Πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Κοζάνης, το απόγευμα της 8ης Δεκέμβρη, με πρωτοβουλία της εργοδοσίας, «ενημερωτική» συνάντηση με τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ Καρυπίδη (πρώην Αρβανιτίδη). Εκεί η εργοδοσία (Καρυπίδης σε σύμπραξη με την Market In ΑΕΒΕ ενώ δεν λείπει από το κάδρο και ο Αρβανιτίδης) παρουσίασε στους εργαζόμενους έναν θρασύτατο και ξεδιάντροπο εκβιασμό1 πακεταρισμένο με την μορφή πρότασης του στυλ take it or leave2! Ενώ για να χάψουν το παραμύθι οι εργαζόμενοι και να αποδεχθούν τη ληστεία μετά φόνου (κλοπή δεδουλευμένων, μειώσεις και απολύσεις), διαδίδουν το ψέμα ότι στις άλλες πόλεις οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δηλώσει τη συμφωνία τους.

Ο εκβιασμός.

1. Η εργοδοσία με περίσσιο θράσος ζητά από τους εργαζόμενους να συναινέσουν να τους κλέψει το 50% των απλήρωτων δεδουλευμένων που τους οφείλει. Δηλαδή ζητά ανερυθρίαστα να υπεξαιρέσει τον κόπο των εργαζομένων και να της δώσουν και συχαρίκια από πάνω για την περίφημη ιδέα που σκέφτηκε με μοναδικό σκοπό να …σώσει τους εργαζόμενους βεβαίως-βεβαίως!

2. Η εργοδοσία επίσης ζητά από τους εργαζόμενους να συναινέσουν στην αλλαγή της ισχύουσας σύμβασης εργασίας όπου ο ισχύον μισθός, ήδη μειωμένος από τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι επιπλέον κουτσουρεμένος κατά τουλάχιστον 20%. Βέβαια φως, νερό-ΤΘ, τηλέφωνο, ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι, λογαριασμοί δεν πρόκειται να υποστούν κούρεμα 50% ούτε μείωση 20%, αντίθετα και προσαυξήσεις θα υπάρξουν και ακούρευτοι θα παραμείνουν.

3. Η εργοδοσία ζητά επίσης από τους εργαζόμενους να συναινέσουν στην απόλυση 400 εργαζομένων από τους 1.400 που είναι σήμερα!!! Σφάξ’ τον δίπλα μου αγά θα σου δώσω εγώ παρά!

Με το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων η εργοδοσία ζητά όλα αυτά να γίνουν άμεσα! Όσο πιο γρήγορα γίνεται! Για να ανοίξουν τα καταστήματα, αν είναι δυνατόν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς!

Τί υπόσχεται η εργοδοσία σε αυτούς που θα υποκύψουν και θα αποδεχτούν τον εκβιασμό;

Ότι θα τους δώσει 2 μισθούς άμεσα (ΔΧ και έναν μισθό, ουσιαστικά έναν μισθό αφού η μη-καταβολή του ΔΧ είναι αυτόφωρο αδίκημα) και τα υπόλοιπα (ότι μείνει από την κλοπή του 50% που τους χρωστά) σε τρεις άτοκες δόσεις!!! Α, και ότι δεν θα απολυθούν! Η εργοδοσία θα κάνει την χάρη σε όσους σκύψουν το κεφάλι, σε όσους γονατίσουν να συνεχίσει να τους εκμεταλλεύεται με πιο σκληρούς όρους, και με τα λεφτά, που με τις ευλογίες τους οι προσκυνημένοι θα αφήσουν να τους κλέψει, θα χρηματοδοτήσει τις απολύσεις όσων συναδέλφων-τους αρνηθούν να προσκυνήσουν. Η εργοδοσία αναζητά όχι μόνο συνένοχους αλλά και χρηματοδότες για το έγκλημα ανάμεσα στους ίδιους τους εργαζόμενους!!!

Που βασίζεται η έκφραση τέτοιας ξεδιαντροπιάς και θράσους από την εργοδοσία;

Πρώτα και κύρια η εκδήλωση τέτοιου θράσους βασίζεται στην αντεργατική/αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, οι προηγούμενες και η παρούσα με ιδιαίτερο ζήλο, που κυριολεκτικά έχουν ρημάξει την εργατική νομοθεσία νομοθετώντας και υλοποιώντας τα πιο τρελά όνειρα των καπιταλιστών. Επίθεση που δεν τέλειωσε αφού επίκειται και νέα εφόρμηση στα εργασιακά για την απελευθέρωση των απολύσεων (πλήρης για τις μεμονωμένες, από 5% σε 10% για τις ομαδικές). Νέα μείωση του κατώτατου (586 μικτά) μισθού & του «πιο κατώτατου» (511) με θεσμοθέτηση του εξευτελιστικού «υποκατώτατου» μισθού για τους νέους. Κατάργηση όσων επιδομάτων έχουν απομείνει, «σφαγή» των προνοιακών. Μεθόδευση για την κατάργηση (στην αρχή με τη μορφή «ενσωμάτωσης») του 13ου-14ου μισθού. Περιορισμός των συλλογικών συμβάσεων και επέκταση των ατομικών. Επέκταση των «ευέλικτων» και «ελαστικών» μορφών απασχόλησης, θεσμοθέτηση των συμβάσεων «0» ωρών (δουλειά όποτε και όσες ώρες θέλει ο εργοδότης με αλλαγή ωραρίου κάθε μέρα). Κατάργηση (σταδιακά ή μονομιάς) της κυριακάτικης αργίας. Περιορισμός (ουσιαστικά κατάργηση) του δικαιώματος της απεργίας, θεσμοθέτηση εργοδοτικού «λοκ-άουτ». Νέες μειώσεις στις συντάξεις και στις ασφαλιστικές παροχές. Νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 από τα 8.600 ευρώ!

Η εργοδοσία εκδηλώνει τέτοια ξετσιπωσιά και απύθμενο θράσος γιατί βασίζεται και στη στάση και (μη)δράση των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών. Αυτών των λακέδων του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, πάντα πρόθυμων να συνδράμουν στην ικανοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου, που δρουν στις γραμμές της εργατικής τάξης για λογαριασμό του κεφαλαίου, που αποπροσανατολίζουν και υπονομεύουν την ταξική της δύναμη, που προπαγανδίζουν την μερική ή ολική παράδοση των εργαζομένων στις ορέξεις των καπιταλιστών, που την καλούν να μειώσει τις απαιτήσεις της ή να υπομείνει το γδάρσιμό της πότε για χάρη της ανταγωνιστικότητας, πότε για χάρη του κοινωνικού εταιρισμού και της ευθύνης που πρέπει να επιδείξει η εργατική τάξη και να τσοντάρει για την αύξηση της παραγωγικότητα της οικονομίας, για την έξοδο από την κρίση, για την περιβόητη ανάπτυξη που ακόμα κι αν έρθει θα είναι για το κεφάλαιο ενώ οι εργαζόμενοι θα μείνουν με τα συντρίμμια των μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους στο χέρι! Οι συνδικαλιστές αυτοί που κατοικοεδρεύουν σε ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα αλλά και σε πολλά σωματεία με τη στάση και τη δράση τους σπέρνουν τον αποπροσανατολισμό και την αποδιοργάνωση των εργαζομένων, την αναμονή, την απογοήτευση και την ηττοπάθεια ενώ καλλιεργούν συστηματικά τον ατομισμό-φιλοτομαρισμό αλλά και τον φόβο που ήδη είναι διάχυτος με μόνο στόχο την αδράνεια, την απάθεια και την υποταγή.

Αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ η στάση που θα κρατήσουν ή ευρύτερα τμήματα ή/και ολόκληρη την εργατική τάξη;

Σαφώς και δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον Καρυπίδη (πρώην Αρβανιτίδη νυν Market In)! Αν με την συναίνεση των εργαζομένων υλοποιηθεί ο εκβιασμός της εργοδοσίας, ο οποίος μάλιστα, όχι τυχαία, διεξάγεται μπροστά στα μάτια όλης της κοινωνίας, τότε ανοίγει ο δρόμος για να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι και άλλοι καπιταλιστές! Τώρα έτσι όπως ακόμα είναι τα πράγματα μια τέτοια πρακτική χαρακτηρίζεται, και είναι, εκβιασμός και κλοπή ενώ ακόμα παραμένει, και είναι, παράνομη. Ήδη βέβαια εφαρμόζονται τέτοιες πρακτικές αλλά κρυφίως, μακριά από τα μάτια του κόσμου, όχι δημόσια, όχι απροκάλυπτα, όχι διεκδικώντας όπως στην περίπτωση Καρυπίδη να κατοχυρωθεί η ληστεία των δεδουλευμένων σαν μια από τις νόμιμες εναλλακτικές «λύσεις» σε ανάλογες καταστάσεις.

Υποχρέωση λοιπόν όλων των εργαζομένων, όλων των εργατικών σωματείων είναι να καταγγείλουν τον εργοδοτικό εκβιασμό και να βοηθήσουν τους εργαζόμενους στον Καρυπίδη να αντέξουν, να μην υποκύψουν στον εκβιασμό, να μην συναινέσουν στις νέες πρακτικές να νομιμοποιηθούν. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι σε βάρος όλης της εργατικής τάξης.

Τί να κάνουμε;

Σήμερα οι εργαζόμενοι της «Καρυπίδης» δεν έχουν παρά να βγουν στην αντεπίθεση αγωνιστικά, να δώσουν δυνατό μήνυμα σε νυν και μελλοντικούς εργοδότες ότι δεν αποδέχονται τον εκβιασμό, δεν δίνουν τις ευλογίες τους στη ληστεία, δεν κάθονται στα σπίτια τους να κλαίνε την μοίρα και το κακό το ριζικό τους, ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στο έγκλημα που γίνεται εις βάρος τους. Διαρκής δράση, Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποίηση έξω από τα μαγαζιά, ενημέρωση των άλλων εργαζομένων της πόλης και της περιοχής. Να μη χάσουν λοιπόν, ούτε να χαρίσουν άλλο πολύτιμο χρόνο! Οι εξελίξεις δικαιώνουν τη δράση του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Επιχείρηση «Αρβανιτίδης ΑΒΕΕ» (Καρυπίδης), που από την πρώτη στιγμή στάθηκε κόντρα στα καλέσματα για αναμονή, για υπομονή και στην καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων για τις αγαθές προθέσεις της εργοδοσίας. Από την άλλη ΔΕΝ δικαιώνουν αλλά αποκαλύπτουν όλους αυτούς που τις υποσχέσεις της εργοδοσίας τις θεωρούσαν εκ των προτέρων καλοπροαίρετες και αληθινές, αυτούς που τους ψιθύριζαν εμπιστευτικά στο αυτί να κάνουν υπομονή, να δώσουν ακόμα μία, κι ακόμα μία, κι ακόμα μία… ευκαιρία στην εργοδοσία να «συμμαζέψει τα πράγματα», «να μην χαλάσει το deal» που είναι στα σκαριά από απεργίες, επισχέσεις, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες. Τέτοιες συμβουλές δόθηκαν και τέτοιες συμβουλές έγιναν αποδεκτές, τουλάχιστον εδώ στην Κοζάνη, και οδήγησαν σε αδικαιολόγητη αδράνεια 8 μηνών, χάρισαν πολύτιμο χρόνο στην εργοδοσία και έκαναν ζημιά στους εργαζόμενους, στην ενότητά τους και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ξεσαλωμένης εργοδοσίας.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης καλεί τις/τους συναδέλφισσες/ους να μπουν στον αγώνα μαζί με τους ήδη αγωνιζόμενους συναδέλφους του Πανελλαδικού Σωματείου και να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους. Η απόρριψη του εκβιασμού, η μη νομιμοποίηση της ληστείας, η πάλη και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για δουλειά για όλους με μισθό και δικαιώματα, για μια ζωή αντάξια του 21ου αιώνα, είναι ο μόνος ρεαλισμός σήμερα. Να συσπειρωθούν στο Πανελλαδικό τους Σωματείο, να έρθουν σε επαφή με τη διοίκησή του και να συντονιστούν με τη δράση του. Παράλληλα, να γυρίσουν την πλάτη σε όσους παίζουν το παιχνίδι της εργοδοσίας, όσους αναπαράγουν τον εκβιασμό της εργοδοσίας, όσους υποκριτικά παριστάνουν ότι «κατανοούν τους φόβους και τις ανάγκες των εργαζομένων» προτείνοντάς τους ουσιαστικά να αποδεχτούν τη ληστεία, να σκύψουν το κεφάλι και να υποκύψουν στις άρρωστες ορέξεις της εργοδοσίας.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και επισημαίνει την ανάγκη ΟΛΕΣ-ΟΛΟΙ οι εργαζόμενες/οι της επιχείρησης να γίνουν μια «γροθιά» κι αυτό μπορεί να γίνει, το επαναλαμβάνουμε, μόνο εάν και εφόσον συντονίσουν τα βήματά τους με το αγωνιστικό πλαίσιο και μέσα από τις γραμμές του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Επιχείρηση «Αρβανιτίδης ΑΒΕΕ» (ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ) για:

* Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων.

* Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των ενεργών συμβάσεων.

* Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους απλήρωτους και σε επίσχεση εργαζομένους.

1 Ο εκβιασμός της εργοδοσίας είναι τόσο απροκάλυπτος και θρασύς που ακόμα και το Υπουργείο Εργασίας (Υπουργείο Εργοδοσίας με βάση την πολιτική που υπηρετεί και τα μέτρα που εφαρμόζει αλλά και αφού 9 μήνες τώρα άφησε ανενόχλητους Καρυπίδη και σία να οργιάζουν) αναγκάστηκε να τον καταγγείλει αλλά και επιπλέον να αποκαλύψει ότι ακόμα και το έκτακτο βοήθημα των 1.000 ευρώ που απέσπασε το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση «Αρβανιτίδης ΑΒΕΕ» (ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ) καθώς και το επίδομα ανεργίας λόγω επίσχεσης η εργοδοσία θέλει να τα συνυπολογίσει σαν εξόφληση δεδουλευμένων.

2 αποδέξου την ή φύγε!