Η Εταιρεία νόσου Αλτσχάιμερ της Κοζάνης «ο Άγιος Νικόλαος» μετέχει φέτος στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ανθρώπων με αναπηρία που διοργανώνει η Κοσμητεία της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 στις 7 μμ.

Η Εταιρεία νόσου Αλτσχάιμερ της Κοζάνης μετέχει στον εορτασμό δείχνοντας ακόμη μια φορά την ευαισθησία της, το ενδιαφέρον και τις προσπάθειες της για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, με ψυχικά προβλήματα, με νοητική υστέρηση, με άνοια, ηλικιωμένους, κακοποιημένους.

«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους γιατί βρίσκουν εμπόδια, είτε που βάζει η φύση είτε που βάζουμε εμείς, η κοινωνία μας. Οι άνθρωποι αυτοί αντιλαμβάνονται πολύ καλά τα εμπόδια που έχουν να υπερβούν και αυτό τους γεμίζει πίκρα, απελπισία, οργή. Έχουμε δείξει ότι μέσα από την τέχνη (την μουσική, το χορό, το θέατρο), μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους την δυνατότητα να επικοινωνήσουν, να εκφράσουν τις επιθυμίες τους, τις αγωνίες, τα θέλω, τα συναισθήματα. Είναι απόλυτο δικαίωμα τους αλλά και δική μας υποχρέωση».

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο πρόεδρος της Εταιρείας, Καρδιοχειρουργός Χρήστος Βουχάρας, και η Νομικός και Καθηγήτρια Ικανότητας Χορού Ανυσία Κουκουθάκη ενώ μετέχουν και δύο εκλεκτοί καλλιτέχνες συμπολίτες μας , ο Μανώλης Κουτσουνάνος, καταξιωμένος μουσικός και συνθέτης και ο ταλαντούχος Αλέξανδρος Χάτσιος, χορευτής και μουσικός. Ο Αλέξανδρος μετέχει τόσο στο μουσικό μέρος (σε έναν ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, μια συνομιλία των ήχων του πιάνου με τους ήχους των κρουστών του Μανώλη) όσο και στο χορευτικό μέρος ( με την Ανυσία, τη Μαριάννα Γκιργκινούδη και το Γιώργο Γεράκη, σε μια χορογραφία πάνω σε μουσική του A. Vivaldi)

Η ανακοίνωση της Κοσμητείας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ:
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, διοργανώνει εκδήλωση λόγου, μουσικής και χορού, με τίτλο «Όταν η ψυχή χορεύει». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19.00, στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προσφώνηση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαου Παπαϊωάννου. Αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον Καθηγητή Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Άγγελο Στεργίου, με θέμα «Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία».

Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου «η αντιμετώπιση των αναπήρων εξελίσσεται από τον Καιάδα και τις ευγονικές παρεμβάσεις (επιλεκτική άμβλωση εμβρύων) στην ισότητα των ευκαιριών και τη συλλογική ευθύνη για την αντιμετώπιση της αναπηρίας. Το ζητούμενο είναι η ένταξη των αναπήρων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Το μέγεθος του προβλήματος σημαντικό, περίπου το 10% της κοινωνίας είναι άτομα με αναπηρίες». Η εισήγηση θα αναφερθεί στη Διεθνή Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες του 2006 (κυρωτικός ν. 4074/12) η οποία αποτελεί ορόσημο για καθιέρωση κοινωνικού μοντέλου, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων των αναπήρων.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης.
Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης θα προλογίσουν ο Πρόεδρος Εταιρείας νόσου Alzheimer «Ο Άγιος Νικόλαος» της Κοζάνης , Καρδιοχειρουργός Χρήστος Βουχάρας και η Νομικός και Καθηγήτρια Ικανότητας Χορού Ανυσία Κουκουθάκη. Συμμετέχουν οι: Μαριάννα Γκιργκινούδη, Χορεύτρια, Μανώλης Κουτσουνάνος, Μουσικός-Συνθέτης, Γιώργος Γεράκης, Χορευτής και Αλέξανδρος Χάτσιος, Χορευτής-Μουσικός.

«Ο χορός είναι κίνηση, ρυθμός, φαντασία, θέατρο, άγγιγμα, άσκηση, δράση, αυθορμητισμός, αλληλεπίδραση. Ο αυτοσχεδιασμός στο χορό και την μουσική είναι μέσο επικοινωνίας. Αυτοσχεδιάζοντας χωρίς κανόνες, χωρίς να είναι κάτι σωστό ή λάθος, δημιουργούνται συναισθήματα ασφάλειας, εμπιστοσύνης, χαράς και αγάπης» αναφέρουν οι συντελεστές του καλλιτεχνικού μέρους της εκδήλωσης