Μαρία Σπυράκη: «Ιερό Δισκοπότηρο» για τις περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

11 Δεκεμβρίου 2019
08:06
Κανένα σχόλιο

Για τις ευρωπαϊκές περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, το Ιερό Δισκοπότηρο είναι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και όλοι αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόταση της Επιτροπής, τόνισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο άνοιγμα της ημερίδας της Ευρωπαïκής Επιτροπής για την ημέρα της ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στην Μαδρίτη, παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου Kadri Simson 

Όπως ανέφερε η κ. Σπυράκη, δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Θα πρέπει εξαρχής να τεθούν κριτήρια επιλεξιμότητας και η στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης με την ενεργή συμμετοχή της Επιτροπής βάσει των αναγκών της κάθε περιοχής, αλλά και την ωριμότητα των έργων και τον σχεδιασμό από τις τοπικές αρχές. 

Πρόσθεσε δε ότι «είναι υποχρέωσή μας ως πολιτικοί να βρούμε εναλλακτικές, έτσι ώστε Κανείς να μην μείνει πίσω. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ένας ανθρακωρύχος δεν μπορεί να γίνει ειδικός στο ICT ή να εργαστεί σε πανεπιστήμιο. Χρειαζόμαστε ρεαλιστικά σχέδια για τη μετάβαση και τα χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα». 

Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή, απαιτούνται πολιτικές που, θα ενισχύουν την τοπική οικονομία, θα βελτιώσουν τις υποδομές και το περιβάλλον και θα αναζωογονήσουν τη συνοχή των κοινοτήτων και θα υποστηρίζουν τoν οικονομικό μετασχηματισμό.

Η ίδια αναφέρθηκε σε τέσσερις παραμέτρους που θα επηρεάσουν την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας που όπως είπε είναι:

-Πρώτον, οι επενδύσεις.

-Δεύτερον, η δημιουργία συνθηκών ισότιμου ανταγωνισμού για τους επενδυτές και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

-Τρίτον, η Δίκαιη Μετάβαση

-Τέταρτον και κυριότερο, η κινητοποίηση των πολιτών αλλάζοντας το μοντέλο καταναλωτή και δημιουργώντας μια βιώσιμη αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την κα Σπυράκη, θα χρειαστούν επιπροσθέτως περίπου €180 δισεκατομμύρια σε ετήσιες επενδύσεις σε τομείς όπως η ανακαίνιση κτηρίων, η ενεργειακή απόδοση, η παραγωγή και μεταφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και οι μεταφορές με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Παράλληλα, τo νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΤΕπ, το Smart Finance for Smart Building Initiative, σε συνδυασμό με άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα για έξυπνα κτήρια, στοχεύει στο να ξεκλειδώσει €10 δις δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων μέχρι το 2020 για έργα ενεργειακής απόδοσης. Εκτιμάται ότι αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει μέχρι 220.000 θέσεις εργασίας και να βοηθήσει στη δημιουργία μιας αγοράς για μικρές επιχειρήσεις στον τομέα της ανακαίνισης αξίας έως και €120 δις. Επίσης, στα οφέλη της κτηριακής αναβάθμισης περιλαμβάνονται όχι μόνο η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, εκπομπών CO2 και πόρων αλλά και η μείωση της ενεργειακής φτώχειας που αφορά 3.2 εκατομμύρια ευρωπαϊκές οικογένειες.

Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά την προαγωγή της κυκλικής οικονομίας, με την επερχόμενη πρωτοβουλία Κυκλική Οικονομία 2.0 σε Κράτη Μέλη όπως η Ελλάδα, όπου σχεδόν το 80% των απορριμμάτων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Κατέληξε δε λέγοντας ότι «μπορούμε να ενθαρρύνουμε ένα πανευρωπαϊκό μοντέλο πολίτη που θα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, θα επαναχρησιμοποιεί και θα ανακυκλώνει αγαθά και υλικά».

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.