Κλειστή παραμένει μετά από εννιά χρόνια η Στέγη Ανηλίκων Κοζάνης, αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν χρηματοδοτεί την λειτουργία της. Το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Κοζάνης, υπό την ευθύνη της οποίας βρίσκεται η Στέγη, αδυνατεί να υποστηρίξει τις βασικές λειτουργίες τόσο της Εταιρείας, όσο και της Στέγης.

Η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, του οποίου προεδρεύει δικαστικός λειτουργός και αποτελείται από ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από την κοινωνική τους ευαισθησία και προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους.

Το τωρινό διοικητικό συμβούλιο αποτελούν οι: Μαρία Πετρίδου, Εφέτης του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, Πρόεδρος, Αικατερίνη Λιάνα, Παιδίατρος του Μαμάτσειου Νοσοκομείου, Αντιπρόεδρος, Φωτεινή Καγιόγλου, Δικηγόρος, Γενική Γραμματέας, Αγάπη Αλτίνη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ταμίας, Αναστασία Πάτσιου, Κοινωνιολόγος, Kαθηγήτρια του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης, μέλος, Παναγιώτης Σαββουλίδης, Επιμελητής Ανηλίκων Κοζάνης, μέλος και Νίκος Τσακμάκης, Κοινωνικός Λειτουργός στο Κέντρο Πρόληψης από Εξαρτησιογόνες Ουσίες Π.Ε. Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», μέλος.

Το τωρινό διοικητικό συμβούλιο ορίστηκε το Σεπτέμβριο του 2017. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Φεβρουάριο του 2019, είχε εγκρίνει και αναρτήσει στη «Διαύγεια» τον προϋπολογισμό της Εταιρείας, αλλά τα χρήματα δεν πιστώθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να «τρέχουν» και να μην μπορούν να καλυφθούν.

Το έργο της Εταιρείας
Το πολύτιμο και σπουδαίο έργο που αναλαμβάνει κάθε Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων έχει να κάνει με την στήριξη των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η υποστήριξη των εφήβων, μέσα από παρεμβάσεις στα σχολεία, αλλά και η λειτουργία της Στέγης Ανηλίκων είναι το πεδίο δράσης της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Κοζάνης, τα μέλη της οποίας κάνουν ό,τι μπορούν, όπως δηλώνει η γραμματέας της και δικηγόρος Δρ. Φωτεινή Καγιόγλου, αλλά «χτυπούν στον τοίχο» της μη χρηματοδότησης.

Φωτεινή Καγιόγλου, δικηγόρος, γενική γραμματέας της Εταιρείας

Όπως λέει η κ. Καγιόγλου σύντομα πρόκειται να κατατεθεί νέος προϋπολογισμός, ο οποίος, εφόσον εγκριθεί και γίνει η πίστωση των χρημάτων θα βοηθήσει στην υποστήριξη των ενημερωτικών δράσεων και παρεμβάσεων, αλλά και στη λειτουργία της Στέγης.
Σύμφωνα με την αποτύπωση των αναγκών του κτιρίου, μελέτη που έγινε δωρεάν από την Περιφέρεια, θα απαιτηθούν περίπου 100.000 ευρώ για να ξαναλειτουργήσει η Στέγη και να υποδεχτεί ανηλίκους. Επίσης, εφόσον οι εξελίξεις είναι θετικές, θα μπορέσει να υποστηριχθεί τουλάχιστον η λειτουργία της Στέγης για διημέρευση.

Κατερίνα Λιάνα, παιδίατρος Μαμάτσειου, αντιπρόεδρος της Εταιρείας

Χωρίς προσωπικό η Εταιρεία
Μετά την επανασύσταση της Εταιρείας πριν δύο χρόνια είχε προσληφθεί ειδικό επιστημονικό προσωπικό (κοινωνιολόγος, κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος), μέσω ΕΣΠΑ, για την προώθηση των στόχων της εταιρείας. Δυστυχώς, σήμερα και λόγω της παντελούς έλλειψης πόρων και των συνακόλουθων λογιστικών προβλημάτων, απασχολείται μόνο μια κοινωνιολόγος.
Προς το παρόν, το δραστήριο διοικητικό συμβούλιο και υπό τους οικονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει, διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης για το ευρύ κοινό και τα σχολεία.

 

Πηγή Εφημερίδα Χρόνος Κοζάνης – xronos-kozanis.gr