωνα, μ’ ένα σοφό, που είχε πει ότι: «ο άνθρωπος από τα τρία οκτάωρα που έχει το 24ωρο, το ένα είναι αφιερωμένο για τον επιούσιο, το δεύτερο για ξεκούραση, το τρίτο, πρέπει να πηγαίνει σε άλλη δραστηριότητα, στον άνθρωπο χρήσιμη και στο Θεό ευάρεστη. Το οκτάωρο αυτό, αν δεν το αξιοποιήσει, προς την κατεύθυνση αυτή, τότε είναι άρρωστος». Ο Ευάγγελος Ντάγκας δεν ανήκει σ’ αυτή την περίπτωση. Τον ελεύθερο χρόνο του, δεν τον άφησε να πάει χαμένος. Τον αξιοποίησε, με τον καλύτερο τρόπο…, αφήνοντας έργο καλό, που δεν ανήκει μόνο σ’ αυτόν, αλλά σε όλους…, γιατί μιλάει για το δικό μας, εδώ, τόπο, που όλοι αγαπούμε… Τον ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσε να χαρώ αυτό το έργο και του εύχομαι: ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Με εκτίμηση

Ναπολέων Γρ. Κοντός

Κοζάνη 18-6-2019

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.