Tο 2030 η ΔΕΗ θα έχει σε λειτουργία μόνο την 5η μονάδα του Αγίου Δημητρίου και την υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα 5

16 Σεπτεμβρίου 2019
07:20
Αποφασισμένη εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να διεκδικήσει Αποζημιώσεις Επάρκειας Ισχύος για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, στο πλαίσιο της πολιτικής της να επιταχύνει την απολιγνιτοποίηση του μίγματος παραγωγής της χώρας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το θέμα ετέθη με έμφαση από την ελληνική πλευρά κατά τις πρώτες συζητήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους των Θεσμών και όπως φαίνεται θα καταγραφεί και στα κείμενα που θα παραδοθούν στους Θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με επιταχυνόμενους ρυθμούς στο σβήσιμο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αρχής γενομένης από τις δυο μονάδες του Σταθμού του Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 MW και της Μεγαλόπολης 3 ισχύος 300 MW, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Σε αυτή την πρώτη φάση, θα ακολουθήσει το σβήσιμο και των δυο μονάδων της Καρδιάς αμέσως μόλις εξασφαλιστεί η τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης της περιοχής.
Μεσοπρόθεσμα στόχος της κυβέρνησης αλλά και της ΔΕΗ που έχει αναλάβει να εκπονήσει το σχέδιο απολιγνιτοποίησης είναι να αποσυρθούν όλες οι μονάδες που είχαν τεθεί προς πώληση στους δυο διαγωνισμούς που διενήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίοι ναυάγησαν λόγω της ανόδου των τιμών του CO2 που επιβαρύνει υπέρμετρα τη λιγνιτική παραγωγή καθιστώντας τη αντιοικονομική.

Έτσι σε επόμενη φάση θα τεθούν εκτός λειτουργίας τόσο η μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα ισχύος 330 MW, όσο και η Μεγαλόπολη IV που επίσης είχε ενταχθεί στο πακέτο πώλησης.

Απαραίτητη η διασφάλιση επάρκειας ισχύος

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης θα προβλέπει ότι το 2030 η ΔΕΗ θα έχει σε λειτουργία μόνο την 5η μονάδα του Αγίου Δημητρίου και την υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα 5, πράγμα που σημαίνει ότι από το σύνολο τα 4.337 MW που είναι η λιγνιτική παραγωγή σήμερα θα μειωθεί σε 375 MW που είναι η ισχύς του Αγίου Δημητρίου 5 και 660 MW της Πτολεμαίδας που σήμερα κατασκευάζεται.

Όμως για να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό απαιτείται η διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος έως ότου κατασκευαστούν οι νέες μονάδες φυσικού αερίου (ή κάποιες από αυτές) που σχεδιάζουν οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος ώστε να εξασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας ιδιαίτερα σε περιόδους περιορισμένης διαθεσιμότητας αλλά και ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου.
Πρόκειται για τα περίφημα ΑΔΙ που διεκδικούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση επιδιώκοντας μάλιστα να εντάξει σε αυτά και την Πτολεμαΐδα 5.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως εναλλακτική λύση στον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος εξετάζεται και το λεγόμενο capacity reserve, δηλαδή ο μηχανισμός που έχει υιοθετήσει η Γερμανία για τις δικές της ανθρακικές μονάδες.

Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού οι μονάδες της ΔΕΗ που θα αποσυρθούν θα παραμείνουν σε ψυχρή εφεδρεία υπό την ευθύνη του ΑΔΜΗΕ ο οποίος θα τις θέτει σε λειτουργία σε περιόδους περιορισμένης επάρκειας του συστήματος.

www.worldenergynews.gr

8 σχόλια

  • Αυτα να τα βλεπουν αυτοι που νομιζουν οτι ο λιγνιτης και οι θεσεις εργασιας θα υπαρχουν μια ζωη. Αυτο που θα δουμε δε θα το πιστευουμε και μεις οι ιδιοι

    • Αυτό συμβαίνει με όλες τις πόλης Ελντοράντο.
      Όταν ο θησαυρός άνθρακας τελειώσει μένουν πίσω ερείπια και πόλης φαντάσματα.

  • Ήδη το βλέπουμε,με τη διαφορά ότι τώρα υπάρχουν και εργαζόμενοι.Μονο η 5 του Αγίου Δημητρίου δουλεύει αυτή τη στιγμη.Ερχεται μεγάλη ανεργία αν δεν γίνει κατι

  • ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΗΔΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ,ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ Η ΔΕΗ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ; ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝ ΜΠΕΙ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10 ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ; ΑΡΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙΗ ΛΥΣΗ.ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ.

    • Εχεις δικιο φιλε μου ακους εκει να βαλουν την βαση στο 10,να γραφουν το ονομα τους και να περνουν στην ιατρικη στο πολυτεχνειο και οπου γουσταρουν,αυτο θα πει ποιοτικη και ανωτατη εκπαιδευση,και μετα αναρωτιωμαστε γιατι εχουμε αυτα τα χαλια!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.