–Ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο Σερβίων, παρακαλώ.

__Πού θα το χρησιμοποιήσετε; ρωτάει η μόνη (απογευματινή) υπάλληλος του ΚΕΠ.

__Στο Πανεπιστήμιο, απάντησα.

__Η υπηρεσία να το ζητήσει αυτεπάγγελτα, μου λέει.

__Μα, η αυτεπάγγελτη αναζήτηση θεσμοθετήθηκε για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης, αντέτεινα. Σας παρακαλώ δεχθείτε το αίτημά μου, αφού ήρθα- ταλαιπωρούμαι ήδη- μη με ταλαιπωρείτε κι άλλο.

__Α π α γ ο ρ ε ύ ε τ α ι, μου λέει. Είναι απόφαση του Δημάρχου. Να πάτε στα Σέρβια να το πάρετε, με προτείνει, ή ελάτε αύριο στο διευθυντή.

__Λυπάμαι, είπα και αναχώρησα αγανακτισμένος.

Κύριε (νυν) Δήμαρχε από σας ή από τον προηγούμενο Δήμαρχο α π α γ ο ρ ε ύ ε τ α ι η εξυπηρέτηση του πολίτη στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Κοζάνης; ή μήπως είναι απόφαση του διευθυντή του ΚΕΠ; Στο Νόμο 3013\1-05-2002 διαβάζουμε, το ΚΕΠ <<παραλαμβάνει αιτήσεις πολιτών για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους από τις υπηρεσίες του Δημοσίου>>. Βέβαια για να μη θεωρηθεί ότι αγνοώ το συμπλήρωμα του Νόμου ΔΙΑΔΠ\Α\28032\8-12-2006 για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών σας υπενθυμίζω ότι και εκεί προτάσσεται η εξυπηρέτηση του πολίτη, και σίγουρα είναι καλύτερα έτσι. Aλλά , για σκεφθείτε έναν υπάλληλο να αναζητά 8000 πιστοποιητικά, γιατί τόσες είναι οι αιτήσεις για σίτιση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όλους τους Δήμους της Επικράτειας; Να γιατί ζήτησα εξυπηρέτηση από το ΚΕΠ της πόλης μου αλλά μηδέν εξυπηρέτηση. Διαμαρτύρομαι ακόμη γιατί άλλα ΚΕΠ(Θεσσαλονίκη) είναι πραγματικά Κέντρα Εξυπηρέτησης αφού δέχονται τις αιτήσεις και εξυπηρετούν τους πολίτες, – το πιστοποιητικό το έλαβε ο γιος από εκεί άμεσα.

Γιατί η απαξίωση αυτή του πολίτη στην Κοζάνη;

Είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας;

Ο αγανακτισμένος πολίτης

Καραγιάννης Παναγιώτης