«Κατάρρευση- πώς οι κοινωνίες επιλέγουν να αποτύχουν ή να επιτύχουν» – Η απολιγνιτοποίηση και το υπαρξιακό δίλλημα για την Δυτ. Μακεδονία.

13 Νοεμβρίου 2019
14:34

βαθμό προσαρμοστικότητας σε ταχύτατα μεταβαλλόμενες συνθήκες, είναι αυτές που όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά και ευημερούν.

Αυτό το ιστορικό δεδομένο καταγράφεται με ενάργεια στο βιβλίο του J. Diamond «Κατάρρευση – Πώς οι Κοινωνίες Επιλέγουν να Αποτύχουν ή να Επιτύχουν». Στο συγκεκριμένο βιβλίο περιγράφονται πολλά ιστορικά παραδείγματα παραδοσιακών κοινωνιών που ανάλογα με τον βαθμό προσαρμοστικότητας που επέδειξαν σε διαφορετικές συνθήκες, κατάφεραν αρχικά να επιβιώσουν και έπειτα να ευημερήσουν. Αλλά υπάρχουν και εκείνες οι κοινωνίες που δεν έλαβαν έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις διαπνεόμενες από την λογική της αδράνειας και κατέρρευσαν.

Θα έλεγα ότι σε παρόμοιο στάδιο βρίσκεται και η Δυτ. Μακεδονία σήμερα, μπροστά σε δύσκολες και κρίσιμες αποφάσεις αντιμετωπίζοντας ένα κυρίαρχο δίλλημα: Αυτό ή της άρνησης της πραγματικότητας ή της άμεσης προσαρμογής σε μια κατάσταση που έχει πλέον παγκόσμια χαρακτηριστικά.

Η κλιματική κρίση επιβάλλει ταχύτατες αλλαγές που αγγίζουν όλον τον πλανήτη, αλλαγές που θα επιταχυνθούν στο μέλλον, όσο αυτή η κρίση θα οξύνεται και θα λαμβάνει μαζικότερα χαρακτηριστικά.

Η απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας καθίσταται πλέον προτεραιότητα, άμεση και με τον πλέον δυσμενή τρόπο για την περιοχή μας. Την πραγματικότητα αυτή δεν την επηρεάζουμε, αλλά μας επηρεάζει και μάλιστα με τον πιο δυσμενή τρόπο. Δεν έχουμε άλλο πλέον, παρά να δούμε σοβαρά την επόμενη μέρα και να εργαστούμε μεθοδικά και με σχέδιο γι αυτήν.

Ως παράταξη ‘Κοζάνη Τόπος να ζεις’ επιδιώκαμε για χρόνια (κάποιοι από μας και παλιότερα) να αναδείξουμε στον δημόσιο διάλογο το παραπάνω θέμα, αφού όλα τα στοιχεία κατεδείκνυαν ότι αργά ή γρήγορα θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα1.

Δεν έχουμε ατελείωτο χρόνο να συζητάμε μεταξύ μας, να διαφωνούμε ή να συμφωνούμε, ο χρόνος έχει τελειώσει, ο χρόνος, εδώ και πολλά χρόνια, τρέχει εις βάρος μας.

Είναι σίγουρο πως η αλλαγή που επέρχεται, φοβίζει πολλούς συμπολίτες μας και είναι απόλυτα κατανοητό. Πρέπει όμωςνα μετατρέψουμε τον φόβο και την ανασφάλεια σε εγρήγορση, συμμετοχή, καινοτομία ώστε να προκύψει μια νέα προοπτική για τη Δυτ. Μακεδονία.

Όπως και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 7 ΟΚΤ, καταθέτω για ακόμα φορά την πρόταση για την συγκρότηση, με ευθύνη του ΥΠΕΝ και της κυβέρνησης, διακομματικής και διυπουργικής επιτροπής με την συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων που θα υποχρεούται να εκπονήσει συγκεκριμένη πρόταση για τη Δίκαιη Μετάβαση της περιοχής. Αξίζει να δούμε το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου η αντίστοιχη επιτροπή κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση σε λιγότερο από 6 μήνες2.

Είναι κρίσιμο να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Αυτό θα συμβάλει, τόσο στην επιτυχία του εγχειρήματος, όσο και στην αποδοχή της πρότασης από το σύνολο της κοινωνίας.

Έχουμε μία και μόνη επιλογή, αυτή της άμεσης και αποφασιστικής προσαρμογής. Έχουμε μία και μόνη επιλογή, να δούμε την απειλή ως ευκαιρία ώστε να χτίσουμε μια βιώσιμη και δίκαιη κοινωνία.

Λευτέρης Ιωαννίδης

15 σχόλια

    • Διαπιστωσεις to the point μπορεί να κάνει ο καθένας. Λύσεις to the point ελάχιστοι… Ο Λευτέρης δυστυχως κανει όσο τον ξέρω μονο το πρώτο και μονο για το συγκεκριμένο θέμα. Συμπέρασμα… Πέντε χρόνια πεταμενα λεφτά.

      • Το ταμείο δίκαιης μετάβασης δεν το λες διαπιστώσεις. Το coal platform δεν το λες διαπιστώσεις. Τη συνεργασία των δήμων της Ευρώπης δεν το λες διαπιστώσεις.Οι αφορισμοί ειναι εύκολοι. Το από εκεί και μετά είναι το δύσκολο

  • Κύριε Ιωαν ήδη . Πριν από εσάς και την οικολογική κίνηση ο συνασπισμός από την αρχή της δεκαετίας του 1990 είχε κάνει δυο ημερίδες και πρότεινε συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης . Η μια ήταν με το Ν Γιωτόπουλο δ/Ντινα τότε του ΑΗΣ καρδιάς και δεύτερη με εισήγηση στελεχών του ΣΥΝ . Αν ανατρέξετε λίγο στο παρελθόν θα πληροφορηθείτε σχετικά …

    • Ε γενικά αν ανατρέξει λίγο θα δει προσπάθεια στην προσπάθεια για σχεδιασμό αλλά όσο υπάρχει ασυνεννοησία όποιος θέλει κάνει και το κομμάτι του με το θέμα.

  • Αφού συνεργάζεστε με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εύκολο να μάθετε ότι ο συνδυασμοσ που υποστήριζε ο συνασπισμός στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 στο προγραμμα του περιείχε προτάσεις που στηρίζονταν κυρίως στη μεταλιγνιτική (σαν σήμερα) περίοδο . Μη φοβάστε θα οφεληθειτε…

  • Ο λευτέρης επενδύει στην τρομοκρατία της κλιματικής αλλαγής και βαφτίζει την κλιματική αλλαγή σε κλιματική κρίση. Προφανώς αγνοεί ότι το κλίμα συνεχώς αλλάζει από την δημιουργία της γης. Ψιλά γράμματα για τον Λευτέρη…

  • Η εκλογή σας το 2014 κύριε περαστικέ έξω από το δημαρχείο δυστυχώς αποδεικνύει έμπρακτα πώς οι κοινωνίες επιλέγουν να αποτύχουν.

    • όσο και αν σε τσούζει θα το ξαναδείς το έργο με Λευτέρη δήμαρχο, υπομονή μόνο κάνε και προς το παρών απόλαυσε τους πρώην αποτυχημένους που γίναν νυν επιτυχημένοι και ΑΠΟΔΕΙΚΝΎΟΥΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ τις αποτυχημένες επιλογές τους.

  • Μία κοινωνία που επέλεξε να αποτύχει είναι η ίδια η Ελλάδα, που με τις επιλογές των κυβερνήσεών της κατάφερε να χάσει ακόμη και την υπόστασή της ως χώρα αφού κατάργησε μέχρι και τα σύνορά της και μπορεί να εισέλθει όποιος θέλει από όλο τον κόσμο.Σε αυτή την κατάντια η αριστερά έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη και θα είναι υπεύθυνη για μία εθνική καταστροφή. Η δεξιά μέχρι τώρα έχει ευθύνη για πολλές άλλες κατάντιες αλλά όχι για την λαθρομετανάστευση.Από εδώ και πέρα θα αρχίσει κι αυτή να έχει ευθύνες για το αυτό το έγκλημα που έχει διαπραχθέι εις βάρος της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

  • Μία κοινωνία που επέλεξε να αποτύχει είναι η ίδια η Ελλάδα, που με τις επιλογές των κυβερνήσεών της έχασε ακόμη και την υπόστασή της ως χώρα αφού κατάφερε να καταργήσει τα σύνορά της και να μπορεί να εισέλθει όποιος θέλει από όλο τον κόσμο.Γι αυτήν την κατάντια την κύρια ευθύνη έχει η αριστερά και θα είναι υπεύθυνη για μία εθνική καταστροφή.Η δεξιά έχει ευθύνη για άλλες κατάντιες αλλά αν συνεχίσει έτσι στο τέλος θα έχει και γι αυτή.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.