Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Βοΐου: “Να γίνει πλήρης έρευνα των αιτίων εμφάνισης των χλωριωμένων ενώσεων του αιθυλενίου στο νερό ύδρευσης Σιάτιστας και Καλονερίου”

13 Δεκεμβρίου 2019
14:48
Κανένα σχόλιο

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του Δήμου Βοΐου και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Σιάτιστας και του Καλονερίου μετά τις ανακοινώσεις αλλά και τα δημοσιεύματα σε σχέση με την ποιότητα του νερού .

Ανιχνεύθηκε τελικά τετραχλωροαιθυλένιο ;

Είναι ακατάλληλο για οικιακή χρήση το νερό στον Δήμο μας;

Επιβάλλεται περιορισμός για κάθε χρήση του νερού εκτός χρήσης WC αφού το νερό χαρακτηρίστηκε μη πόσιμο;

Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν καθημερινά τους κατοίκους της Σιάτιστας και του Καλονερίου.

Είναι γνωστό ότι οι δύο χλωριωμένες ενώσεις του αιθυλενίου (τετραχλωροαιθυλένιο, τριχλωροαιθυλένιο ) χρησιμοποιούνται κυρίως ως διαλύτες αφαίρεσης λιπών και ελαίων,για τον καθαρισμό υφασμάτων και μεταλλικών επιφανειών, χρησιμοποιούνται ακόμα στα βυρσοδεψεία και πλυντήρια στην περιοχή μας. Βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στο νερό, αλλά κυρίως στην ατμόσφαιρα προερχόμενες από αναθυμιάσεις των στεγνοκαθαριστηρίων ,των εγκαταστάσεων επεξεργασίας μετάλλων και των βυρσοδεψείων . Από τις εκπομπές αυτές είναι δυνατόν να επέλθει και μόλυνση των νερών. Το πρόβλημα είναι ότι, υπό αναερόβιες συνθήκες , οι δύο αυτές ενώσεις μπορούν να αποικοδομηθούν σε τοξικές ενώσεις του χλωρίου, μεταξύ των οποίων και το βινυλοχλωρίδιο .

Γνωστές είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον, δεν θέλουμε να αναφερθούμε, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση των αρμόδιων κρατικών υγειονομικών αρχών άμεσα και υπεύθυνα να ενημερώσουν το λαό της περιοχής. Αφορά την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων του Δήμου μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Βοΐου καλεί

Τις αρμόδιες αρχές:

-Να εξασφαλιστεί η υδροδότηση των οικισμών της Σιάτιστας και του Καλονερίου

– Να γίνει πλήρης έρευνα των αιτίων εμφάνισης των χλωριωμένων ενώσεων του αιθυλενίου στο νερό ύδρευσης Σιάτιστας και Καλονερίου. Η έρευνα να περιλαμβάνει και τις επιπτώσεις σε βάρος της δημόσιας υγείας καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση της.

-Να πραγματοποιηθούν έργα προστασίας των υδάτινων πόρων, επιφανειακών και υπόγειων της περιοχής από την ρύπανση.

Σιάτιστα 13/12/2019

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.